• BIST 9771.16
  • Altın 2725
  • Dolar 33.9708
  • Euro 37.6168
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • Tunceli 21 °C

DEVLETE YAKIŞANIDIR

Fikri TAŞ


   Sosyal Medyada yayınlanmıştı. Öncelikle, dikkatimi çekmişti. Özel İdare Genel Sekreterliği, Yeni Mahalledeki, uzun yıllar, Köy Hizmetleri olarak bilinen, hizmet yerindeki lokalin Çay Ocağı işletmesini, açık artırma ile ihaleye çıkarmış.
    Küçükte olsa, sevindirici bir ilandı. Bir haberdi. Bırakınız çay ocağının işletilmesini, ülkemizde, devlet kurumlarının, milyarlarca lira tutarındaki hizmet alımlarını, yapımlarını, açık, artırma ihalesine, çıkarmadan, kendilerine yakın, itibarlı, taraftarlı, torpilli kişilere, müteahhitlere, ihale, yapılmadan, çağrılıp, indirimsiz, verildiği, ülkemizin, acı gerçeklerinden biridir. Bu yapılanlar, Devlete, büyük zararlar, kayıplar, verdiği gibi, vatandaşlar arsında da büyük haksızlıklara, hukuksuzluklara, yol açmaktadır.
    Bunların yanında, Devlet adamlığı kimliğini taşıyan, devletini, kollayan, koruyan, vatandaşları, arasında ayırım yapmayan, bütün vatandaşların, devletin eşit vatandaşları olduğunu bilen, buna inanan, kendi çıkarını düşünmeyen, vicdanlı, yöneticiler, devletin yapacağı ihaleleri, devletin, halkın yararına, açık artırma ile yaparlar.
    Açık artırma ile yapılan ihalelerde, devletin yararı, kazancı olur. Devlet, Baba, çocukları,(vatandaş) arasında, taraf tutmadığından, vatandaşların güvenini kazanır. Mevcut kanunlar, yasalar, çiğnenmemiş olur. İşi alan yüklenici müteahit, kendisine taraf, yetkili olmadığından, işini eksiksiz sağlam, tam yapar.
   Ne yazık ki, ülkemizde, yapılan devlet ihalelerinin çoğu, açık ihale yapılmadan, davet usulü ile tanıdıklara, devlet katında itibarlı adamları, olan torpili müteahhitlere, verildiği, basının, kamuoyunun gündeminde, hep yer alır.
   İlimizde devletin yaptığı ihaleler, alımlar, belli dönemlerde, dönemin yöneticileri tarafından, tercihli kişilerin yararına yapıldıysa da, kamuoyunun haberdar olduğu küçük bir ilde, devlet adamlığı kimliğini taşıyan yöneticiler, açık ihaleler, yaparak, devleti zarara sokmadılar. Personel alımlarında, torpilli tercihler yapmadılar. Liyakate, sınav sonuçlarına baktılar. Noter huzurunda kura çektirdiler. Halkın güvenini kazandılar. Bir önceki Sayın Valimiz, bunun bir örneğiydi.
    Özel İdare Genel Sekreterliği ilde, yatırımı, hizmeti, büyük olan, büyük bir kurumdur. Köyler, Köy yolları, içme suları, alt yapı hizmetleri, onların eseri, hizmet alanıdır. Kamuoyunun, hizmetlerini yakından izlediği bir kurumdur. Bu önemli kurum yöneticileri, yaptıkları ile yıllarca kamuoyunun gündeminden oldular.
    Sayın Valimiz, bu önemli kurumun başındaki yetkiliyi, görevinden alarak, yerine, bir çay ocağının işletmesini bile açık artırma ihalesine koyan, devlet adamlığı, kimliğini taşıyan, Vali Yardımcısını atadılar. Sayın Vali yardımcısı, halkla yakın diyalog kurabilen, sorunların çözümünde yardımcı olan, kolaylık sağlayan, güvenilir, tanınan bir yetkilidir. İlde, büyük bir hizmet kurumunun başına atanması, devletin, halkın yararına, isabetli, bir atamadır. Özel idarenin hizmetleri, Sayın Vali Yardımcımız, görevde kaldığı sürece, tanıdıklara, akrabalara, siyasi taraftarlara, gitmeyecektir. İhtiyacı olan yerlere, adil bir şekilde gidecek, ihaleler, açık artırma ile yapılacaktır.
    
   +    +     +
  CAN DOSTLARI
    Can dostlarının katliamı için düzenleneceği söylenen yasa tasarısına, kamuoyundan, gösterilen büyük tepki, etkisini göstermiş olacak ki, çıkacak yeni yasanın, büyük ihtimalle, toplumu üzecek katliama izin vermeyecektir.
   Gazete yerime gelirken, Seyit Rızada, Tunceli’yi, görmeye, gezmeye gelen birkaç ziyaretçi turist bayan, belediyenin can dostları için yaptığı kulübenin yanı başında, kulübede, bir diğeri çimlerde uzanmış yatan can dostlarını, seyredip, kulübeyi, Belediyeyi, Tunceli insanını, konuşuyorlardı. Gülümseyerek, sevinçle onlara bakarak gözlerimle selamladım.
    Ülkede, yaklaşık 1400 belediyeden sadece Tunceli dâhil,270 belediye, can dostları için, barınak yapmışlardır. Can dostlarının, toplumu rahatsız etmemesi için, belediyeler, onlar için mutlak barınak yapmalıdırlar. Onların, toplumu rahatsız edecek boyutta çoğalmaması için de onları, kısırlaştırmalıdırlar. Aşılamalıdırlar. Veterinerlerinde, görevlendirileceği, barınaklar, onların, korunacakları bir yuvaları, yerleri, olmalıdır. Bu belediyelerin, resmi asli görevlerinden olmalıdır.
    Bir insanın, insani değerlerle şekillenmesi için, hayvan sevgisini, küçüklükten almalıdır. O değerlerle yetişen insan, uygar, insandır. Doğayı bütün canlıları, yaratandan, dolayı sever. Korur. Katletmez. Onun için çocuklarımızı, küçük yaşta, hayvan sevgisi ile buluşturalım.
   Halkın tepkilerini dikkate alan, Devlet, Can dostlarımızı, uyutmaktan vaz geçmiş olmalıdır. Bu devlete yakışanı, olacaktır.
    
   

 
   

 
 
        

Bu yazı toplam 2336 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim