Dile, kültüre ve inanca yoğunlaşılması gerektiğini vurgulayan Doğan Çelik, “Eğer kültürümüzün kaybolması üzerine bir kaygımız var ise çocuklarımızın geleceğini şimdiden çizmeliyiz” dedi.
Türkiye’de 4 ile 6 milyon arasındaki kişinin ana dili olan Kırmançki yok olma tehlikesi altında olan diller arasında ve Kırmançki dilinde yazılı eserler, görsel yayınlar, akademik çalışmalar da oldukça sınırlı olduğundan yeni nesillere dilin aktarılmasında sorunlar yaşanıyor.
Dersim’de spor ve sanat alanında devletin yeterince yatırım yapmamasından dolayı gençler ilgilendikleri alanlarda ilerleyemiyor ve başarılı sporcular oldukça sınırlı kalıyor.
Sanatçı Doğan Çelik, 23 yaşındaki Kick Box Dünya Şampiyonu Erivan Barut ve Almanya’da yaşayıp basketbol oynayan 16 yaşındaki Destina Aktar ile birlikte Pülümür Nehri’nde Xırabo klamını söyledi.
“HEDEFİM OLİMİYAT ŞAMPİYONU OLMAK”
16 yaşında Kick Box sporuyla tanıştığını söyleyen Erivan Barut, “Bu tanışma benim hayatımın dönüm noktası oldu. Sporla tanıştıktan sonra daha özgüvenli bir insan haline geldim. 2017 yılında ilk defa yapılan Türkiye şampiyonasına katıldım ve orada 3. Lük elde ettim ve ‘ben bu sporu yapabilirim’ dedim. Pes etmeden yoluma devam ettim ve 2019 yılında Türkiye şampiyonu oldum, Kick Box branşında Dünya şampiyonu oldum. Şimdiki hedefim Olimpiyat şampiyonu olabilmek” dedi.
“DİLİMİZ UNUTULMAMALI”
Bu topraklardan çıktığı için kendisini çok şanslı hissettiğini ifade eden Barut sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çünkü yaşadığımız bölge havasıyla, suyuyla, toprağıyla muhteşem bir yer. Ben spor konusunda Dersim’de bir örneğim benim başarılarımın ardından birçok kız çocuğu spora başlamak istedi. Yaşadığımız bölgeye spor konusunda yatırımlar yapılırsa çok daha başarılı sporcuların bu topraklardan çıkacağını düşünüyorum. İnançlarımızı çok güzel bir şekilde yansıtmasından dolayı Xırabo şarkısını seçtik. Dilimiz çok önemli, ben dilimizi çok seviyorum ve konuşmak istiyorum o yüzden dilimiz unutulmamalı.”
Destina Aktar ise, “Dersimliyim ama Almanya’da yaşıyorum. 16 yaşındayım. Bende basketbol oynuyorum” diye belirtti.
“ÇOCUKLARIMIZA SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR”
İki genç insanla beraber olmanın kendisi için büyük bir onur olduğunu vurgulayan Doğan Çelik, “Onlar benim geleceğim, toprağım, yaprağım, suyum, ağacım yani her şeyim bu çocuklar. Çocuklarımızın hayatına dokunmazsak onlar da geleceğe dokunamazlar. Sivil toplum örgütleri, Avrupa ve Türkiye’deki Dersim federasyonları tüm çabalarıyla dile, kültüre ve inanca yoğunlaşsınlar. Çocuklar her yerde büyüyebilir ama nasıl büyüdüğü çok önemlidir. Eğer kültürümüzün kaybolması üzerine bir kaygımız var ise çocuklarımızın geleceğini şimdiden çizmeliyiz. Çocuklarımıza sahip çıkmamız gerekiyor” diye konuştu. Cihan BERK-Nuray ATMACA