Dersim'de karların erimesi baharın gelmesi ve toprağın canlanması ile bin bir çiçek ve bitki türü dağlarda ve Munzur Vadisi boyunca hayat buluyor.
Özellikle bahar aylarında daha çok sarp kayalarda ve dağ zirvelerinde yetişen kunkor mantarı, ışkın (revas), gulik (çiriş otu), kenger ve birçok bitki türü bölge halkının hem geçim kaynağı hem de besin kaynağı oluyor.
Doğaseverler, Mayıs ayında en çok tüketilen şifalı bitkileri toplamak için sabahın erken saatlerinde Ovacık ilçesine bağlı Ağdat köyüne doğru hareket etti.
Doğaseverler uzun bir yolculuk sonucu bölgeye varıyor
4 saatlik yürüyüşün ardından aynı zamanda Seyit Rıza'nın köyü olan Ağdat bölgesini görmenin mutluluğunu yaşayan doğaseverler, uzun ve tehlikeli yolculuktan sonra bölgede bol yetişen gulik otunu topladı.
Sabahın ilk ışıkları ile birlikte gulik, mantar, ışkın benzeri otlar için başlayan yolculuk, hava kararana kadar devam ediyor. Kimi zaman 3-5 kilo ile kimi zaman daha da fazlası ile merkeze dönülüyor.
Doğaseverlerin yanında bazı vatandaşlar da topladıkları bitkileri satarak aile bütçesine katkı sunuyor.
“İnsanlar bu bitkilerle yaşayabilir”
Uzun yolculuk sonunda önemli bölgeyi görmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Hüseyin Çağlayan, “Burası önemli mıntıka, zamanında Seyit Rıza ve aşireti bu bölgede hayatını sürdürmüş. Karşı tarafımız da Sultan Baba Dağı, bu tarlalarda gulik var, kenger var, yemlik var. İnsan bu bitkilerle hayatını sürdürebilir. İnsanlar zamanında bu bitkileri yiyerek yaşamışlar. Ancak şimdi baktığımız zaman insanlar doğadan uzaklaşmışlar, insanlar doğaya dönseler iyi olur” dedi.
Zeynep Kılınç, “Bu otları toplamak için uzak yerlere gidiyoruz. Bir günümüzü bu otları toplamak için harcıyoruz. 3-4 saat yol gidiyoruz çünkü en güzel bu bölgelerde çıkıyor, zor oluyor ama tadı çok güzel” diye konuştu.
“50 kilo toplayarak döneceğiz”
Ayten Yeşiltaş, “Dersim’de aile bütçesine katkı sağlamak için gulik toplayan kadınlarla birlikte gulik toplamaya geldik. Sabah 05:30’da çıktık yola, bir çok bölge var buralarda gezerek 20 kilo 50 kilo toplayarak geri döneceğiz. Hava şartları uygun oldukça her gün geleceğiz” dedi.
Zeynel Arslan, “Yurt dışından geliyorum, her Mayıs ayında buraya geliyorum. Buranın doğası, bitkisi ve insanı bir başka, burada mantar, ışkın, gulik ve bir sürü bitki çeşitleri var. Bunlar hastalıklara karşı birer şifadır. Bunun dışında burada saatlerce bu temiz havada yürüyoruz buda sağlık için önemli bir spordur” ifadesini kullandı.
Haber: Ali Haydar Gözlü