Kürt Aleviler için kutsal sayılan Gola Çetu'ya giderek dilekte bulunup niyaz dağıtarak bir geleneği bugüne taşıyanların tamamı kadınlar.
Gola Çetu, Kürtçe'nin Kırmançki lehçesinde "suların birleştiği yer" anlamına geliyor. Munzur ile Pülümür çayının birleştiği yer.
İnanışa göre, Hızır ve Munzur Baba bu noktada buluşmuş, Hızır Munzur'a yoldaşlık ve kardeşlik anlamına gelen musahipliği vermiş. Ardından Hızır ve Munzur suya dönüşüp birlikte denize karışmış. O günden bu yana Hızır ve Munzur Baba'nın su kıyısındakilere yardımcı olduklarına inanılır.
Bu inanış Dersim'de kadınlar tarafından sürdürülüyor. Özellikle Mart ayının her çarşamba günü Gola Çetu kadınlar tarafından ziyaret ediliyor. Ayın son iki çarşambasında ise ziyaretçilerin sayısı artıyor.
Kadınlar, niyazlarını bırakıp, niyaz alıyor, mum yakıyor, dilekte bulunuyor, toprağı, kayayı öpüyor. Munzur'a bakarak, gözyaşı döküyor, dileklerinin kabul edilmesi için dua ediyor.
GOLA ÇETU SON ANDA KURTULDU
1994 yılında yapımına başlanan Uzunçayır Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) nedeniyle Gola Çetu, su altında kalma tehdidiyle karşılaştı. Ancak BDP'li Dersim Belediyesi'nin mücadelesi ile bu projenin önüne şimdilik geçildi.
FOTOLAR: RUKEN ADALI