• BIST 9629.98
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 0 °C
  • Tunceli 2 °C

‘Geçici Özel Güvenlik Bölgesi’ne Dersimlilerden tepki

‘Geçici Özel Güvenlik Bölgesi’ne Dersimlilerden tepki
Valilik tarafından yapılan açıklama ile 11 bölgenin giriş-çıkışa yasaklanmasına Dersimliler tepki gösterdi. Vatandaşlar, doğup büyüdükleri yerlerin kendilerine yasaklanmasını doğru bulmadıklarını ifade etti.

Dersim'de Valilik tarafından yapılan açıklama ile 11 bölgeye giriş-çıkış yasaklandı. Valilik tarafından yapılan açıklamada Dersim merkez ile 3 ilçede toplam 11 bölge 1 Mart- 1 Eylül 2016 tarihleri arasında "Geçici Özel Güvenlik Bölgesi" ilan edildi. Valiliğin 2565 Sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu'nun 32/A maddesi gerekçesiyle yasak ilan ettiği yerler şöyle:

Merkez'e bağlı Koçlu Mahallesi, Bali Deresi, Kurutlu Deresi, Kutudere, Gözlek/Spertek Deresi, Roşnek (Alacık Mahallesi), ve Dere Leç (Laç Deresi), Ovacık ilçesine bağlı, Karadere, Salderesi-Pişkiktaşı Tepesi, Hozat İlçesinin Kinzir ormanları ve Nazımiye ilçesine bağlı Kayalıtepe bölgesi. 

Dersim Haber Gazetesi’ne konuşan Hıdır Kasun, “Üzülüyoruz doğup büyüdüğümüz yer bize yasaklanıyor. Bu resmen bizi yok etmektir. İnsanlar hayvanlarını bir yere çıkaramayacak. Bu durumdan kimse memnun değil büsbütün bizlere ölümdür” dedi.

Ovacık İlçesi’ne bağlı Çambulak Köyü sakinlerinden Hasan Yılmaz ise, “Bizim geçim kaynağımız hayvancılıktır, kendi köyüme 1994’ten beri giremiyorum yasak deniliyor. Neden yasak oluyor, benim memleketimdir, yerimdir, yurdumdur” dedi. Bu duruma karşı olduklarını ifade eden Yılmaz, “Yasaklı bir yer istemiyoruz. Gelir kaynağımız hayvancılık biz nasıl geçineceğiz. Bir geçim kaynağımız hayvancılık onu da bırakmıyorlar” şeklinde konuştu.

‘Vatandaşların seyahat özgürlükleri kısıtlanıyor’

Daha öncede buna benzer kararların alındığını belirten Avukat Fatma Kalsen, “Bu kararlara ilişkin olarak idari mahkemesi nezdinde girişimlerde bulunmuştuk. Davalar açılmış ancak sonuçlanmadı.  Davaların sonuçları beklenmeden aynı mahiyette uzun süreli bir özel güvenlik bölgesi ilan edilmesi bizce tamamen yargısal kararların görüşü alınmaksızın bu nüfusa ilişkin hukuka uygunluk derecesi yapılmaksızın yeni bir karar alınması bizce doğru bir durum değildir. Bölgede yaşayan vatandaşların hem seyahat özgürlükleri açısından büyük bir kısıtlamaya, hak ihlallerine sebep olacak hem de hukuki olarak coğrafyada alınan bölgelerde ki yasaklılık hali genel olarak da vatandaşların sosyal yaşamlarını da ciddi yönde olumsuz etkileyecek” dedi.

‘Alınan karar keyfi bir uygulamadır’

Kalsen konuşmasına şöyle devam etti: “2565 sayılı yasanın 32A/ maddesine baktığımızda terörle mücadele kapsamı sırasında operasyonların yürütülmesi sırasında vatandaşların can ve mal güvenliklerinin korunması amacıyla bakanlar kurulu kararıyla böyle bir uygulamanın uygulanabileceği öngörülmüş. Ancak kamuoyunca da yakından bilindiği üzere özellikle bölgemizde illegal örgütlerce hem devletin belirli kurumlarına hem de genel olarak halkın bölgede yaşayan can ve mal güvenliğini tehdit eden ciddi bir eylemin ve sürecin olmadığını buna yönelik ciddi bir eylemlilik sürecinin olmadığını da görüyoruz. Somut bir saldırı durumunun olmadığı ve bu eylemleri gerekçe göstererek ‘özel güvenlik bölgesi’ ilanı keyfi bir uygulamanın göstergesidir.”

Haber: Sevinç Zelal Ataş

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim