Kara Çarşambalarda bölgede yaşayanlar, kutsal kabul edilen ziyaretgahlara akın ediyor. Dersim’de de Pülümür Çayı ve Munzur Çayı’nın birleştiği yere ‘Golê Çetu’ deniyor. Bu iki suyun birleştiği yer kutsal bir ziyaret yeri olarak kabul ediliyor. Kara Çarşamba’nın denk geldiği tarihlerde insanlar bu ziyarete akın ediyor.
Yöre halkının yoğun ilgi gösterdiği ziyaret yerinde Alevi dedeleri tarafından okunan duaların ardından dualar edilip, mumlar yakılarak niyaz dağıtıldı.
‘Gole Çetu’yu ziyaret edip niyaz dağıtan vatandaşlar barış ve kardeşlik için dua etti.
Her yıl bu aylarda Gole Çetu ziyaret alanına geldiğini ifade eden Türkan Yılmaz, “Kara Çarşamba’da biz buraya gelip mumlarımızı yakarız, dualarımız ederiz, niyazlarımızı dağıtırız. Bu ziyarette insanlarımız için ve gençlerimiz için dualar ederiz”dedi.
Haskar Er,“Biz eskiden Kara Çarşamba zamanında köyümüzde kurban keserdir, niyaz yapardık. Oruç tutardık, yemeklerimizi yapardık, dağıtırdık ve ziyaretlere giderdik. Allaha yalvarırdık. Bugünde insanlar toplanmış bunun için bir araya gelmişler.”diye konuştu.
Fadime Çelik, “Bugün bizim için çok önemli bugün Mart ayının Kara Çarşambasıdır. Hızır’ın günüdür. Hızır ibadetlerimizi kabul etsin, artık bundan sonra barış olsun ölümler olmasın. Cenabı hak kimseye acı vermesi ve kimseyi utandırmasın”
KARA ÇARŞAMBA NEDİR?
Kara Çarşamba ya da Zazaca’daki adıyla Qerê Çarseme. Bu kadim gelenek yüzyıllardır Dersim’deki Aleviler için kutsal bir gün olarak kabul ediliyor. Bugün Dersim, Erzincan, Erzurum, Varto, Bingöl gibi bölgelerde yaşayan Aleviler arasında ‘Kara Çarşamba’ geleneği hala devam ediyor. Eski takvime göre, Şubat ayının son çarşambası ile Mart ayının ilk iki çarşambası arasında kalan çarşamba günleri halk arasında “Kara Çarşamba” olarak adlandırılıyor.
Bölgede yaşayan Aleviler, Allah’ın dünyayı yedi günde yarattığına, kötülükler ve belaları ise Çarşamba günü yarattığına inanıyor. Bu nedenle bu tarihler arasına rast gelen çarşambalara “Kara Çarşamba” deniyor.