• BIST 9719.81
  • Altın 3305.597
  • Dolar 35.8956
  • Euro 37.3739
  • İstanbul 2 °C
  • Ankara 0 °C
  • Tunceli 2 °C

DOĞAMIZI KORUYALIM

Fikri TAŞ


  Doğa, bütün canlılar, için insanlık için yaşamın kalbidir. Doğasız yaşam olmaz. Doğa olmazsa canlılarda olmaz. İnsanlık, doğanın ürettikleriyle, havası ile suyu ile ürünleriyle yaşam bulurken, bütün canlılarda aynı şekilde doğanın ilacı suyu, havası ile yaşam bulurlar.
  İnsanlık, yaşamın, can suyu, doğayı, insanlığın, bütün canlıların, ortak malını, hassasiyetle, titizlikle korumalıdır.
    Tunceli Halkı, okumuş kültürlü, çağdaş bir halktır. Doğanın önemini bilen, inançları gereği doğayı, seven, koruyan bir halktır. Zengin bir doğaya, kültürüne, sahiptir. Kutsal saydıkları dağ keçilerinin, geçmişte, Amerikalıların, gelip Ovacıkta oltayla avladıkları, kırmızı benek alabalıkların, dağ kedisi vaşakların, kınalı kekliklerin, yaşadıkları zengin bir doğası, coğrafyası vardır.
   Eski yıllarda, doğa bilincini, kültürünün, bu günkü kadar olmadığı yıllarda, doğada avlanmaya, katletmeye, seyirci kalınırdı. Günümüzde, artan doğa kültürüyle, sevgisi ile doğamız, büyük ölçüde, güvendedir.
   Her geçen gün artan nüfus, artan tüketim sonucu, meydana gelen atıklar, doğa için yaşam için tehdit oluşturmaktadır. Yaşam, yerleşim alanlarında, günlük meydana gelen atıklar, çöpler, doğaya üstü açık serpilircesine bırakıldığında, doğa için yaşam, için büyük bir tehdit oluşturmaktadır.
   İlimizde yapılması istenilen, çokça tartışılan, KATI ATIK, DEPOLAMA, DÖNÜŞÜM PROJESİ gündem olunca, şehrimizin günlük toplanan atıkların, çöplerin, döküldüğü alanı merak ettim. Gidip gördüm. Şaşkınlığımın yanında, korktum. Şehrin, birkaç kilometre yakınında, Pülümür yolu kenarında, Pülümür suyuna, yakın kocaman geniş bir alana yayılmış, çöp dağları, üzerlerinde uçuşan kuşlar, sinekler, çevreye yayılmış kötü kokular. Geceleri de, çöplükten beslenen, çevreden üşüşen yaban hayvanları. Geçmiş yıllarda, oğlumun da içlerinde olduğu gençler, gece, yaban domuzu avlamak için o mekâna, ÇÖP TOPLANMA KARARGÂHINA giderlerdi.
    Yağmur yağdığı zaman yağmur suları ile oluşan en tehlikeli kirliliğin, derelerle,kanallarla, Pülümür Suyuna, akmasının yaratacağı kirlilik,bir başka büyük tehlikedir.Kapsadıkları kocaman alanın altında,su kaynakları varsa, kirlenen su kaynakları, başka bir tehlikedir.Isınmayla,çöplükten havaya yayılan, sera gazları, en zehirli,metan gazları, çok büyük bir kirlenmeye,tehlikeye, yol açmaktaymış. Öğrendiğimize göre, çöp toplama kampının, kuruluşu 18 Yıl olmuş. 18 yıl, boyunca, şehrin bütün çöplüğü o geniş, şehre, ana yola, yakın yere dökülmüş. Geçmiş yıllarda, şehrin arıtma tesisi olmadığından, şehrin bütün kanalizasyonları, atıkları, Munzur, Pülümür çaylarına dökülüyordu. Belediye tarafından arıtma tesisi yapılarak bu büyük kirliliğin önüne geçildi.
  Doğamızı kirleten, yaşamı tehdit eden, çöp yığınlarını, doğaya serpilmiş büyük kirli manzarayı, görünce, KATI ATIK, Projesinin, doğamız için, kendimiz için ne kadar çok önemli olduğunu gördüm. Benim gibi gelip görenlerde benim gibi bu önemli projenin bir an önce yapılmasını isteyeceklerdir.
     Öğrendiğimiz bilgilere göre, Avrupa Birliği,  projenin finansmanı için 19 milyon Euro hibe yardımda bulunmuştur. Bu büyük yardım, projenin hayata geçirilmesi, için önemli büyük bir fırsattır.
   Bu önemli büyük projenin çalışmaları 2021 yılında başlanmış. 12 yıllık bir çalışma sonucu, proje hayata geçirilir, duruma getirilmiştir.
   Proje hayata geçirildiğinde, şehrimizin çöpleri, ilçelerimizin çöpleri, Dönüşüm KATI ATIK tesisine getirilecek. Orada işlenerek, büyük çoğunluğu, tarım alanlarında, çiftçiye büyük destek sağlayacak organik gübreye dönüştürülecektir. Çok az bir miktarı da zararsız hale getirilerek depolanacakmış. Geri dönüşümle, çok büyük ölçüde su ve, elektrik enerjisi tasarrufu sağlanacakmış. Kısacası, KATI ATIK DÖNÜŞÜM projesinin, hayata geçmesiyle, ekonomik, çevresel, alanda çok büyük ölçüde kazanımlar, elde edilecekmiş.
   Kesinleşmiş yer tespiti yapılmış projenin, hayata geçirilmemesi, yer değişimi yapılması halinde, hibe yardımı yapılmayarak, proje iptal edilecekmiş. Dış yardım olmadan da aynı projenin yapılması mümkün olmayacaktır. Hiçbir belediyenin, bu projeyi yapmaya da, gücü yetmeyecektir. Proje yapılmadığı takdirde, şu andaki çöp yerine mahkeme kararı ile çöp dökülemeyeceğinden, şehrin, toplanacak çöplerinin,  döküleceği yer bulunamayacaktır. Çöpler, ortada kalacaktır. Bu durum, şehir için, doğamız için büyük bir sorun, büyük bir tehlike olacaktır.  
   Projenin, KATI ATIK DÖNÜŞÜM, tesisinin, çevreye, yerleşim yerlerine, zarar vermediğini yetkili makamlar, yetkili teknik, görevliler, ısrarla belirtmektedirler. Projenin kurulacağı alanın orman alanı olmamasına özen gösterildiği, kesilecek bodur meşe ağaçlarının da sayısı, bir oto kara yolunun yapımındaki kadar ancak olabileceğini belirtmektedirler.
   Sayın Valimizin çabaları ile projenin,hayata geçirileceği, yapılacağı haberleri, gözlemlediğim kadarıyla kamuoyunda, büyük bir sevinç yaratmıştır.
   Tunceli doğası, doğal zenginlikleri barındıran ünlü bir doğadır. Son dakika Valilik Makamının açıklaması, bu iddiayı pekiştiren sevindiren bir açıklamadır. Açıklamaya göre,4 Şubat tarihi itibarıyla, Pülümür vadisi de, Munzur Vadisi gibi Milli Doğa Parkı, sit alanı ilan edilmiştir. Bu tarih itibari ile her iki vadinin, sıkı bir koruma altına alınacağı, korunacağı açıklaması yapılmıştır.
  Bu açıklamada kamuoyunda büyük bir takdir toplamıştır. Sevindirmiştir.
   Valilik Makamının, Ovacıkta Munzur Suyunu kirleten, şehrin kanalizasyon atıkları için yapılmak istenen, yapılamayıp yarım kalan ARITMA TESİSİNİN tamamlanarak faaliyete geçirilmesi, ayrıca sevindirici bir haber olmuştur.                                                                                                                 
  
  
   

Bu yazı toplam 93 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim