Dersim katliamının 81.yıl dönümü nedeniyle Seyit Rıza Meydanı’nda anma gerçekleşti. Anmaya DAD, DEDEF, ADEF, HDP, DBP, EMEP, SMF, PSAKD Diyarbakır Şubesi ve çok sayıda vatandaş katıldı. Anmada mumlar yakıldı, ağıtlar yakıldı, açıklama yapıldı.
Meydana karanfiller bırakılıp mum yakılmasının ardından sanatçı Nurettin Güleç halkla beraber ağıtlar yaktı. Anmada basın açıklamasını okuyan sanatçı Nurettin Güleç,“Artık biliniyor ki, Dersim’de 1925 yılından itibaren planlanan bir “Kızılbaş-Alevi Soykırımı” yaşanmıştır. “4 Mayıs” 1937 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla başlayan “Tedip Ve Tenkil Harekâtı”, 1938’in yazında köylerinde yasayan sivil insanlar toplanıp elleri kolları bağlı olarak topluca kurşunlanmış veya üstlerine gaz yağı dökülerek yakılmışlardır. Canını kurtarmak için kaçıp mağaralara, ormanlara sığınanlar ise Almanya’dan gönderilen zehirli gazlarla yok edilmişlerdir”dedi.
Dersim katliamı ile ilgili çok sayıda yalanın ortaya atıldığını belirten Güleç, “Devletin resmi rakamlarına göre yaklaşık 13.800 Dersimli öldürülmüştür. Oysa yapılan araştırmalar gerçek sayının bunun katbekat daha fazla olduğunu göstermektedir. Artık biliniyor ki, Türkçü-İslamcı Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Dersim’e saldırısını meşru göstermek için ürettiği “Dersim’de isyan/ Kürt isyanı” vardı türünden iddiaların hepsi birer resmi yalandır. Dünyada pek çok örneği vardır; bu sebeple kurumsal olarak TBMM geçmişte yaptığı bu büyük hatayı bir kanunla düzeltmeli ve çıkarılacak bu yeni kanunla aşağıdaki taleplerimizi yerine getirmelidir”diye konuştu.
Güleç, Dersim ile ilgili talepleri şöyle sıraladı:
“* Dersim ismi iade edilmelidir.
* Dersimlilerin dili, inancı, yaşam tarzı, coğrafyası üzerindeki baskı ve asimilasyon politikasına son verilmelidir.
* Dersim’de bir insanlık müzesi kurulmalı ve 4 Mayıs TERTELÊ ANMA GÜNÜ olarak kabul edilmelidir.
* Dersim’de katliam yerlerine anıtlar dikilmelidir.
* Elâzığ’da 1937’de idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklanmalıdır.
* Zorla evlatlık verilen kayıp kızlarımızın/çocuklarımızın listesi açıklanmalıdır.
* Dersim’de toplu katliam yerlerinde ki kemiklere DNA testleri yapılmalıdır.
* İbret alınması için Dersim-38 dramı ortaokuldan itibaren fakültelere kadar tüm okulların tarih kitaplarına konulmalıdır.
*Katliam ve sürgünlerden dolayı yok olma sürecine giren Kırmancki/Zazaca dilinin yaşaması için gerekli tedbirler alınmalıdır.
*Şu anda Dersimde yapılmakta olan ve yapılması planlanan, amacı Dersimi sular altına gömmek olan baraj ve HES’lere ve çevreye zarar veren siyanürle altın aranmasına, güvensizlik yaratan ‘kalekol’lara mevcut hükümet tarafından bir iyi niyet göstergesi olarak son verilmelidir.”
Açıklamanın ardından ağıtlar yakılarak anma sona erdi