Dersim tarihinde ilk kez esnaflar, çoğunlukla küçük esnaflar, bir araya gelerek dayanışma içinde oldular.
Hemen her kurumun, özel günleri, kutlama haftaları olurken, esnafın birliğini, dayanışmasını, sağlayacak böyle özel günleri yoktur.
Kapitalizmin giderek ekonomiye, bütünüyle hakim olduğu günümüz dünyasında, özellikle küçük esnaf, ekonominin değişim acımasız kuralları içinde giderek yok olma silinme süreci içine sokulmuştur.
Dev holdinglerin, şirketlerin, küçük esnafın sattığı tüketim ürünlerini, pazarlamayı iş alanlarına katmaları ile kurulan dev alışveriş merkezleri, AVM’ler, küçük esnafa giden müşterilerin yolunu kesmiştir. Çok çeşitli tüketim ürünlerini bir arada bulundurup pazarlayan büyük şirketler, çoğunluktaki yığınların, tüketicilerin, ilgi odağı oldu.
İçinde her türlü tüketim ürünlerini, bulunduran bu dev alışveriş merkezleri, müşterilerin, aynı zamanda vakit geçirme, buluşma yerleri oldu. Canı sıkılan gezmek isteyen özellikle dar gelirlilerin mekânı oldu.
Yıllar öncesi Almanya’da gezip gördüğüm dev alışveriş merkezleri beni büyülemişti. Hertürlü tüketim hatta sanayi ürünlerinin satıldığı alışveriş merkezlerinin Ülkemizde de bir gün gelip kurulacağını hayal etmiştim.
Bu hayalimiz, uzun sürmedi önce büyük kentlerde, arkasından DERSİMDE DE, açıldı.
Önce çok sevinmiştik. Sonrasında, sevincimiz yarım kalmıştı. Mahallemizde dert ortağımız, olan, gece geç saatlere kadar mahallelinin ihtiyaçlarını yerine getiren, paramız olmadığı zaman para vermeden ihtiyacımız olanı aldığımız, kuyruğa girmediğimiz bakkal amcamız, açılmış olan alışveriş merkezlerinin yüzünden müşterilerini kaybetmiş, iflasın eşiğinde dükkânını kapatmıştı. Bu bizim alışveriş merkezlerine olan sevincimizi gölgelemişti.
Aynı tehlike ile karşı karşıya kalan DERSİM Esnafı, şehrin en büyük otelinin en büyük salonunda bir araya gelerek sorunlarını konuştular. Dayanışma içinde olmaları gerektiğini dile getirdiler. Bu DERSİM, Esnafının tarihindeki ilk dayanışmasıydı.
Toplantıyı düzenlemede payı olan, Esnaf Hüseyin GÜLER,yaptığı konuşmada,’ DERSİMİN, en zor günlerinde kahrını çekmiş, DESİM Halkının ihtiyaç duyduğu tüketim ürünlerini DERSİM Halkına ulaştırmış. DERSİM Esnafı, bu gün kendi kaderine terk edilmiştir. Yıllarca bu halka yoldaşlık yapmış küçük esnaf unutulmuş, bu halka ön yargılı, DAİŞ benzeri çetelere yardım eden çevrelerin şirketleri, DERSİM’İ, Pazar yeri olarak seçmişlerdir. DERSİM Halkı, kültürlü bilinçli bir halktır. Tercihini yaparken, bunları göz önünde bulundurmalıdırlar. Bizler, DERSİM Esnafı, DERSİM Halkına, geçmişte, zor günlerinde, vermiş olduğumuz o hizmeti bu günde yeniliklere ayak uydurarak, toplumun çıkarlarını göz önünde bulundurarak, bir araya gelerek göz önünde bulundurarak sürdürmeliyiz. Sorunlarımızı bugün yaptığımız gibi bir araya gelerek konuşarak tartışarak çözmeliyiz.’Dedi.
Mahalli sanatçıların çalıp söylediği yöresel şarkı ve türkülerin eşliğinde yenen yemek, özlenen bir birlikteliğin karesiydi.
Esnaf ve sanatkârlarımızın dayanışması, bir araya gelmesi, onların gelecekteki konumları için umut verici sevindirici bir birliktelikti.
+ + +
SANAYİ ŞÜRASI
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin düzenlediği, Başbakanın, Bakanların, TOBB Başkanı Rıfat HİSARCIKLININ katıldığı 8. Ci Ticaret ve Sanayi Şurasına, bizim Sanayi Ticaret Odası Başkanımız Yusuf CENGİZ’DE katılmış.
Esnaflarımızın düzenlediği dayanışma gecesinde göremediği TSO Başkanımızın, Ankara’da düzenlenmiş bir toplantıya katılmak için gittiklerini öğrenmiştim.
TSO Başkanımızın, Şurada yaptığı konuşmayı okudum. ilimizin öncelikli çözüm isteyen sorunlarını, hükümet, Devlet, katında dile getirilmiş, ayrıntılı güzel bir konuşmaydı. Okurlarımın bilgisi olsun istedim.
Yaptığı konuşmada,yalnız DERSİMİN değil bütün ülkenin öncelikli sorunu,olan barış sürecinin, önemini önceliğini vurgulayarak, ülkede yaşayan her kimlik ve inançtan insanların kendilerini özgürce ifade edecekleri demokratik bir anayasa, için, barış için DERSİM TSO olarak gerekli desteği vereceklerini ifade etmiş.
30 Yıllık çatışmalarda en çok zarar gören illerden biri olan DERSİMİN, bir kez daha 6.cı Bölge kapsamına alınmasını istemiş,5.Cİ Bölgedeki kalkınmış illerle aynı kategoriye konulmasının haksızlık olduğunu ifade etmiştir.
Uzun Çayır Barajının üstünde, kentin girişinde, yapılması yıllardır planlanmış, yatırım programına alınmış AKYÜNLÜ Köprüsünün yapımı, kente yeni yerleşim yerleri kazandıracağı gibi, ekonominin gelişmesine, büyümesine katkı sağlayacağını dile getirmiştir.
Sık, sık kazaların yaşandığı, yapımı için gerekli projenin hazırlandığı Tunceli, Pülümür, Erzincan, şehirlerarası transit kara yolunun bir an önce yapılarak kazaların önüne geçilmesini istemiş.
Aynı sıkıntının yaşandığı, yetersiz olduğu Tunceli Ovacık Karayolun unda, genişletilme çalışmalarının acilen yapılmasını istemiştir.
Sanayini olmadığı DERSİMDE, hayvancılığın, tarımın, arıcılığın geliştirilmesi için gerekli desteğin verilmesini istemiştir.
DERSİM, Halkı, DERSİM Doğası için, ülkenin zenginliği için çok büyük tehlike yaratan baraj ve HES’lerin, DERSİ Doğasında yapılmasından vaz geçilmesini, onun yerine alternatif, güneş, rüzgâr enerji tesislerinin kurulmasını istemiştir.
Endemik türlerin bolca bulunduğu DERSİM Doğasında yapılmakta olan biyolojik, çeşitlilik, envanterlime çalışmalarının bir yıl daha uzatılarak, sürmesini istemiştir.
Kentimiz için öncelikli olan, Benimde bu köşede sık sık dile getirdiğim, Şehrin tam ortasında, yoğunluğun en çok yaşandığı,5000 metrekareli alana yayılmış, eski hükümet konağının yerine yerleşen askeri lokalin, kaldırılarak, yerine, Tunceli Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisinin taşınmasını, bununda şehri canlandıracağını, kentin sosyal ekonomik yapısına, katkı sağlayacağını ifade etmiştir.
Kentte konuşlanmış, bir tugayla, Jandarma Bölge, komutanlığının, Alay komutanlığının, olduğu, şehir nüfusunun yarısına yakının asker olduğu kente askerlerin inmesine izin verilmemesinin kentin sosyal ekonomik yapısına büyük bir haksızlık olduğunu, askerlerin kente inmesinin kentin, sosyal, ekonomik yapısına katkı sağlayacağını, canlılık getireceğini, dile getirmiştir.
Tunceli TSO Başkanı Yusuf CENGİZ, DERSİMİN, önemli, öncelikli sorunlarını, Devlet katında, ayrıntılı bir şekilde dile getirmiştir.
Umarız, Devlet katında duyulmuştur.
FİKRİ TAŞ