Dersim merkeze bağlı Marçik köyü Tepecik (Sarah) mezrasında kurulmak istenen taş ocağı şantiyesi için özel bir şirket tarafından orman ağaçlarının kesilmesi ve kazı yapılması üzerine bölge sakinleri, çalışmaların durdurulması için harekete geçti.
Yaşadıkları, ekip biçtikleri, geçindikleri topraklarda taş ocağı çalıştırılmasına karşı olan köylüler, taş ocağının sadece kendi köylerini değil, Pülümür vadisinde bulunan bütün canlılara zarar vermesinden endişe ediyor.
10 gün önce ormanlık alanda ağaçların kesildiğini ve iş makineleri ile şantiye alanı açıldığını belirten köylüler, taş ocağının yapılmaması için gerekli mücadeleyi vereceklerini belirtiyor.
Köy muhtarı Hıdır Özmen, "Ben bu köyün muhtarıyım. Bu insanlar buraya gelip burada kazı ve kesim yaparak tahribat yaratmışlar. Kimsenin haberi olmadan gelip böyle bir şey yapmışlar. Bu köyümüze ait bir yer, bu çevrede 7 köy var. Bu taş ocağı kurulursa kimse bu tozdan ve pislikten ötürü burada yaşayamaz. İnsanlarımız arıcılık yapıyor, hayvancılık yapıyor. Bu taş ocağı kurulursa artık bu işi yapamayacaklar"dedi.
Taş ocağının kurulmasının Dersim bölgesindeki inanç merkezleri ve canlı çeşitliliğine darbe vuracağına dikkat çeken Ali Yumin ise şunları söyledi.
"5 metre ilerde bulunan köye yakın bir yerde taş ocağı kurulmasını hangi vicdan bunu kabul eder? Burada dinamit koyup taş çıkartıp öğütecekler. Kendi rantları için neden bu insanları eziyorlar. Günahtır, ziyaretler var burada, canlılar var. Bu taş ocağı kurulursa arkamızda bulunan vadideki balıklar ve canlılar kalmaz, bostan kalmaz, bahçe kalmaz. Buralarda hiçbir şey yetişmez. Bu insanlar nereye gidecekler?"
Çevrecilerden köylülere destek
Taş ocağı için şantiye çalışmalarının başlatılması üzerine bölgeye gelerek inceleme yapan çevreciler, köylülere destek olacaklarını söylüyor.
Munzur doğa aktivistlerinden Ali Mükan, "Biz buraya geldiğimizde büyük bir ormanlık alanın yok edildiğini gördük. Burası Sahar mezrasıdır. Dersim'de ormanlar yakılıyor ve barajlar yapılıyor. Biz bunların yapılmaması için köylülere destek vereceğiz. Buradan herkese çağrımız, toprağına sahip çıksınlar" şeklinde konuştu.
Taş ocağı yapılması planlanan alanda çalışmaların başlaması nedeniyle Marçik ve çevre köylüler, göç yaşanmasından da endişe ediyor.
Kısa bir süre önce köyüne yerleşip büyük paralar harcayarak ev yaptığını belirten Zeki Arıkan, taş ocağının yapılması halinde ekonomik anlamda büyük yıkım yaşamaktan korkuyor.
Arıkan, "Ben köye gelip ev yaptım, 20-30 bin TL para harcadım. Ben bu köyde nasıl kalacağım? Her taraf pislik olacak, her taraf toz duman olacak, ağaçlarım ve hayvanlarım zarar görecek"dedi.
Kamer Turan ise, "Taş ocağı olursa bu köyün hali ne olacak? Bu köyde 50 hane var. Bu orman sayesinde biz yaşıyoruz" diye konuştu.