Toplantıda, Aleviliğin sorunları ve çözüm önerileri üzerinde durularak kanaat önderlerinden görüşler alındı. Hacı Bektaşi Veli Kültürünü yayma ve Yardımlaşma Cemevi bünyesinde gerçekleştirilen toplantıya katılan Vali Osman Kaymak, Dersim’in Aleviliğin merkezi olduğuna dikkat çekerek, bu tür toplantılarla Alevilerin ortak isteklerinin gündeme getirilmesi ve istekler doğrultusunda devletin çözüm önerisi geliştireceğini belirterek şöyle konuştu:
“Devlet Alevilerin ortak talebinin ortaya koyulmasını istiyor. Bu anlamda Alevi çalıştaylarında ortaya çıkan taleplerin daha da somutlaştırılarak Aleviliğin inanç olarak ve cemevlerinin inanç yeri olarak tanınmasının ötesinde, bu kültürün geliştirilmesi noktasında talepler ortaya koyulduğu zaman hükümetimiz bunları karşılayacaktır.”
“Alevi İnanç Yerleri Projesi’ni geliştirdik”
Hükümetin, Dersim’deki Alevi inanç yerlerinin çevre düzenlemesinin ve yollarının “Alevi İnanç Yerleri Projesi” ile yapıldığını ifade eden Vali Osman Kaymak,
“Hükümetimizin bize söylediği şudur: Alevilerimizin inançlarına saygılıyız. Bu kültürün yaşatılması için ne gerekiyorsa yapın. Biz de bu çerçevede Alevi İnanç Yerleri Projesi’ni geliştirdik. İnanç yerlerimizin yollarını ve çevre düzenlemelerini yaptık. Düzdünbaba, Sarısaltık, Munzur Gözeleri gibi bütün inanç yerlerimizin yollarını yapıyoruz. Halkımız rahat bir şekilde kurban kessin, temiz lavabolar kullansın ve rahat bir şekilde inancını yaşasın istiyoruz.” diye konuştu.
Toplantıya Bingöl’den katılan Alevi dedesi Hızır Ali Beyaz Yıldırım, toplantıda tartışılan konulardan ‘Alevilik İslam’ın içinde midir?’ konusuna dikkat çekerek, “Biz Allah’ın varlığına ve birliğine, Kuran-ı Kerim’in Hak kitabı olduğuna, vahiy yoluyla Hz. peygambere geldiğine ve Hz. Muhammed’in de son peygamber olduğuna inanıyoruz. Bu inancımızı Ehli Beytin sevgisine bezeyerek ibadetlerimizi yerine getiriyoruz. Dolayısıyla hangi talibe sorarsanız der ki Alevilik İslam’ın özündedir. Cemlerimizde, okuduğumuz deyişlerde, gülbeklerde mutlak suretle Allah, Muhammed ve Ali ismi geçmektedir.” dedi.
Katılımcılardan Hüseyin Güler ise “ Alevilikte köylerden kentlere bir göç olduğundan dolayı Alevi dedelerinin, özellikle de talip camiasının bazı nedenlerden dolayı inançtan uzaklaşmanın nedenleri üzerinden duruldu. Buradaki amacımız ise dedeleri bir araya getirip tekrar ocak sistemini güçlendirip, yolumuzun ve erkanımızın otantik yapısını bozmadan insanlara anlatmaktır.” şeklinde konuştu.
Alevi Dedesi Zeynel Çağlayan ise toplantının amacını “40 Makam 4 kapı hakkında bilgi alışverişinde bulunmak amacıyla, yolumuz hakkında elimizden geldiğinde çaba göstermektir amacımız.” sözleriyle anlattı.
Alevilikteki ocak sistemine değinen Zeynel Kahraman ise “kanaat önderlerinin buraya gelmesindeki amaç şudur ki; Aleviliği benimsemek için Aleviliğin temelini öğrenmek ve yaygınlaştırmak lazımdır. Bu amaçla biz buraya geldik. Bizim yolumuzda siyaset olamaz. Dedelerin barış ve demokrasi üzerine bir taban kurması gerekir. Bu da ocakların temelinde vardır. Bu ocaklar eskiden boşuna kurulmamıştır. İnsanlara sevgiyi, saygıyı, dayanışmayı anlatmak amacıyla kurulmuştur.” ifadelerini kaydetti.
Toplantının ev sahibi Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt ise şöyle konuştu: “Alevi İnanç ve Kanaat önderleri toplantısı gerçekleştirildi. Tunceli coğrafyası Aleviliğin merkezidir ve Türkiye’de nüfusunun %90’ının üzerinde Alevi olan tek ildir. Biz de önce çevremizden başlayarak Alevilerin sorunlarını, çözüm önerilerini kanaat önderleri ve dedelerden dinleyerek onların çözüm önerilerini dinlemek.”