Baro tarafından "Birlikte Değiştireceğiz! Birlikte kutlayacağız!” şiarıyla yapılan açıklamanın metni ise şöyle:
5 Nisan Avukatlar günü avukatlık mesleği stajer Avukatlar olarak; Yargı bağımsız olmayınca tarafsızlığının sağlanamaması; yargıya güven ve hukuka inancı azaldığının, avukatlık mesleğinin zayıfladığının altını çizmek istiyoruz.
Bugün Avukatlık kanunu 76 madde Barolar; avukatlık mesleğini geliştirmek, meslek mensuplarının birbirleri ve iş sahipleri ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni sağlamak; meslek düzenini, ahlâkını, saygınlığını, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak, avukatların ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tüm çalışmaları yürüten, tüzel kişiliği bulunan, çalışmalarını demokratik ilkelere göre sürdüren kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır.
96 madde de bizler birçok görev vermiş en önemlisi Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak sorumluluğu yüklemiştir. Ama bu uygulamada çokta mümkün olmuyor.
Mesleki faaliyetleri nedeniyle soruşturma tehdidi altında olan ve yargılanan avukatlar ile İnsan haklarını koruma ve savunma sorumluluğuyla yaptıkları çalışmalar nedeniyle soruşturma tehdidi altında olan ve yargılanan Baro Başkan ve yöneticilerimizin olduğu bir gerçektir.
Nerdeyse her ile bir Hukuk Fakültesi mevcut sayı 89 hukuk fakültesi olup mevcut yapı kontenjanları ve bunların sayılarının ihtiyaç durumu gözetilmeden ve barolara danışılmadan artırılması, sadece geçen yıl aratan 17 bin toplamda 160 bini aşan avukat sayısıyla birlikte düşünüldüğünde mesleğinde nitelik kaybına sebep olmuştur.
Sağlıkta olduğu gibi Avukatlara uygulanan şiddet mesleğimizi icra ettiğimiz mekânların sınırlarını aşarak, meslek grubumuzu hedef haline getiren ve can alan, ülke çapına yayılmış bir şiddet türü haline gelmiştir.
Avukat bürolarına bağlı çalışan avukatlarımızın ücret ve özlük hakları kanuni bir statüye; Stajyer Avukatlar eşit nitelikteki Hâkim savcı stajerleri ile eşit koşullara sahip değildir.
Asgari ücret almaları ve SGK priminin bakanlıkça ödenmesi, büro ve kira desteği ve en az 5 yıl KDV ve Vergiden Muafiyet ivedilik arz etmektedir.
CMK Adli yardım gibi Avukatlık Asgari ücret tarifeleri insan onuruna yaraşır şekilde, avukatın sarf ettiği emeği ve üstlendiği sorumluluğu karşılamamaktadır. Ödemeler zamanından çok ama çok geç yapılmaktadır.
Adalet erişim avukatlar ve yurttaşlar için ekonomiye, mekâna ve zamana dayalı engellerle doludur. Sınırlı alanlar Hâkim ve Savcılık makamına ulaşımda olduğu gibi dosyaların bazılarına kısıtlılık kararıyla ulaşılmamaktadır. Duruşma günü ve saatleri konusunda gecikme vatandaş ve avukatlar için ciddi sıkıntılardandır.
Kamu Avukatları ek gösterge, mobbing ve mesleki bağımsızlıklarının korunması sorunu hâlâ çözülmedi. Çoklu Baro Kanunu ile meslek örgütlerinin tamamı karşı olmasına rağmen halen yürürlüktedir.
Örgütlü mücadele tarihimiz, değiştirenlerin bizler olduğunu avukatlık mesleğinde barolarda da çoklu baro gibi birçok olayda kendini gösterdi.
Avukatlar ve barolar olarak öz eleştirimizi de yaparak toplumun diğer kesimlerini meslek örgütleri ve herkesi katarak birlikte değiştirmeye çağırıyoruz!