Tunceli Anadolu Öğretmen Lisesinin tabelası indirilerek yerine 'Dersim Anadolu Lisesi' yazan tabela asıldı.
Tunceli Anadolu Öğretmen Lisesi’nin tabelası indirilerek yerine 'Dersim Anadolu Lisesi' yazan tabela asıldı. Değişiklikle 'Dersim' ismi ilk kez resmiyet kazanmış oldu.
Dersim isminin iadesi ile ilgili tartışmaların halen sürdüğü bir dönemde Tunceli Milli Eğitim Müdürlüğü Ad Verme Komisyonu'nun Dersim Anadolu Lisesi talebi, bakanlık tarafından kabul edildi. Bakanlık tarafından ismin kabul edilmesinin ardından Tunceli Anadolu Öğretmen Lisesi’nin tabelası indirilerek yerine 'Dersim Anadolu Lisesi' yazan tabela asıldı. Değişiklikle Dersim ismi ilk kez resmiyet kazanmış oldu.
Daha önce spor kulübü, seyahat firması ve derneklere verilen 'Dersim' ismi bu kez bir devlet okuluna verildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) çeşitli zamanlarda BDP ve CHP’li vekiller tarafından verilen Tunceli isminin Dersim olarak değiştirilmesi yönündeki kanun teklifleri kabul görmezken, Tunceli Milli Eğitim Müdürlüğü Ad Verme Komisyonu'nun Dersim Anadolu Lisesi talebi bakanlık tarafından kabul edildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Eğitim Sen Tunceli Şube Başkanı Hasan Ölgün, isim değişikliğinin tartışıldığı sürece Eğitim Sen olarak müdahil olduklarını ifade etti. Dersim isminin resmi bir okula verilmesinin anlamlı olacağını düşündüğünü belirten Eğitim Sen Tunceli Şube Başkanı Hasan Ölgün, "Milli Eğitim Bakanı ile Genel Başkanımızın yapmış olduğu görüşmeler sonucunda Dersim isminin bu okula verilmesi konusunda sıkıntının olmayacağı belirtilmişti. Anadolu Öğretmen Lisesi artık Dersim Anadolu Lisesi olarak kayıtlara geçti. Bu Dersim için anlamlı ve önemli bir gelişme. Resmi anlamda Dersim isminin verilmesinin, önümüzdeki süreçte Dersim için meclise verilen önerge ve benzeri şeylerin de yasal zemininin önünü açacağını düşünüyoruz. Çünkü biz Dersim isminin sıradan bir isim olmadığını, bu toplum için büyük bir değer ifade ettiğini, bu ismin yaşatılmasının burada resmi anlamda bir okula verilmesinin sürece olumlu katkısının olacağını düşünüyoruz. Çünkü Kürt sorununun demokratik, barışçıl çözümü sürecinde köy isimlerinin; yerleşim yerleri isimlerinin iadesinin yaşandığı bu süreçte Dersim isminin Dersim’e verilmemesine rağmen resmi anlamda bir okula verilmiş olması anlamlıdır." dedi.
1937-38 Dersim harekatı sonrası toplumda uzun yıllar travmanın izinin kaldığını dile getiren Ölgün, Dersim harekatını çağrıştıran isimlerin ortadan kaldırılması için yapılan çalışmaları desteklediklerini söyledi.