Orman ve Su İşleri Bakanlığınca hayata geçirilen "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi" kapsamında Dersim’de saha çalışması yapan Adnan Menderes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Zooloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Olgun, sürüngenler konusunda farkındalık yaratmak amacıyla ortaokul öğrencilerine eğitim verdi.
Orman ve Su İşleri 15. Bölge Müdürlüğü Tunceli Şube Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğünün iş birliğiyle Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansta konuşan Olgun, yaklaşık 600 öğrenciye Türkiye ve Tunceli’deki sürüngenler ve yapılan saha çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Dersim’de 2014 yılında başladıkları "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi" kapsamında saha çalışması yaptığını anımsatan Olgun, Dersim’de devam eden çalışmalar neticesinde beklenenden daha zengin bir biyolojik çeşitlilik tespit ettiklerini vurguladı.
Öğrencilere tüm canlıları korunması gerektiğini anlatan Olgun, “Şunu unutmayınız ki her canlının yaşama ve gelecek kuşaklara aktarılma hakkı vardır. Bunun için canlıları tanıyınız. Onlar hakkında kulaktan dolma fikirlere değil konunun uzmanlarına danışarak bilgi ediniz” dedi.
Öğrencilerinden biyolojik kaçakçılık için duyarlı olmalarını isteyen Olgun, “Türkiye’nin zengin biyolojik çeşitliliği birileri tarafından yurt dışına kaçırılıyor. Bunun önüne geçmenin tek yolu, toplumun canlıları tanımaları, doğada gelişi güzel dolaşan ve toplayıcılık yapan kişileri ilgili kurumlara bildirmelerinden geçiyor. Bu bir miras ve bunun gelecek kuşaklara aktarılması sizlerin elinde” diye konuştu.
Konuşmanın ardından Olgun, öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Eğitim Çalışmasına, Orman ve Su İşleri 15. Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Ali Haydar Gürsönmez, Adnan Menderes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Zooloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Dr. Aziz Avcı, doktorant Emin Bozkurt, Aydın Fen Lisesi biyoloji öğretmeni Dr. Hülya Olgun, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.