• BIST 9577.46
  • Altın 2820.34
  • Dolar 34.0022
  • Euro 37.839
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 22 °C
  • Tunceli 24 °C

DOĞA BAYRAMINDA, KİTAPLAR OVACIK ÇIKIŞ YOLUNDAYDI

Fikri TAŞ


 
     Bazı yıllar, engellenen, yapılmayan DERSİMİN önemli, anlamlı bir festivali, bu yıl planlandığı, programlandığı şekilde, yapıldı.4 gün süren, 22 ci MUNZUR KÜLTÜR VE DOĞA Festivali büyük bir coşku ve katılımla, kutlandı. Aşırı sıcaklara rağmen sokaklarda yeni yüzler çoğaldı. Akşam Eve giderken, yolum, Seyit RIZADAN geçer. Festival şenliği, bir gün öncesinden başlamıştı. Seyit RIZA parkının, çevresi, ünlü DERSİM Müzesinin çevresi, yaşamı daraltan araçlardan boşaltılmış, meydana girişleri, park yapmaları, yasaklanmıştı.
   Seyit RIZADA, davul zurnalar, çalıyor, halaylar çekiliyordu. Park şenlenmişti. Ovacık yoluna çıkış yerinde çevresinde yoğun bir kalabalık vardı. Yolun onarılan üst tarafında, üstünde satış yapılacak satanlar, dizilmişti. Stantların çevresi yoğundu. O yoğunluğu, merak ettim. Bende katıldım. Stantların hemen hepsinde kitaplar sergilenmişti. Alıcıların içinde çocukların çokluğu, oldukça renkli sevindirici bir görüntüydü. Toplumda çocukların kitaplarla buluşması, giderek artması, toplumun aydınlanmasında önemli payı olacaktır. Stantlarda kitapları sergileyen yüzler, kitapsever, okuyan, kültürlü yüzlerdi. Stantlar, aranan, okunmak istenen her kitabın, bulunduğu zengin bir kütüphane gibiydi. Görünen, festivalin parlak bir yüzü sayfasıydı.
    Festivalin,, birinci günü, cep telefonlarına düşen, valiliğin mesajı, korkutmuştu. Tekrar okunduğunda, bunun festivali engelleyen bir mesaj olmadığı, kutlanan festivalin, valiliğin izni ile yapılmış olduğu mesajıydı.
   Açılış, Yeraltı çarşısı üstünde yapılmıştı. Halayların, Uzun Mehmet’in, ekibinin VARVARA renkli ünlü oyunu, eşliğinde, açılışı yapılmıştı. Açılışı konuşmasını yapan Belediye Başkanı, doğamızı tanıtılması, korunması için düzenlediğimiz, MUNZUR FESTİVALİ, DERSİM HALKINI bir araya getiren önemli bir buluşmadır. Demişti.
   SANAT SOKAĞINDA, DOĞAMIZIN, İRADEMİZİN, GASPEDİLMESİNE, İZİN VERMEYİZ. Yazılı asılı, panonun altında düzenlenen KIZ ÇOCUKLARI KOROSU,. Dünyanın ünlü korolarından daha ünlüydü.,Milli,renkli kıyafetleriyle,sevilen, Kürtçe şarkılar söylediler, oturacak sandalye bulamayıp yerlere oturan bine yakın seyirci, onları,büyük bir coşkuyla, dakikalarca alkışladılar,
     Düzenlenen panelde konuşma yapan konuşmacılar,dallarında uzman bilgili,tanınmış isimlerdi.Büyük bir iğliyle izlendiler. Dinlendiler..
    MAMEKİ Parkında düzenlen müzik konseri il dışından gelenlerin ağırlıkta olduğu dinleyici seyirci tarafından büyük bir coşkuyla izlendi. Belediye Başkanlarının, yaptığı konuşmayla, dinleyicileri, DENİZLERLE, KAYPAKKAYALARLA, MAHİRLERLE, buluşturdular. Yanı başlarında akan MUNZUR çayı, coşkuya, alkışlara, eşlik etti. DERSİMDEN Mezopotamya’ya selamlar, götürdü.
   Seyit RIZADA düzenlenen, müzik konseri de büyük bir katılımla, coşkuyla izlendi. Seyit RIZA Parkı, Seyit RIZANIN etrafı, katılımcılarla doluydu. Bir tarih abidesi, DERSİM Müzesi, meydanı Güneyden kuşatmıştı. Tepeden, parktan, Munzur u, seyredenlerde, Munzur, u dinliyorlardı.  Çimenlerin üstü, can dostlarının mekânları, birlikte işgal edilmişti. Müzik şöleninin başlamasını bekliyorlardı. Çok coşkulu, keyifli bir müzik şöleni olacaktı. Sanatçılar, tanıdık seslerdi.
   Doğamızı, çevremizi, korumayı, tanıtmayı, sevmeyi, toplumsal birlikteliği, paylaşımı, amaçlayan 22 yaşındaki festivalimizin, doğa,kültür bayramımızın, son gününde, Sanat sokağında,,panel ağırlıklı,konuşmalar,yapıldı.Konuşmacılar,dallarında uzman,bilgin akademisyenlerdi.
  Halkın sesli duyurularla çağrıldığı, katılmaları istendiği Festivale renk katan Çevre yürüyüşü, ünlümüz SANAT SOKAĞINDA, üstünde DOĞAMIZA, İRADEMİZE DOKUNMA yazılı beyaz yelekleri giyen yürüyüşçüler, üzerinde doğamızı irademizi gasp etme, yazılı pankartının arkasında Belediye Başkanının, yardımcılarının, yer aldığı yürüyüşçüler, büyük bir coşkuyla, yürüdüler. DERSİMİN renklerinden UZUN MEMED ekibi yürüyüşçülerin önünde gösteri, oyunlar, yaparak MAMEKİ Parkına gidildi. Parkta düzenlemiş ünlü gurupların yer aldığı konseri bekleyen büyük bir çoğunluk, yürüyüşçüleri coşkuyla karşıladılar. Gecenin serinliğinde MUNZURUN Kıyısında, Gurup MUNZUR UN, AHU DEM İN, GURUP VARDİYANIN, Hasan Ali SEZERİN, SUAVİNİN, sahne aldığı konser, gecenin geç saatlerine kadar, büyük bir coşkuyla oyunlarla sürdü. Konser alanına yakın şehir haklıda konseri izlediler. Dinlediler.
   MUNZUR DOĞA VE KÜLTÜR Festivalimiz, çok renkli, zengin, bir programla kutlandı. Doğanın, doğa kültürünün, Tunceli Halkının çağdaş kültürünün, değerlerinin, sergilendiği paylaşıldığı, bir festival olarak kutlandı.
   Bu coşku, bu bayram, ilçelerde, HOZAT ve Ovacıkta, daha büyük bir katılımla, coşkuyla kutlandı. Paylaşıldı. 
   Festivalde,  emniyet güçlerinin,festival etkinliklerine, herhangi bir müdahaleleri olmadı,Seyrederek izlediler.etkinliğe katılanların, güvenliğini sağladılar..Bu davranışlar, kamuoyu tarafından,olumlu karşılandı.Bu olumlu,güvenli, havanın esmesinde,Sayın Valimizin, Emniyet Müdürümüzün, devlet adamlığı kimliğinin ,önemli payı olmalıdır.
      Demokrasiyle, yönetilen hukuk devletlerinde, temel hak ve özgürlükler, güvence altındadır.
   
        
   
     

Bu yazı toplam 2282 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim