Başbakan Ahmet Davutoğlu, 23 Kasım’da Dersim’e yaptığı ziyaret ve yaptığı açıklamalar kentte hayal kırıklığı yaşattı. Tunceli Sanayi ve Ticaret Odası(TTSO) Başkanı Yusuf Cengiz, Başbakan Davutoğlu’nun Dersim ziyareti sırasında kendilerine konuşma sözü verilmediğini söyledi. Cengiz, sivil toplum örgütleri tarafından kentin sorunlarını anlatan dosyayı Başbakana ulaştıramadıkları için güvenlik görevlisine teslim etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Cemevi Dedesi Ali Ekber Yurt ise Başbakan Davutoğlu’nun taleplerine somut karşılık vermediğini söyledi.
Dersim isminin iade edilmesi, Cem evlerinin yasal statüye kavuşturulması, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri konusunda açıklama yapması beklenen Başbakan Davutoğlu, sadece Tunceli üniversitesinin isminin Munzur Üniversitesi olması ve tarihi Kışla binasının restore edilerek 'Dersim müzesi' adını verilmesi konusunda yaptığı açıklamalar Tuncelililer tarafından yeterli görülmedi. Başbakan Davutoğlu’nun gelişi sırasında kent merkezinde alınan olağanüstü güvenlik tedbirleri de vatandaşlar tarafından eleştirildi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Dersim ziyareti sırasında cemevi sorunlarına ilişkin taleplerini dosya halinde kendisine sunduğunu belirten Cemevi Başkanı ve Alevi Dedesi Ali Ekber Yurt, “Mesela ben cemevlerinin yasal statüye kavuşturulmasıyla alakalı daha somut şeyler bekliyordum. Cemevleri bazında inanç bazında somut bir karşılık görmedik. Tunceli ile ilgili bazı taleplerin karşılandığını söylediler. Sunduğumuz dosyadaki 12 talebimizin 10’u geçmişten süregelen taleplerdi. Onlarla ilgili somut bir karşılık bulamadık. Sayın Başbakan bundan önce olduğu gibi bundan sonra da bu sorunların çözüleceği konusunda gerekli hassasiyetleri göstereceklerini, gerekli adımları atacaklarını söylediler. İnşallah bir daha kente yapılacak üst düzey bir ziyarette bu sorunlar çözülür, sıkıntılar giderilir.” dedi.
“BAŞBAKANA SUNACAĞIMIZ DOSYAYI GÜVENLİKÇİYE VEREBİLDİK”
Başbakan Davutoğlu’nun Dersim ziyareti öncesi önemli açıklamalar yapacağı yönündeki beklentilerin vatandaşları umutlandırdığını söyleyen Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Cengiz, “Ancak açıklanan haliyle müze ve üniversite ismi dışında bir şey yok. Dersim cemevine gittikleri halde yasal statü tanınmadı. Bunun dışında Dersim isminin mutlaka geri verileceği beklentisi vardı, bu da olmadı” dedi.
Kentteki sivil toplum örgütü temsilcilerinin Başbakanla görüşememesine tepki gösteren Cengiz, “Yavuz Bingöl orada konuşma yapıp türkü söyleyebiliyor. Kentteki sivil toplum örgütleri adına söz verilmeliydi. Bunu doğru bulmuyoruz. Başbakanı görüp muhatap olamadık. Kendi dosyamızı ancak bir güvenlikçiye verebildik. Geçmişte Abdullah Gül cumhurbaşkanıyken Dersim’e gelmişti. Valilikte yarım saat zaman ayırdı. Bizler de siyasi ve ekonomik taleplerimizi iletme şansı bulduk. Bu ziyarette bu olmadı” diye konuştu.
Başbakan Davutoğlu’nun Dersim ziyaretini değerlendiren Şükrü Cömert isimli vatandaş ise kente Dersim ismi verilmesi, Seyit Rıza’nın mezar yerinin açıklanması konusunda beklentiler olduğunu ancak bu beklentilere karşılık verilmediğini söyledi.
Başbakanın Dersim’e gelmeden önce müjdeli haberlerle gideceği hatta hediyeler verileceği yönlü açıklamalar olduğuna dikkat çeken Fikri Taş, “Dersim halkı bu müjdeleri bekledi. En çok da Tunceli isminin Dersim olarak değiştirileceği, Seyit Rıza’nın mezar yerinin açıklanacağı beklentisi vardı. Bu beklentilerin gerçekleşmediğini gördük. Kışlanın Dersim Müzesi olacağı müjdesini verdi. İnanç yerlerinin, yollarının onarımının yapılacağı söylendi. Bunlar daha önceden planlanmış, programlanmış işlerdi. Başbakan, bir miktar bunların ödeneklerini arttırmış oldu. Öte yandan Başbakanın söylemleri çok sıcaktı. Hükümetin başında olan bir yetkili olarak demokratik Türkiye yönlü açılmaları umut vericiydi. Farklı inanç ve kimliklerin zenginlik olduğunu açıklaması bunların arasında ayrım yapılamayacağını; ayrıma izin vermeyeceklerini açıklaması çok umut vericiydi” dedi.
Başbakan Davutoğlu’nun gelişi sırasında alınan güvenlik önlemlerine dikkat çeken Taş, “Bugüne kadar böyle bir güvenlik tedbiri alınmamıştı. Çatışmalı süreçte dahi devlet büyüklerinin ziyaretinde böylesini görmemiştik. Bu ziyarette vatandaş evinden çıkamadı. Sokaklar binlerce polis tarafından tutuldu. Dersim halkı şaştı kaldı.”
Ali Işık isimli kent sakini de Başbakanın ben Dersim’e gidiyorum imajı yarattığını iddia ederek, “Burası yüzde 80’ini hayvancılıkla uğraşan bir şehir. Hayvancılık desteklenebilir. İnsanlara karşılıksız ya da düşük faizli krediler verilerek iş kurmaları sağlanabilir. Köylere geri dönüşler sağlanabilir” şeklinde konuştu.