Sanat Sokağında biraraya gelen Eğitim Sen Dersim Şubesi üyeleri “Zorunlu Rotasyon Sürgün Demektir! Sürgüne Hayır!” pankartı açarak basın açıklaması yaptı.
Milli Eğitim Bakanlığının keyfi ve siyasi amaçlarla yapılan düzenlemeler ile öğretmenlere eziyet etmeyi sürdürdüğünü belirten Eğitim Sen Dersim Şubesi Başkanı Hasan Ölgün, “Bugüne kadar defalarca değiştirilen MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, 17 Nisan Cuma günkü resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Uzun süredir tartışılan öğretmenlere zorunlu rotasyon, aday öğretmenlere performans ve sözlü sınav ve özgür grubu tayinleri gibi konular başta olmak üzere, öğretmenlerin atanması ve yer değiştirmesi ile ilgili pek çok başlıkta büyük tepki çeken değişiklikler yapılmıştır. Öncelikle belirtmek gerekir ki, resmi gazetede yayınlanan “Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği” sorun çözmekten çok, yeni sorunlar üreten ve geniş bir kesimde mağduriyet yaratan düzenlemelerle büyük tepki çekmiştir.”dedi.
Milli Eğitim Bakanlığının öğretmenlerin çalışma sürelerine bağlı olarak zorunlu rotasyona tabi tutacağını ifade eden Ölgün, “MEB’in öğretmenleri zorunlu rotasyona tabi tutmasıyla eğitimin hangi sorununa çözüm üretileceği, hangi önemli gereksinimin karşılanacağı belli değildir. Başarısı ile ilgili hiçbir tartışma olmayan, hakkındaki disiplin soruşturması sonucu görev yerinin değiştirilmesi önerilmemiş, görev yerinin değiştirilmesi isteğinde bulunmamış, günlük yaşamını (ev, çocuklarının eğitim durumları gibi) buna göre düzenlemiş bir öğretmenin görev yerinin değiştirilmesinin eğitim sistemine hiçbir katkısının olması beklenemez. MEB bu düzenleme ile tarihin en büyük sürgün operasyonunu için düğmeye basmış, eğitimde yeni bir kaos yaratmak için adeta seferber olmuştur.
Görev yaptığı eğitim kurumunda sekiz yıldır görev yaptığı için bir öğretmenin görev yerinin değiştirilmesi, öğretmenlerimizin görev yaptığı eğitim kurumundaki başarısının hiçbir anlam taşımadığını düşünmelerine yol açacak, çalışma istençlerini büyük ölçüde kıracaktır. Yönetmeliğin Geçici 3 üncü maddesine göre rotasyon 2014-2015 öğretim yılında 12 yıl, 2015-2016 öğretim yılında 11 yıl, 2016-2017 öğretim yılında 10 yıl, 2017-2018 öğretim yılında 9 yıl görev yapan öğretmenlere uygulanacak, nihai olarak hiçbir öğretmen aynı okulda 8 yıldan fazla görev yapamayacaktır.”şeklinde konuştu.
Tepki çeken düzenlemelere ne öğretmenlerin ne de sendikanın onay vermesinin mümkün olmadığını dile getiren Ölgün,“Zorunlu rotasyon dayatmasında ısrar, aday öğretmenlere yönelik performans, yazılı ve sözlü sınav uygulaması, özür grubu tayinlerinin zorlaştırılması, yüz binlerce işsiz öğretmen atama beklerken, sınavsız öğretmen alımı, Fen ve sosyal bilimler liselerine sınavsız geçiş, zorunlu hizmet affının olmaması gibi çok sayıda düzenleme karşısında, Eğitim Sen olarak hukuksal girişimlerimizi başlatmış bulunuyoruz.
MEB’in görevi, attığı her adımda, eğitim emekçilerini mağdur etmek değil, onların yaşadığı sorunlara kalıcı çözümler üretmek, eğitim emekçilerinin ve sendikaların öneri ve taleplerini dikkate almaktır. MEB, öğretmenleri kendi istekleri dışında zorunlu rotasyona tabi tutmak yerine, gönüllülük ve teşvik esasına dayalı çözümler üretmeye çalışmalı, attığı her adımda bizlere eziyet etmekten vazgeçmelidir.”diye konuştu.