DERSİM, doğası ile ünlü, endemik türlerin barındığı, Tunceli ilinin bulunduğu coğrafyanın adıdır. Bu coğrafyada oturan ikamet edenlere de DERSİMLİ Denir. DERSİM tarihi, binlerce yıllık bir tarihtir. Çokça kavimlere, ev sahipliği yapmış tarihi bir coğrafyadır.
DERSİM, yaklaşık yüzde doksan alevi inançlıların, ikamet ettiği bir kenttir. Aynı zamanda % 90 okuryazar oranı ile ülke çapında kültürlü, aydın çoğunlukla, sol, demokrat, düşünceli bir hakkın oturduğu kenttir.
Şimdilerde, Dersim, 1938 DERSİM askeri harekât sonrası Tunceli yeni ismini alarak Tunceli olsa da, DERSİMİN, tarihi, özel bir yeri vardır.
DERSİMLİ İş adamı, Kazım GÜNTAŞ, ülke çapında yatırımları, olan tanınmış, övündüğümüz bir iş adamımızdır. Pertek yolunu 15, 20 dakikaya düşüren müttehittir. Doğup büyüdüğü, ilini, DERSİMİ, unutmayan, sürekli iletişim kuran, varsa, sorunlarıyla yakından ilgilenen, her yıl onlarca Yükseköğretim gören, yoksul aile çocuklarına burs veren bir hemşerimizdir.
DERSİMİ Seven, anne ve babasını, erken yaşlarda kaybeden iş adamımız, Rahmetli annesi adına ELİF GÜNTAŞ okulunu yapıp hizmete açarak, ilimizde, eğitim öğretime, katkıda bulunmuştu. Sevgisine doyamadığımızın, oğlu torunum, ilköğretimini o okulda ELİF GÜNTAŞ okulunda yapmıştı. Torunumu sık sık gidip gördüğüm okulda, kapı komşumuz rahmetli, ELİF Hanımı da görürdüm. Selamlaşırdık.
Aynı iş adamımız, Şimdide rahmetli babası, Hüseyin GÜNTAŞ, adına, İlimizin merkezinde önemli bir ihtiyaç duyulan Modern bir kütüphane, konferans salonu yaptırarak hizmete açmaktadır. Yaklaşık, Beş Bin metre kare kapalı alanı olan Kütüphanenin, yapımı tamamlanmış. Hizmete hazır duruma getirilmiştir.
Hemen her gün gazete işyerime giderken önünden geçtiğim göz kamaştıracak kadar modern büyük, ,görkemli, yapıyı, hep merak ederdim.
İş adamımız Kazım GÜNTAŞ Bey, tanıtım için biz gazetecileri davet etmişti. Giriş kapısında misafirlerini karşılayan Kazım Beyle birlikte merak ettiğimiz modern yapıyı gezip gördük. Tahmin ettiğimizden fazla, modern son teknolojiyle yapılmış, donatılmış, zenginlikte bir yapıydı. Modern, koltuklarla döşeli konferans salonu, ilimiz merkezde bir eksikliği giderecek, kapasitede ilgi çekici büyük, bir salondu. Salonları, daraltan koruyucu sütunlar yoktu. Tavanları, köprüleri yapmakla uzman Fransız ekibi yapmış. Konferans solunu gezerken, geçmişte filim seyretmek için gittiğimiz, büyük sinema salonlarının anısını yaşadım.
Konferans salonunun, bir üst katındaki kütüphanede, modern araç gereçlerle döşenmiş. Geniş büyük bir salon, Binlerce kitabın konulacağı raflar, okuma yeri için ferah geniş döşeli büyük bir salon. Büyük salonun dışında, bütün katlarda, duvarlar, kitapların konulacağı raflarla döşeliydi. Hemen her katta okuma, yerleri düzenlenmiş. Bayanlar içinde özel döşeli bir çalışma salonu vardı.
Kütüphane, eğitim gören öğrencileriyle, öğretmenleriyle çalışan personeli ile ilin büyük bir kurumu olan Milli Eğitim Müdürlüğüne tahsis edilmiş. Milli Eğitim Müdürlüğünün, kütüphaneyi daha çok zenginleştireceği, ilgi odağı yağacağını umuyoruz.
Yakın bir zamanda açılışı yapılacak kütüphane, görülmeye değer bir yapı, mekândı,
HÜSEYİN GÜNTAŞ kütüphanesi, konferans salonu, İş adamımız Kazım GÜNTAŞ IN, babasının adını taşıyan, ilimize bir hediyesi, hizmetiydi.
Kütüphanenin önünden geçerken, komşum Hüseyin GÜNTAŞLA hep selamlaşırım. Bundan böyle kütüphaneyi gezerken, onu daha yakından görürüm.
DERSİMDE doğup büyüyen, ekonomik olarak iş adamlığına adım atan, sonraları büyük iş adım olan bazı, DERSİMLİ iş adamları, yakınlarının cenazelerine bile gelmezlerken, DERSİM sevdalısı, Kazım Güntaş, Ali BÜYÜKDAĞ, Selçuk BOZKURT gibi iş adamlarımızın DERSİM sevdası sürmektedir.
DERSİMLİ olmak budur işte.