Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) , 9 Ocak 2013 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in 2’inci yıldönümüne ilişkin sine vizyon gösterimi ve forum düzenledi.
Belediye Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, Belediye Eş Başkanları Nurhayat Altun ve Mehmet Ali Bul, Belediye Eş Başkan Yardımcıları İbrahim Kasun ve Hüseyin Tunç, STK ve Siyasi Parti temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.
Saygı duruşuyla başlayan anmada ilk olarak katledilen üç kadının yaşam ve mücadelelerini konu alan sinevizyon gösterimi izlendi.
Sinevizyon gösterimin ardından konuşan Eş Başkan Nurhayat Altun,3 Kürt kadın siyasetçinin katledilmemesinin herkesi derinden etkilediğini ifade ederek, onları anlatmanın zor olduğunu, Sakine Cansız değince kelimelerin kifayetsiz kaldığını belirtti. Kendilerine bırakılan bayrağı zirveye taşıyacaklarını söyleyen Altun, “Bizlere bırakılan mirasa sahip çıktık. Bundan sonrasında ise tüm şehitlere, başta da kadın arkadaşlara söz veriyoruz” dedi.
Altun, Cansız’ı 1976 tarihinde tanıdığını kaydederek, Kürt halkının bugünlere gelmesinin en büyük mirasçılarından biri olan Cansız’ın kendi ailesinden biriymiş gibi evlerinde bir süre kaldığını aktardı. Cansız’ın cezaevi süreçlerinde direnişçi kimliği ile daha iyi tanıdığını belirten Altun, “Sakine cezaevinde de abla, yoldaş, arkadaşlık duruşu yine örnek alınacak bir pozisyondaydı. Düşman böyle bir kişiliği tercih etti, Sakine önce bir devrimci sonra kadın ve sonra tarihin en büyük vahşetini yaşamış bir halkın çocuğu Alevi ve Dersimli olmasıydı” dedi.
Komplocuların, Cansız’ın vurulması ile bir tarihin silineceğini düşündüklerini ifade eden Altun, komplocuların yanıldığını, Kürt Özgürlük mücadelesinde bayrağın yerde kalmayacağını belirterek,Cansız’ın katledilmesini ‘ikinci Dersim 38 katliamı’ olarak değerlendirmesini hatırlattı.