PÜLÜMÜR'DE GÜZ EKİMİ YAPILDI
Pülümür Kayırlar Köyü'nde Zeynel Arslan'a ait 6 dönümlük tarlaya karakılçık buğdayı ekildi. Bir süre önce Almanya'dan köyüne dönüş yapan Zeynel Arslan, kimyasal kullanılmamış arazilerin tamamını tarımsal üretime açtı. Tarımsal kalkınma etkinliğinde katılan isimler Dersim ve Erzincan'da karakılçık buğdayındaki son durumu değerlendirdi.
ÖNCE TOPRAK ANALİZİ İSTİYORUZ
Erzincan'da 4 teneke ile karakılçık tohumunu çoğaltmaya başlayan ve bugün tonlarca bir rezerve ulaşan Hasan Ali Düzgünkaya, Dersim, Erzincan ve Sansa Deresi'nde çok sayıda üretim alanı bulunduğunu ifade etti. Düzgünkaya, "Tohum vermeden önce toprak analizi istiyoruz. Eğer toprakta daha önce kimyasal kullanılmışsa tohum vermiyoruz. Çünkü bu durum insan sağlığı açısından risk oluşturuyor. Zeynel arkadaşımızın bugün burada yaptığı şey, bakir bir alanda, hiç kimyasalın kullanılmadığı ve çevresinde başkaca üretimin olmadığı bir alanda ekim yapmasıdır. Elden geldiği kadar bu gibi alanları tespit ederek, tohumu çoğaltmaya çalışıyoruz" dedi.
TOPRAKLA RIZALAŞMAK GEREKİYOR
Bahar aylarında 10 dönümlük arazide karakılçık buğdayı ekeceklerini belirten Erzincan Yalınca Köyü Cemevi Başkanı Selçuk Güzel, toprakla rızalaşmanın önemine dikkat çekti. Güzel, "Toprağımızı dinlendirmemiz ve nadasa bırakmamız gerekiyor. Diğer yandan işin inanç boyutuyla toprakla rızalaşmak gerekiyor. Toprağı küstürdüğümüz zaman bize geri dönüş yapmayacaktır. Onu geri kazanmamız için onunla rızalaşmamız gerekiyor." diye konuştu.
50 DÖNÜME YAKIN KARAKILÇIK EKİLDİ
Yaklaşık 3 yıldır karakılçık buğdayıyla ilgili çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Ovacık Doğa Kooperatifi çalışanı Canan Bayoğlu, "Tohum bankası çalışmasıyla birlikte yöremize ait unutulan tohumları korumak ve çoğaltmak için bir çalışmaya devam ediyoruz. Bu sezon yaklaşık 50 dönüme yakın karakılçık buğdayının ekimini üreticilerimizle birlikte gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönem için de planlamalarımız devam ediyor. Topraklarımızın kimyasallardan ayrıştırılması için önemli bir adım olacak. Zaten üreticilerimizle olan en büyük diyalogumuz da kimyasaldan uzak durulması ve doğal bir üretim modelinin geliştirilmesi üzerinedir" dedi.
KARAKILÇIK MANİPLE EDİLMİŞ BİR TOHUM DEĞİL
Bir süre önce Almanya'dan köyüne dönüş yapan Pülümür Kayırlar Köyü'nden Zeynel Arslan, tabiata karşı olan ilgisi ve babasının köyde verdiği emeklerin boşa düşmemesi için tarımla ve üretimle uğraştığını ifade etti. Arslan, "Karakılçık maniple edilmiş bir tohum değil. Üretimi oldukça zor, bu sene bir sonbahar ekimi yaparak denemesi yapacağız" dedi. Doğadaki her çeşit meyveden sirke yapan Esmer Ekmek isimli işletmenin sahibi Saniye İldeniz de siyez buğdayının besin değerine dikkat çekti. Konuşmaların ardından sanatçı Metin Kahraman eşliğinde Dersim Belediyesi Yetişkinler Korosu üyelerinden Diren Baysal ve Canan Bayoğlu müzik dinletisi sundu.
HABER: CANER AKTAN