Onlarca yıl süren çatışmalı süreçte, Tunceli’ye, Tunceli kentine, Tunceli insanına, asgari ölçülerde, devletten yapılması gereken yatırımlar, yapılmadı. Hak ettiği, verilmedi. Devlet otoriter varlığını korumanın ötesinde sosyal ekonomik gelişmelerin önünü açacak bir çaba içinde olmadı. Çatışmalı ortam hep bahane oldu. Ön yargılar hep korundu.
Sanayinin, fabrikanın, istihdam yaratacak işletmelerin, olmadığı ilde, her şey kaderine bırakıldı.
Kırsal alandaki köylülük, tarım alanları, büyük ölçüde zarar gördü yok oldu.
Çatışmalı ortamda yaşanan göçü, tersine çevirmek için devletin son yıllarda aldığı tedbirlerle, köye dönüşlerde sağladıkları destekle, terk edilen köyler, yeniden ikamete, yaşama açılarak kırsal alan, köylülük, giderek canlandırıldı.
Özellikle son yıllarda, Tarım İl Müdürlüğünün köylüye yoğun yatırımı ile köyler yeniden köy olurken, özlenen yerli tarım ürünleri pazarlarda, sofralarda yeniden yerini aldı.
Son yıllarda, kırsal alanda, köylülükte, bunlar yaşanırken, Kent merkezinde de sevindirici gelişmeler oldu.
Kuruluşundan beri borçlu olarak hizmet veren, borçlu olduğu için, parası, olanakları olmadığından yeterli hizmeti yerine getiremeyen belediye son yıllarda, başarılı, çabaları ile içinde bulundukları sıkıntıları aşarak hizmet üretecek konum geldi.
Bir zamanlar şehir içindeki yollarda oluşan çukurları dolduracak gücü olmayan belediye, bu gün şehir içindeki bütün yolları asfaltladığı gibi, bütün mahallerle yol götürmüş, çevre köylere yol yapan, hizmet götüren konuma gelmiş.
Borçlarından büyük ölçüde kurtulan belediye, şehre hizmet getirecek, yaşamı kolaylaştıracak, yeni modern araçlarla donanınmış hizmet verirken, şehri, şehrin, yaşamın, akciğerleri olan parklarla, yeşil alanlarla, donatmıştır.
Bacasız fabrika diye adlandırdığımız Üniversitemizde, bu fabrikasız, ölü şehre hayat vermiş. Kısa sürede 5 bini aşan kadrosu ile şehre sosyal ve ekonomik canlılık getirmiştir.
Şehre hizmet götüren önemli, büyük bir kurum olan belediyenin başarılı hizmetleri yanında, İlimizde devleti temsil eden Valiliğin öncülüğünde gerçekleştirilen başarılı hizmetler, projelerde, şehrin büyük ölçüde kaderini değiştirmiş. Sosyal ekonomik olarak gelişen bir kent yaratmıştır.
Şehrimize atanan son iki valimiz, bu güne kadar devlet katında sürdürülen, önyargıları, kayıtsızlığı, yıkmış. Devleti, Dersim Halkı ile buluşturmuş, güvene dayalı bu buluşma, şehre hizmet kapılarını açmış. Gelecekten yana bütün karamsarlıkları yıkmış. Umut kapılarını açmıştır.
Dünya Çalışan Gazeteciler gününde gazetecileri ağırlayan Sayın Valimizin Dersimin, kalkınması, gelişmesi için hazırlattığı, hayata geçirmek istediği projeler hakkında edindiğimiz bilgiler, bizi ziyadesi ile sevindirdiği gibi, gelecekten yana umutlandırmıştır.
Tunceli’ye atanmadan önce, iki kez yılın Valisi seçilen Sayın Valimizin, Tunceli’ye getireceği hizmetleri, yapacağı çalışmaları zaman, zaman merak ederdik.
Kısa sürede bu merakımızı gideren başarılı çalışmaları, sürekli koşuşturması, kurumlar arası koordinasyonu sürekli kılması, teknik konulara önem vermesi, sürekli halkın içinde olması, halkla buluşması, ön yargılardan arınmış devlet adamlığı kimliği, hayata geçirilmesini istediği projeler, bir kez daha yılın valilik unvanını hak edeceği izlenimi bıraktı bizde.
Tunceli’nin gelişimi, kalkınması, için hazırlanan projeler, projelerin hayata geçirilmesi için temin edilen ödeneklerle, Tunceli Pertek, Tunceli Pülümür, Erzincan kara yolları, dört şeritli çift oto yolları olurken, Atatürk Mahallesinin girişinde kurulacak AKYÜNLÜ Köprüsü ile, nehrin karşı yakasından, geçecek çevre yolu, Mazgirt istikametinden gelen 2.inci ELAZIĞ Tunceli Karayolunun, yapımı gerçekleşecek önemli projelerdir.
Yine Valilik ve Gençlik Spor Müdürlüğünün çabası ile yapımına yakında başlanacak Kapalı Olimpiyat yüzme havuzu, şehrin önemli bir ihtiyacını karşılayacak, bir projedir. Bir ilktir.
Eski kütüphane yerinin adeta çok çeşitli ürün üreten, bir üretim fabrikasına dönüştürülmüş olması, ekonomiye, istihdama, sosyal, kültürel hayata katkı sağlayan önemli bir projedir.
Şehrin en nadide yerinde, Dersimi ziyarete gelenlerin uğrak yerindeki atıl durumda, kirlilik abidesi gibi duran, tarihi eser olmadığı halde bir mütaahidin isteği üzerine tarihi eser statüsüne alınan KIŞLA Binasının restore edilerek hizmet sokulması projesi, yıllarca bu köşede dile getirdiğimiz, beklediğimiz, önemli bir projedir.
Müze adı altında, tarihi eserlerin, organik ürünlerin, sergileneceği müzelerin, tanıtım mekânlarının, butiklerin, toplantı, gösteri, konferans salonlarının, kafeteryaların, restoranların, konaklama yerlerinin olacağı komple bir tesis, şehrimizin turistik çekim merkezimiz olacaktır.
Yapımı için çok para gerektiren bu proje için Sponsor, çözüm arayan Sayın Valimize, yıllardır projenin yapımını üstlenmek isteyen, talepte bulunan, ilin hizmet üreten en büyük kurumuna BELEDİYEYE verilmesini önerdik. Önerimize sıcak bakan Sayın Valimiz,’Niye olmasın. Verebiliriz.’Dedi. Bu yıllardır beklenen tarihi bir buluşmanın, antlaşmanın adımıydı. İnşa edilecek yeni kültür sarayımız olacak kışlamız, Dersime sosyal, kültürel, ekonomik, büyük bir katkı sağlayacaktır.
Atatürk Mahallesinde inşa edilecek bir öğretmen evi de, Atatürk Mahallesine sosyal, kültürel, konaklama tesisi olarak büyük bir hizmet verecektir. Yapımı için gerekli ödeneğin yıllardır gelip beklediği bu projenin önündeki engeller bir türlü kaldırılamadı. Dersimli olmayan biri, yaklaşık 10 bin metre kare bir alanı karşılıksız belediyeye park yapımı için bağışlarken, Dersimli olmakla övünenler, bu önemli projenin yapımına engel olmaktadırlar. Sayın Valimizin, Atatürk Mahallesi, için Tunceli için, önemli bir ihtiyaç olan bu projenin hayata geçmesi için belediye ile iş birliği yaparak, önündeki engelleri kaldıracağını, Yıllardır kanayan bu yaraya neşter atacağını umuyor. Bekliyoruz.
Dersimde, ön yargısız, gönüllü, çalışkan, devlet adamı kimliğini taşıyan hak eden yetkililerle, barış ortamının getirdiği güzellikler, değişimler, yaşanmaktadır.
Dileğimiz, daha iyiye, daha güzele.
Fikri TAŞ
*Sitemizde yayınlanan köşe yazılarının sorumluluğu yazarlarına aittir.