Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da doğalgazı olmayan illere eğer özel sektör gitmek istemezse bizzat devlet devreye girecek ve bu illere gaz akışı sağlayacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Iğdır’a doğalgaz iletim hatlarını götürdüklerini, özel sektörün gaz getirmesi için ihale açtıklarını ama hiçbir şirketin ilgi göstermediğini belirterek, özel sektörün doğalgaz götürmediği şehirlere devletin doğalgaz götürmesi için çalışma yaptıklarını söyledi.
Yıldız, Hakkâri’ye iletim hattının bitmek üzere olduğunu, sıranın Bingöl’e ardından ise Ağrı, Tunceli, Muş, Bitlis, Mardin ve Şırnak’a geleceğini ifade etti.
Konu ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız “Şu an mevzuat bunun özel sektör eliyle yapılmasını söylüyor. Bu yüzden mevzuat değişikliği gerekli” açıklamasında bulundu. Yıldız mevzuat değişikliğinin yönetmelik değişikliği ile olabileceğini belirterek, yeni bir mevzuatın gerekmediğini söyledi.
Tüketim az olan şehirler
Yıldız ayrıca doğalgaz tüketimine yönelik bir çalışma da yaptıklarını söyledi. Şehirlerin arz ve tüketim durumlarını incelemeye başladıklarını anlatan Yıldız, bazı şehirlerde arzın fazla olmasına rağmen tüketimin daha düşük kaldığını, Kırıkkale’nin de buna örnek olduğunu ifade etti. Yıldız bu durumda olan şehirlerin de gözden geçirileceğini belirtti. Yıldız, nükleer santral ile ilgili görüşmelerde 100 puan üzerinden görüşmelerin başlayacağını ve geriye doğru düşeceklerini ve en yüksek puan almış olanla görüşmelere devam edeceklerini söyledi. Akkuyu’da uygulanan modelin çok beğenildiğini anlatan Enerji Bakanı Taner Yıldız, Çin veya Güney Kore’ye bu modelin uygulanmasını önerebileceklerini kaydetti. Japonya’daki Fukuşima santralındaki kazanın hatırlatılması ve bu durumun nükleer santrala ilgiyi azalttığının hatırlatılması üzerine Yıldız, “Biz bunu avantaja, fiyat avantajına çevireceğiz” diye konuştu.
Yıldız, doğalgaz indirimi konusunda İran’la temasların sürdüğünü belirterek, “Biz fiyat düşürtmekte azimliyiz. İran’la alışverişimiz, ticaretimiz devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Reklam teklifi gelmedi
Enerji tasarrufu konusunda duyarlı olduğunu ifade eden Yıldız, enerji verimliliği ile ilgili reklamda oynamaya hazır olduğunu ancak teklif gelmediğini söyledi.
MTA’ya ‘sismik gemi’ alınıyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, denizlerde petrol ve doğalgaz araştırmaları yapmak amacıyla Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’ne son teknoloji ile donatılmış bir sismik araştırma gemisinin alınacağını bildirdi. Denizlerde petrol ve doğalgaz aramaları için gerekli sismik araştırmaları yapacak araştırma gemisinin yapılmasına ilişkin sözleşme, MTA, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve yüklenici firma arasında imzalandı. Basın mensuplarının “geminin adı ne olacak?” şeklindeki soruları üzerine Bakan Yıldız, gemiye henüz isim düşünülmediğini belirterek, “Geminin anahtar tesliminde Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın da fikirleri alınarak isim konulacak” diye konuştu.