Üniversite öğrencilerinin barınma sorunu giderek büyüyor. Devlet yurtları yetersiz olduğu için dışarıda kalan öğrenciler fahiş ev kiraları nedeniyle ev de tutamıyor. Birçok ilde barınma sorununa dikkat çekmek ‘Yurtsuzlar’ ve ‘Barınamayanlar’ olarak kendilerini adlandıran öğrenciler parklarda yatarak soruna çözüm bulunmasını istiyor.
Dersim’de yüzlerce öğrenci başlarını sokabilecekleri bir yer bulma çabasında. Geçtiğimiz günlerde 6 kadın öğrencinin devlet yurdundan çıkarılmasına tepki gösteren öğrenciler Munzur Üniversitesi Rektörlüğüne yürümüştü. Yetkililerin duyarsızlığının yanı sıra ev sahiplerinin durumu fırsata çevirmesine de tepkili olan öğrenciler, depolara bile fahiş fiyatlar istendiğini söyledi. Konuştuğumuz üniversiteliler birçok arkadaşlarının kayıt dondurarak memleketlerine dönmek zorunda kaldığını ifade etti.
EV SAHİBİ KAPI DIŞARI ETTİ
Munzur Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğrencisi Azad da barınacak yer bulamayanlardan. Erasmus programıyla yurt dışına giden Azad, pandemide 1.5 yıl boş duran eve kira ödemelerine rağmen dönüşte ev sahibi tarafından apar topar kapı dışarı edildiklerini söyledi. 450 TL kira verdikleri ev sahibinin kentte yaşanan durumu fırsata çevirerek evi daha yüksek fiyata kiraya vermek için kendilerini dışarı attığını söyleyen Azad “Yurtların yetersizliği zaten ortada. Dışarıda kalan, yurt çıkmayan yüzlerce öğrenci var. Bunun üstüne fahiş ev kiraları da eklenince öğrenciler olarak iyice çaresiz duruma düştük” dedi. Bazı arkadaşlarımız kalacak yer bulamadıklarından kayıtlarını dondurarak memleketlerine geri dönmek zorunda kaldığını anlatan Azad “Eğitim hayatımız bitmek üzere ve yetkililer bu soruna çözüm bulmak yerine sorun olduğunu bile kabul etmiyor. Ne yapacağımız biz de bilmiyoruz, çaresizce bekliyoruz” dedi.
DEPOYA 1700 TL KİRA İSTENDİ
Elazığ’dan Munzur Üniversitesine gelen Harun da benzer sorunları yaşıyor. Banyosu, tuvaleti olmayan sadece yere döşek serilip yatılacak bir depo için 1700 TL kira istendiğini dile getiren Harun, “Kalacak yer bulamayınca valiliğin ayarladığı ‘ancak yatılacak’ bir yerde bir günümü geçirdim. Ancak burası kalınacak bir yer değildi” diye konuştu. Pertek ilçesinde YİBO’nun öğretmen lojmanı diye geçen bir yere yerleştirilen 100’e yakın erkek öğrenciden biri olan Harun oradaki durumu şu sözlerle anlatıyor: “Duş yok, çamaşır makinesi yok. 2007’den beri ilk kez kullanılıyor bina. Harabe gibi. Cezaevi gibi.” 10 eylülden beri ev aradığını söyleyen Harun’a gittiği kiralık evlerde öğrenci olduğunu duyanların kirayı iki katına çıkardığına dikkat çekerek, yer bulamazsa okulu dondurup arkadaşları gibi memleketine döneceğini dile getirdi.
"YURTTA KALANLAR DA RİSK ALTINDA"
Üniversitenin açtığı kontenjanların yarıya yakınının boş kalmasına rağmen kente gelen öğrencilerin bir çoğunun yurt ve barınma sorunu yaşadığını söyleyen Eğitim Sen Dersim Şube Başkanı Hüseyin Kasun, yurtlara yerleştirilen öğrenci sayısının kapasitenin üzerinde olduğunu ve bunun da salgın açısından başka sorunlar yaratacağına vurgu yaptı. Kentte kiralık ev olmadığı gibi olan evlerin de ya çok pahalı ya da öğrenciye verilmediğini belirten Kasun “Bu nedenle birçok öğrenci ya kayıt dondurmak ya da gerici vakıf yurtlarına gitmek zorunda kalıyor” dedi.
PLAN VE HAZIRLIK YOK
Pandemi öncesi kiralık evlerin yeni ve mezun öğrenciler arasında değiştiğini ama pandemiyle birlikte öğrenci evi kalmadığına vurgu yapan Kasun “Tabii ki bu sorunların çözümü için planlama ve öngörü gerekiyordu. Kredi Yurtlar Kurumunun üniversite ile koordineli bir şekilde yerleştirme planlaması gerekiyordu. Var olma sebebi öğrenci olan bu kurumların öğrenciyi düşünmemesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı.
MAÇOĞLU: YURT SAYISININ ARTIRILMASI GEREKİYOR
Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu da kentte kiralık ev sayısının çok az olduğunu belirterek "Öğrencilerin yaşadıkları sorunu kiralık evlerin az oluşuyla açıklamak doğru olmaz. Eğitim nasıl bir haksa barınma da öğrenciler için bir haktır. Üniversiteye kayıt yaptıran öğrenci sayısı belli, bölümlerin kontenjanı belli, bunları da gözeterek yurt sayısının artırılması gerekiyor. Çünkü kentimize gelen öğrenciler her yerde olduğu gibi burada da emekçi ailelerin çocukları, o yüzden kamu yurtlarında kalmalılar" diye konuştu.
DENETLEYİCİ BİR MEKANİZMANIN KURULMASI GEREKİYOR
Kiraların yüksek olmasına dair de "Kiraları belirleyen, denetleyen bir mekanizmanın kurulması gerekiyor" diyen Maçoğlu, "Siz bu mekanizmayı kurmaz ve bunu serbest piyasanın eline bırakırsanız maalesef sonuç bu olur. Bunun yanında işin vicdani boyutu var. Asgari ücret ortada. İnsanların geçim kaygısı çok büyük" ifadelerini kullandı.
DAYANIŞMA ÖREREK SORUNA DAİR ÇÖZÜM ÜRETMEK
Öğrencilerin barınma sorununa dair belediye olarak bir çağrı yaptıklarını belirten Maçoğlu, bu çağrıda da şunları söylediklerini aktardı:
"Ev sahiplerinin kiraları düşürmesi. Bunun yanında yurt dışında yaşayıp ilimizde ev alan kişi sayısı çok fazla. Bizler de yurt dışından gelip buradaki evlerinizde yaz tatillerinde 10 gün kalan yurttaşlarımıza çağrı yaptık. 'Anahtarlarınızı bize verin, belediyemiz bununla ilgili bir çaba harcasın, bu çocuklarımızı oraya yerleştirsin' şeklinde."
Maçoğlu, devamında şunları kaydetti:
"Bunun yanında bu sorun çözülene kadar otellerde, misafirhanelerde yer yer evlerimizde öğrencileri ağırladık. Gençlik meclisimizden arkadaşlarımız, öğrencilerle dayanışma göstererek ev aradı ve hâlâ aramaya devam ediyor. Yine gençlik meclislerimiz eve çıkan öğrenci arkadaşları için eşya dayanışmasında bulunulması için bir çağrı yaptı ve şu an evler tutuluyor. Tüm bu çabamızın amacı bir dayanışma örerek yaşanan barınma sorununa dair çözüm üretmek."
Haber: Orhan KURUL