• BIST 9588.81
  • Altın 2823.722
  • Dolar 33.9719
  • Euro 37.8606
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 25 °C
  • Tunceli 32 °C

DÜZGÜN BABANIN EVİNDE

Fikri TAŞ


  DÜZGÜN BABA, DERSİM Halkının, inandığı, çok kutsal bir inanç yeridir. DERSİMDE yaşayan hemen herkesin, ziyaret ettiği, etmek istediği, kutsal bir ziyaret Mekânıdır.
   Dünyanın, dört bir yanına dağılmış, TUNCELİLER, memleketlerine, geldiklerinde, ziyaret etmek istedikleri, kutsal bir mekândır.
  Kutsallığına,inananların,sevenlerinin, çokluğundan dolayı,özellikle tatillerin yaşandığı yaz mevsiminde, ziyaretçisi çoktur.Ziyaret mekanı,ziyaretçilerle, dolar.Taşar.Ziyaretçileri, ağırlayan kurbanların kesildiği iki Cem Evi, mekanı, vardır.Nazimiye ilçemize yakın taraftaki mekan,diğeri de,Tunceli merkeze, yakın taraftaki Cem Evidir..Her iki ziyaret mekanı da ziyaretçisiyle dolar taşar.Bir yıl boyunca binlerce kurbanlıklar, ,kutsal mekanda ,DÜZGÜN BABAYA adak olarak kesilir.İhtiyacı olan yoksullara, dağıtılır.
     Kesilen, kurban, adak etleri, kurban kesimine, katılanlara, özelliklede, tanıdık yoksul ailelere dağıtılarak, hayır yapılmış olur. Hayra geçer. Kesilen kurban etleri, ne kadar çok olursa olsun, haram sayılacak, şekilde sahiplenilmez. Kurban kesimine katılanlara, yoksullara dağıtılır. Hele, hele, hiç pazarlanmaz. Satılmaz. Satmak pazarlamak,İnançlarımıza göre en büyük günahtır. Haramdır.
   Herkes tarafından bilinen bu inançlarımıza rağmen, DÜZGÜN BABA, Evinde kesilen kurbanlarla ilgili, özellikle, Tunceli’ye, Kıl köyün, yakın olan Cem Evi ile ilgili söylentiler, olumsuzluklar, duymaktayız. Bu yaz mevsiminde tanıdık. çok insan, gidip DÜZGÜN BABADA kurban kesmişlerdi. Dönüşlerinde, bana uğrayanlarda olmuştu. Aynı söylentileri, Onlardan da duymuştum.
     Herkesin benimsediği bu kutsal değerlere, inançlarımıza rağmen, çokça kesilen kurban etlerinin, orada kesimlerde görev yapan, Cem Evi, kurban kesim yetkilileri tarafından, kişisel çıkarları için kullandıkları, biriktirdikleri kurban etlerinden, kavurma yapıp, kavurma olarak sattıkları, kurban kestiren, ziyarete gidenler, tarafından, iddia edilmekte, dile getirilmektedir. Kutsal mekânda hizmet verenlerin, emeklerinin, hizmetlerinin, karşılığını alabilirler. Fazlasının, ticaretini yapamazlar. Yaparlarsa, büyük bir günahtır.  Kesilen her kurbandan, kesene, verilen para, ikramın dışında, kurbanın,bir budu, ayrıca cem evi için alınmaktaymış. Kesilen hayvanların derileri de kurutulup biriktirilip, çevre illerden buldukları müşterilere, satılmaktaymış. Çokça, kesilen, kurbanlardan, cem evi için, alınan kurban etleri, kurban yerinde dağıtılıp, bitmeyecek kadar çok oluyormuş.
    Bu kadar kutsal bir mekânda, çok büyük ölçüde hayır işlendiği, adaklar, kesildiği halde, çok az sayıda insan, bu büyük hayırdan, pay alabilmektedir. Hâlbuki bu büyük hayırdan, çok büyük bir yoksul kesim yararlanabilir. Cem evine bağışlanacak kurban etleri, muhafaza edilerek, çevre köylerdeki, şehirlerdeki, yoksullara, dağıtılabilir. Cem Evinin önünde araçların park edecekleri yerin çok dar olduğunu, birkaç aracın yerine, onlarca aracın park edebileceği, ziyaretçilerin rahat edebilecekleri geniş bir park alanı inşa edilebilir. Satılan deri paraları, oradaki görevli kişilere, değil, cem evi için hayır için harcanabilir. Binlerce kurban derilerini satan görevlinin, çok büyük kazançlar elde ettikleri söylenmektedir.
    Düzgün BABA Cem evleri, Tunceli, DERSİM Halkının, ortak kutsal bir değerleridir. O kutsal mekâna, gölge düşürecek, şaibeler söylentiler, bütün Tunceli Halkını üzer.
    
 
  

 

Bu yazı toplam 1129 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim