Valilik tarafından hayata geçirilen projelerle yeni çehreye kavuşan kent, kış mevsiminde de ziyaretçi akınına uğruyor. Tatilcilerin rotasını çevirdiği kentteki turist sayısı geçmiş yıllara göre sürekli artıyor.
Su sporları alanında önemli bir potansiyele sahip olan kent, Munzur Nehri üzerine büyük gezi tekneleri, rafting, su jeti ve gondolların getirilmesiyle, yapılan su sporları ve doğa sporları merkezleriyle tatilcilerin uğrak yeri haline geldi.
“KIŞ MEVSİMİNDE DE ZİYARETÇİ ÇEKİYOR”
Ovacık ilçesinde 2015 yılında kayak merkezinin açılmasıyla birlikte kış mevsiminde de turist çekmeye başlayan ilçede sosyal ve ekonomik olumlu yansımalar artarak devam ediyor.
Dersim’de ilk kez 2018 yılında Türkiye Rafting Şampiyonası ve Türkiye Yamaç Paraşütü-Akrobasi Şampiyonası gibi başarılı organizasyonlara ev sahipliği yapan kent, yine 2018 yılında Munzur Nehri’nin 36 kilometrelik bölümü Dünya Rafting Federasyonu (WRF) tarafından 'Uluslararası Rafting Parkuru' ilan edildi. Türkiye Rafting Federasyonunun girişimleri sonrasında Türkiye'de ilk defa ev sahipliğinde Munzur Nehri’nde 20 ülkeden yaklaşık 800 sporcu, teknik heyet ve görevlilerin katılımıyla Dünya Rafting Şampiyonası düzenlendi. Başarıyla tamamlanan bu önemli organizasyonun ardından kent, su sporları alanındaki potansiyelini tüm dünyaya kanıtladı.
“VALİLİK TURİZİMİN KENTE YANSIMASI İÇİN ÇALIŞMA SÜRDÜRÜYOR”
Turizm gelirlerinin kent ekonomisi üzerindeki etkisini artırmak amacıyla çalışmalar yapan Tunceli Valiliği, kentin turizm şehri haline gelmesi için çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor.
Dersim’de son beş yıl içinde başta çevre iller olmak üzere Avrupa başta olmak üzere çeşitli ülkelerden gelen turistler tarafından gösterilen ilgi, başta konaklama ve turizm şirketleri olmak üzere kentin ekonomisine önemli katkılar sunuyor.
“ESNAF, KONAKLAMA VE ALT YAPI SORUNLARININ ÇÖZÜLMESİNİ İSTİYOR”
Kentin her geçen gün turizmde hak ettiği yere gelmesi için kurumlar ile iletişim halinde olduklarını belirten Tunceli Ticaret Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Coşkun, “Kentin turizm potansiyeli başta olmak üzere tarım ve hayvancılık potansiyellerini öne çıkarmak için gerekli girişimleri yaptık. Bizim turizm potansiyelimiz gün geçtikçe artıyor. Gerek doğa turizmi gerek inanç turizmi ve kış aylarında Ovacıktaki kayak merkezinden kaynaklı bir turizm potansiyelimiz var. Ancak bunu öne plana çıkarırken de eksiklerimiz de var. Bu eksikleri gidermek için kamu ve yerel yönetimlerle birlikte temas halindeyiz. Umarım seçimlerden sonra bu eksikleri ortaya koyduğumuz hedefleri gidermek için somut adımlar atmak arzusundayız”dedi.
Turizm işletmecisi Celal Altaş,” Son üç yıldır kış turizmi, özellikle inanç turizm ve doğa turizmi olmak üzere Nisan ayından başlayıp Eylül ev Ekim ayına kadar sürekli gelişiyor. Bununla birlikte bazı sıkıntılarımız var özellikle konaklama sorunlarımız var. Bunun için alt yapılarımız yeterli değil çünkü hızlı bir gelişim mevcut. Dersim ekonomisine özellikle konaklama ve restoranlarda önemli katkılar sunuyor”diye konuştu.
Otel Şefi Hüseyin Kılınç, “Otelimizde geçen sene ekim ayına kadar 14-15 bin arasında misafir ağırladık. Misafirlerin yüzde doksanı gözlediğimiz kadarıyla Dersim’den memnun kaldı. Gözlemlediğimiz kadarıyla bu böyle, yorumlarda misafirlerimiz, Dersimi görmeyenler ilk kez gelenler memnun kaldıklarını tekrar geleceklerini söylüyorlar. Biz memnunuz, umarım esnafımızda memnundur. Bizlerde turizm için elimizden geleni yapmaya hazırız ”ifadesini kullandı.
Dersim’de esnaflık yapan İsmail Argan ise, “Bu kayak merkezinin açılmasıyla birlikte insanlar daha çok gelmeye başladı. Ben hep görüyorum insanlar buraya geliyor daha sonra kayak merkezine gidiyorlar. Buda bu şehir için kar demektir. İnsanlar, Avrupa’da, İstanbul ve Mersin’den başka şehirlerden buraya geliyorlar”dedi.
Vatandaşlardan Ferdi Çakırca, “Tabi ki insanların Dersim’i görmesini ve gezmesini istiyoruz. Buradaki güzellikleri görsünler, Dersim’de turizm gelişiyor ve çok güzel, yemekleri var. Munzur için insanlar geliyor, istiyorum ki insanlar Dersim’i tanısın, turizm iyidir ”ifadesini kullandı.
Haber:Ali Haydar Gözlü-Kenan Korkmaz