İSMAİL BEŞİKÇİ, Çorum’lu. Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mülkiye) mezunu. Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde akademisyenliği var. O sıralar, ünlü eseri: DOĞU ANADOLU’NUN DÜZENİ’ni yazıyor.
Yüreklilik, galiba, daha çok boylu- boslu insanlara yakıştırılır… Beşikçi öyle değil. En çok orta boylu… Ama; kapitalizmle, emperyalizmle ve de feodalizmle savaşan biri… O nedenle, bir zamanlar, “hapiste mi” “dışarda mı” olduğu bilinmezdi…
Bizde bilim “adamı” tanıtımını hak etmiş kişiler, pek öyle, hak etmişliklerini yaşamazlar… İsmail Beşikçi de onlardan biri… Oysa, bir Feodal yapının; başka türlü söylersek: Bir sömürünün Anadolu’da da yaşandığını, bilimsel olarak o koydu ortaya… Sosyolojik araştırmanın görkemli örneğidir O’nun eseri…
Beşikçi’nin kitabında Dersim’in falı (!) iyi çıkıyor… Zaten, Dersim’e dolaylı olarak değiniyor. Çünkü “artık-ürün” yoksunudur orası. Şöyle diyor:
(…) “ Dersim’de halk aşiret düzeninde yaşar. Artık-ürün çok az olduğundan birikim yapmak olanakları, dolayısıyla sömürü olanakları da azdır.” (…)
Ayrıca şunu söylemiş olması, bugün için çok önemli:
(…) “ Kadının toplumdaki yeri, kadının kapanmayışı, toplum içinde söz sahibi olması Dersim Alevilerinin öteki gruplara oranla daha laik koşullara sahip olduğunu gösterir. (…)”
İsmail Beşikçi’nin eseri, ŞEREFNAME kadar kıymetlidir…
Rıza CAN