Emek Partisi Dersim İl Örgütü tarafından yapılan yazılı açıklamada: "Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaokullarda seçmeli derslere dair süreç devam ediyor. Bu dersler arasında 5,6,7 ve 8. sınıflardaki öğrencilerin seçebileceği Kürtçe (Kurmancî ve Zazakî lehçeleri) de var. Prosedüre göre seçmeli bir dersin açılabilmesi için en az 10 öğrencinin başvuruda bulunması gerekiyor.
Bu yıl Kürtçe seçmeli derslere dair kamuoyunda yoğun çağrılar oldu. Bu çağrılar neticesinde şimdiye dek olmadığı kadar çocuk ve aile Kürtçe dersleri tercih etti. 3 Ocak’ta başlayıp 21 Ocak’a kadar devam eden süre, 7 Şubat’a kadar uzatıldı.
Yıllardır dillendirilen anadilde eğitim talepleri neticesinde seçmeli ders sistemine geçen Milli Eğitim Bakanlığı, bu konuda herhangi bir hazırlık yapmamış, seçmeli derslere dair alt yapıyı oluşturmamıştır. Ama hükümet yetkilileri bunu her fırsatta bir propaganda malzemesi olarak kullanma çabasından da geri durmamışlardır.
Bugün gelinen noktada Türkiye’de, kamuda yalnızca 79 Kürtçe öğretmeni istihdam edilmişken bahse konu çağrılar vesilesi ile çok sayıda öğrencinin Kürtçe dersleri seçtiği, konuyu yakından takip eden kişi ve kurumlar tarafından dile getiriliyor. Hal böyle iken bu kamusal hizmetin nasıl verileceği tartışması da devam ediyor. Bugüne dek üniversitelerdeki Kürdoloji bölümlerinden mezun olmuş 1500’den fazla öğretmen var, ancak bu sayının dahi çok yetersiz olacağı ortada.
Öte yandan okul müdürlüklerinin seçme sürecinde ailelere engeller çıkardığı, İl Milli Eğitim Müdürlükleri’nin öğrencilerin bu yılki yoğun taleplerini Milli Eğitim Bakanlığı’na aktarmadığı basına yansıyan haberler arasında.
Tüm bu tablo dolayısıyla Emek Partisi Dersim İl Örgütü olarak, partimizin geçtiğimiz günlerde açıkladığı ‘Bağımsız, Demokratik Bir Ülke ve İnsanca Yaşam Bildirgesi’nde de ifade edildiği üzere Kürt sorunun ancak tam bir ulusal hak eşitliği temelinde çözülebileceğini tekrar vurguluyoruz. Anadilde eğitim meselesini de tam bir ulusal hak eşitliği noktasında en temel meselelerden biri olarak görüyor, seçmeli Kürtçe dersin bu anlamda halkımızın talebini karşılamadığını söylüyor, ‘Seçmeli değil, anadilinde eğitim’ gerekliliğini bir kez daha vurguluyoruz.
Ancak Kürt halkının ve ilerici, devrimci güçlerin yıllardır verdiği mücadelenin bir sonucu olarak elde edilmiş bir hakkın kullanımından geri durulmaması gerektiğini de ifade ediyoruz.
Milli Eğitim Bakanlığı; acilen, kazanılmış bir hak olarak seçmeli Kürtçe derslerin geliştirilmesi için daha fazla Kürtçe öğretmeni istihdam etmelidir.
Daha fazla öğretmen yetiştirilmesi için üniversitelerde Kürdoloji bölümleri açılmalıdır.
Öğrenci ve ailelerin ders seçerken maruz kalabileceği baskılar engellenmeli anadilinde seçim yapılması teşvik edilmelidir.
Bu anlamda Emek Partisi Dersim İl Örgütü olarak anadilde eğitimin önündeki bütün engeller kaldırılsın diyoruz. Velileri ve öğrencileri kazanılmış bir hak olan Kürtçe derslerini seçmeye çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.
Kenan Korkmaz