Yayla yasaklarıyla zor günler geçiren ve göç etmek zorunda kalan bölge de hayvancılık yapanlara yasakların kaldırılacağının müjdesini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan’a üreticilerden cevap geldi. Yayla yasaklarında üretimde ciddi düşüşlerin yaşandığını söyleyen üreticiler, verilen sözlerin tutulmasını istiyor. Hayvancılığının gelişmesi için üreticiler, devletin koçerler için belirli yerler vermesi gerektiğini dile getirdi.
Partisinin Hakkari İl Kongresinde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Baharda yaylalara çıkma yasağını kaldırıyoruz. Biliyorsunuz bir süredir et fiyatlarının yüksekliğinden dolayı hayvancılık meselesini tartışıyoruz” ifadesini kullanmıştı.
Bölge illerinde uzun zamandır güvenlik gerekçesiyle yaşanan yayla yasaklarıyla hayvan üreticileri zor günler yaşıyor. Yaylalara çıkamayan üreticilerin bir kısmı yem ve saman fiyatlarının artmasıyla çareyi başka yerlere göç etmekte buldu. Ancak artan maliyet ve yaşanan göçle hayvancılığın yapılamaz noktaya geldiği bölgede üreticiler, sorunlarına çare bulunmasını istiyor. Yayla yasaklarının sürdüğü Van ve Dersim bölgesinde üreticiler ve veteriner hekimlerle konuştuk.
ÜRETİCİLER GÖÇ ETMEK İSTEDİ
Yayla yasaklarına dair açıklama yapan Dersim Damızlık Koyun Keçi Birliği Başkanı Zeynel Erdoğan, “Ürün almada ve ulaşımda yaşadığımız sıkıntılar üreticimizi etkiledi. Hayvan sayısında ciddi düşüşler oldu bu anlamda. Şırnak, Siirt gibi illerde bu anlamda ciddi etkilenmeler oldu. Yayla yasaklarından etkilenen üreticiler bu illerden bize gelmek istedi. Şırnak’tan 10 üretici geldi fakat resmi olarak il dışından üretici getiremediğimiz için ve yaylalara ulaşım sıkıntısı olduğu için gelemediler. Yayla yasaklarının kaldırılması bizler için önemli. 5 bin kapasiteli bir yaylaya 3 bin hayvan yollayabiliriz üreticiler açısından sevindirici bir karar”dedi.
‘HAYVAN SAYISINDA DÜŞÜŞ OLDU’
Van bölgesinde bulanan koçerlerle ilgilenen Veteriner Hekim Şuheda Ceylan ise “Yayla yasakları özellikle koyun üretiminde etkili oldu. Bizim yaylalarımız, meralarımız koyun üretimine uygun, dolayısıyla yasaklar koyun üretiminde hayvan sayısının düşüşüne neden oldu” dedi.
‘KENDİ YAYLALARIMIZA ÇIKAMIYORUZ’
Van bölgesinde yıllardır aile boyu hayvancılık yapan Şevket Aytekin, yasaklardan kaynaklı kendi yaylalarına gidemediklerini anlattı. Yayla yasaklarının kaldırılacağı açıklamasının kendilerini umutlandırdığını söyleyen Aytekin, “Umuyorum ki bu karar sözde kalmaz ve uygulanır. Kendi köyümüzde sadece benim ailemin 10 bin koyunu varken yasaklardan kaynaklı bu sayı 2 bine düştü. Van Çatak tarafında yaylalarımız var ve gidemiyoruz. Yayla yasakları olduğu zaman hayvan bakımı zor oluyor. Örneğin bir kuzuya içeride bakman gerektiğinde yem vs. ile 5 ayda büyütüyorsun ve bu ek maliyet oluyor. Fakat yaylaya çıkardığında 3 ayda hiçbir masraf yapmadan kuzuyu büyütebiliyorsun. Devlet koçerlere belirli yerler verse bu sıkıntılar olmazdı. Avrupa’da her üreticinin kendine ait yeri var devlet bunu tahsis ediyor. Bizim ülkemizde de böyle olmalı çünkü bu yapılmayınca üretici farklı arayışlara giriyor ya da hayvancılığı bırakıyor”diye konuştu.