• BIST 9639.77
  • Altın 2938.015
  • Dolar 34.6322
  • Euro 36.5915
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara -2 °C
  • Tunceli -7 °C

EMEP'ten zorunlu emeklilik dayatmasına karşı önerge

EMEP'ten zorunlu emeklilik dayatmasına karşı önerge
Dersim Belediyesinde Emek Partili Meclis üyeleri, belediye şirketlerine geçirilen işçilere zorunlu emeklilik dayatmasına karşı önerge verdi.

Dersim Belediyesinde Emek Partili (EMEP) Meclis üyeleri, taşeron işçi olarak çalışırken belediye şirketlerine geçirilen işçilere yönelik zorunlu emeklilik dayatmasına karşı önerge verdi.

Önergede, belediye iştiraki şirketlerde çalışan işçilerin emekliliğe hak kazanmaları durumunda iş akitlerinin feshedilmesinin eşitlik ilkesine aykırı olduğu ve ayrımcılık teşkil ettiği belirtildi.

 

TAŞERON ÇALIŞMANIN SADECE ADI DEĞİŞMİŞTİR

Önergede iktidar tarafından seçim meydanlarında "kamuda taşeron çalışmanın kaldırılacağı, herkese kadro verileceği ve taşeron eşitsizliğinin son bulacağı" sözlerinin verildiği hatırlatıldı.

Önergede "24.12.2017 tarih ve 30280 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 696 sayılı KHK’nin 127. Maddesi ile 375 sayılı KHK’ye eklenen Geçici 24. Madde ile İl Özel İdareleri, Belediyeler ve diğer yerel idarelerde hizmet alım ihalesi yöntemi ile çalıştırılan işçilerin belediyelere kadrolu işçi olarak değil, kurulacak belediye iştiraki firmalarda ‘şirket işçisi’ olarak geçişinin yapılacağı düzenlenmiş; taşeron çalışmanın sadece adı değişmiştir" denildi.

 

ZORUNLU EMEKLİLİK DAYATMASI

Pek çok haksızlığın yanı sıra geçiş şartı olarak "emekliliğe hak kazanmamak" koşulunun getirildiği hatırlatılan önergede şu ifadelere yer verildi:

“Bu şart nedeniyle ülkede emekliliğe hak kazanmış ancak emekli olmamış on binlerce işçi geçiş yapamamış ve iş akitleri feshedilmiştir.

Yine 01.04.2018 tarihi itibarıyla geçişi yapılan işçilerde istihdam süresi, 'sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık ve maluliyet aylığına hak kazanma tarihi' ile sınırlandırılmıştır. Özetle işçinin emekliliğe hak kazandığı tespit edildiği durumda, emeklilik müracaatı yapmasa dahi iş akdinin feshedileceği düzenlenmiştir. Bunun diğer adı zorunlu emeklilik dayatmasıdır.”

 

İŞ BULMA OLANAĞI YOK DENECEK KADAR AZDIR

Önergede, emekliliğe hak kazanmış ya da kazanacak bu işçilerin, çalışmak isteyen ve geçimi için çalışmak zorunda olan, emekli maaşıyla geçinemeyecek işçiler olduğu aktarıldı.

Ayrıca, “Kaldı ki emekli olduklarında başka bir iş bulma olanağı da yok denecek kadar azdır. Ki bunu kendi ilimiz Dersim üzerinden değerlendirecek olursak, iş alanlarının darlığı ve yoğun işsizliği de göz önüne aldığımızda geçim ve yaşam sıkıntısı iki kat daha zorlaşmaktadır” denildi.

 

"EŞİTLİK İLKESİNİN SAĞLANMASINI TALEP EDİYORUZ"

Önergede “Şirket işçilerinin iş akitlerinin feshedilmesi, eşitlik ilkesine aykırılık ve ayrımcılık teşkil etmektedir” denildi.

İstihdam süresinin sosyal güvenlik kurumlarından emeklilik-yaşlılık ve maluliyet aylığına hak kazanma tarihi ile sınırlandırılması şeklinde ki KHK düzenlemesinin; Anayasa’nın 49. Maddesinin, Avrupa Sosyal Şartı (Strazburg 03.05.1996) 1. Maddesinin ve diğer uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan çalışma hakkının açık ihlali olduğu vurgulandı.

Önergede “Hukuka, insan haklarına ve çalışma yaşamına aykırı bu durumun giderilmesi için, Belediyemizin emeklilik süresi dolan işçilerin zorunlu emekliliğe tabi tutulmamasını, diğer kadrolu işçi, memur ve sözleşmeli personel gibi ayını kategoride değerlendirilerek eşitlik ilkesinin sağlanmasını talep ediyoruz” denildi.

 

MECLİS ÜYESİ ÇİÇEK: AYRIMCILIĞA DİKKAT ÇEKTİK

Önergeye dair Evrensel'e değerlendirmelerde bulunan EMEP'li Belediye Meclis Üyesi Yaşar Çiçek, bu KHK’den dolayı 1 milyona yakın işçinin mağdur olduğunu söyledi.

Çiçek, bu durumun bir hak ihlali olduğunu belirterek, zaten taşeron işçi muamelesi gören bu durumdaki işçilerin, kadrolu diye tabir edilen işçilere göre daha az maaş, daha az sosyal hak aldıklarını söyledi.

Tek adam elinden atılan imzalarla milyonlarca insanın mağdur olduğunu söyleyen Çiçek, "Bu KHK de belediyedeki işçiler içerisinde başka bir ayrımcılık yaratıyor. Sunduğumuz önergede de bu ayrımcılığa dikkat çektik” dedi.

 

DİĞER BELEDİYELERE ÖRNEK OLMALI

Toplantıya Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun Başkanlık ettiğini ve önergeye dair yasal olarak neler yapılabileceğinin araştırılacağını söylediğini aktaran Çiçek “Hukuk İşleri Müdürlüğünün bu duruma dair özel bir çalışma yapacağını ve yapılacak bir şey varsa mutlaka yapılacağını, bir sonraki Meclis toplantısında önergemize cevap vereceklerini söyledi” diye konuştu.

Çiçek, Dersim Belediyesinin bu hukuksuzluğa karşı işçileri fiilen emekli etmeyerek ve olası duruma dair Anayasa Mahkemesine başvurarak diğer belediyelere örnek olması gerektiğini söyledi. (Dersim/EVRENSEL)

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim