• BIST 9636.12
  • Altın 2930.278
  • Dolar 34.6515
  • Euro 36.3536
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara -2 °C
  • Tunceli -1 °C

Ermeni Kilisesi Turizme Kazandırılmayı Bekliyor

Ermeni Kilisesi Turizme Kazandırılmayı Bekliyor
Hozat ilçesine bağlı Geçimli köyünde bulunan Ergen Kilisesi, bakımsızlık nedeniyle harap durumda. Köylüler, kilisenin restore edilmesi halinde bölge turizminin canlanacağını belirtiyor.

Hozat ilçesine bağlı Geçimli köyünde bulunan Ergen Kilisesi, bakımsızlık nedeniyle harap durumda. Köylüler, kilisenin restore edilmesi halinde bölge turizminin canlanacağını belirtiyor.

 

Hozat ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Geçimli köyünde bulunan, Ermenilerce yapıldığı düşünülen Ergen Kilisesi, bölgede uzun yıllar devam eden çatışmalı ortam nedeniyle kayıt altına alınıp restore edilememiş. Bakımsızlık ve restorasyon çalışmasının yapılmaması nedeniyle büyük bölümü tahrip olan kilisede Ermenice yazıtları görmek hala mümkün. Tunceli'nin en büyük kiliselerinden biri olduğu düşünülen Ergen Kilisesi'nin koruma altına alınmasına ilişkin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün yaptığı talebe Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu da 2012 yılında olumlu cevap vermiş, ancak şu ana kadar bir çalışma yapılmış değil. Zaman zaman yurt içi ve yurt dışından insanların ziyaret ettiği kilisenin onarılarak turizme kazandırılmasını bekleyen Geçimli köylüleri, kilisenin define avcılarının da hedefinde olduğunu söylüyor.

 

Köy sakinlerinden Cemşi Oğuzhan, kilisenin bin 200 yıl önce yapıldığını belirterek, "Kapıdaki sütunda bu yazılıydı, ancak o sütun sökülüp götürüldü. Bir zamana kadar sağlamdı burası, ancak daha sonra taşları okul yapımında kullanıldı, geriye pek bir şey kalmadı. Restore edilmesi halinde köyümüzün turizm merkezi haline geleceğine inanıyorum." dedi. Haydar Akkaya isimli köylü de kilisenin define avcılarının hedefinde olduğunu dile getirerek, yetkililerden kiliseye sahip çıkılması ve onarılması konusunda destek beklediklerini söyledi.

 

Son on yılda yüzlerce yazar ve arkeologun kiliseye gelerek incelemelerde bulunduğunu kaydeden Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, "Gelenlerin tamamıyla belediye olarak görüşmeler gerçekleştirdik. Fransa'dan, İngiltere'den buraya gelen Ermeni kökenli insanlar vardı. Buranın korumaya alınması, mimari dokusuna kavuşturulması için çalışacaklarını söyleyerek bizden de destek istediler. Biz de destek olacağımızı söyledik, ancak şimdiye kadar herhangi bir sonuç alınmış değil. Burası farklı inanç ve kültürlere ait olsa da bizim için tarihsel bir değerdir. En kısa zamanda yetkililerin buraya el atması gerekiyor. Bununla hem bir tarihsel doku Dersim'e kazandırılmış olacak hem de burası bölgenin turizm damarı olacak. O nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bir an önce burada çalışma yapmasını bekliyoruz." diye konuştu.

 

Son 70-80 yıllık süreçte Dersim insanı yanı sıra tarihsel dokuların da darbe aldığını belirten Konak, sözlerini şöyle tamamladı: "1938 katliamından sonra bu tarihsel dokular da tahrip edilmiş, bunu yaşlı insanlarımız anlatıyor. Yine bu kilisenin taşları 1950'li yıllardan sonra yapılan okul inşaatlarında kullanılmış. 1950-1960'lı yılların müteahhitlik hizmetlerinde de kullanılmış. Demokratik çözümün tartışıldığı bu süreçte bu tarihsel dokulara da el atılması bölge halkının en büyük talebidir. Bu mirasın korunmasını bekliyoruz."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim