Buna göre partikül madde kirliliği açısından Muş, Ağrı Doğu Beyazıt, Iğdır, Tekirdağ Merkez ve Kayseri Hürriyet’in üst sınırın beş kat, nüfusun yoğun olduğu İstanbul ve İzmir’de sınırın iki, Ankara’da üç kat üzerinde.
Rapora göre, hava kirliliği sınırının iki ila dört kat üzerinde olduğu Bursa, Zonguldak, Mersin, Adana ve Hatay gibi illerde yapılması planlanan termik santrallerin kurulması durumunda akciğer hastalıkları ve kanser riski artacak.
Yılda 29 bin kişi hava kirliliği sebebiyle ölüyor
Türkiye’de solunum hastalıkları rahatsızlıklarına bağlı olarak 13 milyona yakın kişi hastanelere başvuruyor. En sık tanı ise solunum yolu enfeksiyonu ve en fazla hasta 0-14 yaş grubunda görülüyor.
Türkiye’de bir yılda hava kirliliği sebebiyle yaşamını kaybeden insan sayısı ise 29 bin kişi. Bu oran trafik kazalarından yaşamını kaybeden insan sayısının altı katına denk geliyor.
2016 yılında sadece İstanbul’da 150 bin kişi, hava kirliliğine bağlı gelişen bir hastalık nedeniyle sağlık kurumuna başvurmuş ve Sosyal Güvenlik Kurumu ödemelerine göre bu kişiler için 9 milyon lira kaynak harcanmış.