2014 yılı yeni yatırım teşvik kararnamesi ile değişen teşvik kapsamında, yeni açılacak özel eğitim kurumları ve özel okulların 5 yıl boyunca kurumlar vergisi veya gelir vergisinden muaf olacağı belirlenmişti.
2014 yılı yeni yatırım teşvik kararnamesi ile değişen teşvik kapsamında, yeni açılacak özel eğitim kurumları ve özel okulların 5 yıl boyunca kurumlar vergisi veya gelir vergisinden muaf olacağı belirlenmişti. Proje Geliştirme Uzmanı Ayperi Türkoğlu, değişen yasanın eğitim yatırımcılarına neler getirdiğiyle ilgili Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) açıklamalarda bulundu.
Özel sektör tarafından kurulan; okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve orta öğretim gibi özel okulların işletilmesinden elde edilen kazançların artık ilk 5 yıl boyunca kurumlar vergisi veya gelir vergisinden muaf olacağının altını çizerek eğitim yatırımcılarına seslenen Samsunlu Proje Geliştirme Uzmanı Ayperi Türkoğlu, "Kamu tarafından sağlanan teşvik, hibe ve destek konularında yatırımcılarımızın yeterli, sağlıklı ve sürekli bir bilgi birikimine sahip olmaması nedeniyle yatırım faaliyetlerinde mutlaka danışma hizmeti almalılar. Yatırım maliyetlerinizi düşürmek için teşvik, destek, hibe, muafiyet vb. devlet desteklerinden yararlanmanız siz yatırımcıların yararına olacaktır." dedi.
EĞİTİMDE TEŞVİK NELERİ KAPSAMAKTADIR?
Özel öğretim kurumu açmayı planlayan eğitim yatırımcılarının merak ettikleri konuların başında, eğitim yatırımlarında yararlanılabilecek teşvikler ve bu teşviklerden yararlanabilme koşullarının geldiğini ifade eden proje geliştirme uzmanı Ayperi Türkoğlu, Eğitim yatırımları öncelikli yatırım kapsamında değerlendirilmektedir. Özel sektör tarafından gerçekleştirilecek kreş ve gündüz bakım evleri ile okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise eğitim yatırımların da doğrudan 5. Bölge desteklerinden yararlanılacaktır. Yatırımların destek unsurlarından yararlanabilmesi için asgari sabit yatırım tutarının; 1’inci ve 2’inci bölgelerde 1 milyon Türk Lirası, 3’üncü, 4'üncü, 5’inci ve 6’ıncı bölgelerde ise 500 bin Türk lirası olması gerekir." diye konuştu.
Yeni Teşvik Sistemi’ne göre Türkiye’nin ayrıldığı bölgeler ise şöyle: 1. Bölgede; Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Muğla; 2. Bölgede; Adana, Aydın, Bolu, Çanakkale, Denizli, Edirne, Isparta, Kayseri, Kırklareli, Konya, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova 3. Bölgede; Balıkesir, Bilecik, Burdur, Gaziantep, Karabük, Karaman, Manisa, Mersin, Samsun, Trabzon, Uşak ve Zonguldak;4. Bölgede; Afyonkarahisar, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Düzce, Elazığ, Erzincan, Hatay, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Nevşehir, Rize ve Sivas; 5. Bölgede; Adıyaman, Aksaray, Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli ve Yozgat; 6. Bölgede ise; Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van.