Şu ana kadar binlerce arının telef olmasından ötürü mağdur olan arı üreticileri, arı ölümlerinin neden kaynaklandığının araştırılmasını istiyor.
Endemik bitki florası ve bitki türü en geniş illerden biri olan Dersim’de yaşanan arı ölümleri, geçimini arıcılıkla sağlayan çok sayıda arı üreticisini tedirgin etmeye devam ediyor.
Arı ölümlerinin artması üzerine harekete geçen Dersim Arıcılar Birliği, hastalığı 3 yıl önce fark ettiklerini ve bunun üzerine çalışma başlattıklarını söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ise il genelindeki arı ölümlerinin araştırılması için Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden uzman ekip getirerek başlattığı incelemelerin sonucu açıkladı. Açıklamada, “Arı ölümlerinin %60 Varroa hastalığından kaynaklandığı, bunun yanında beslenme yetersizliği ve kış mevsimin soğuk geçmesinin etkili olmuştur.”bilgisine yer verdi.
Arı kayıplarının artması halinde arıcılığı bırakacağını belirten arıcı Kamer Keser, arı ölümlerinin sebebinin üreticilere açıklanmasını istedi. Keser, “Şimdiye kadar ben böyle bir şey görmedim. Her yıl ilkbaharda biz kovanları açtığımızda 3 ya da 5 kovan geçerdi, bu normaldi. Ancak bu yıl Dersim’de yaşanan bu durum felaket. Sonbahar’da arılarımı getirdim bakımını yaptım. Ve sonra geldim arılarıma baktım ki 90 kovandan 70’i geçmiş. Dersim’de bu işi yapan sadece ben değilim, 700 insan bu işle uğraşıyor, evine ve çocuklarına ekmek götürüyor. Bu konuda yetkili kimse, bunun sebebini araştırmak için uzman göndersinler ve bu ölümlerin sebebini bize söylesinler. Bizde bu işe devam edecekmiyiz ya da etmeyecekmiyiz buna göre karar verelim.”dedi.
Dersim merkeze bağlı Marcik köyünde arıcılık yapan Hasan Yılmaz ise yaşanan arı ölümlerin kendisi gibi çok sayıda arı üreticisini mağdur ettiğini ifade etti. Arı ölümlerinin ardından kendilerinin bilgilendirilmediğini ve arı üreticilerine sahip çıkılmadığına dikkat çeken Yılmaz, “700 arı üreticimiz var. Bunlardan 200 kişi bu arı ölümleri nedeniyle mağdur olmuş durumda. Kimse bizimle ilgilenmiyor.”diye konuştu.
2006 yılında kurulan ve 700 üyesi olan Dersim Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Duman, arı ölümlerinin başlamasının ardından üyelerini bilgilendirdiklerini ve gerekli çalışmayı başlattıklarını söylüyor.
Birlik Başkanı Duman, kış mevsiminde Dersim arısının Adana, Mersin ve Hatay’a götürülmesinden ötürü çok sayıda hastalığa davet çıkarıldığını belirtiyor.
Duman, “3 yıldan beri bu hastalığın Dersim’de olduğundan haberimiz vardı. Özellikle Pertek ilçesinde bu hastalığın başladığını fark ettik ve üyelerimize böyle bir hastalık olduğu yönünde haber verdik. Üyelerimizden analize göndermek için numune istedik. O zaman bu hastalık henüz ilerlememişti. Ancak sonbahar döneminde çok sayıda arı ölümü gerçekleşince, İl Tarım Müdürlüğüne dilekçe vererek araştırma yapılmasını istedik. Onlarda Ordu ilinden araştırma ekibi getirdi. Bu ekip burada araştırma yapıp numune aldı. Bu analiz sonuçlarında, Varroa hastalığı çıktı. Bizim analiz sonuçlarımızda ise Nosema hastalığı çıktı. Demek ki arılarımız Nosema hastalığı ve Varroa hastalığından kaynaklı ölmüş.”şeklinde konuştu.