Osmangazi Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü'nde okuyan öğrenciler baklava yapımını öğrendi.
Bir baklava firması ile tamamı kız öğrencilerin eğitim gördüğü okul arasında yapılan protokol çerçevesinde kadın baklava ustalarının sayısının arttırılması hedefleniyor. 10'uncu sınıf öğrencileri, uygulamalı eğitim aldıkları sınıfta baklava ustaları İmdat Tekin ve Arif Aslan tarafından baklavanın püf noktalarını öğrendiler.
Kısa bir teorik bilgilendirmenin ardından kolları sıvayan öğrenciler, önce elde ettikleri hamuru açtı ve ardından tepsilere tek tek dizildi. Tereyağı ve cevizin eklenmesinin ardından baklavayı eşit boylarda kesen öğrenciler, tepsileri fırına verdiler. Fırından çıkan baklavaya önceden hazırladıkları şerbeti döken öğrenciler, ustalardan tam not aldı.
Kadın baklavacıların yetişmesi için bu sosyal sorumluluk projesine öncülük eden baklava firması sahibi İmdat Tekin, “Kızımın bir sorusu ile bende bu düşünce oluştu. Düşündüğüm zaman gerçekten kadın ustaların az olduğunun farkına vardım. Tabii ki bu mesleği icra eden kadın ustalarımızda vardır, fakat erkek ustaların ağırlıklı olduğunu görüyoruz. Geleceğimiz olan kız çocuklarımız, geleceğin anneleri, yuva kurdukları zaman, eşlerinin ellerine bakmadan, yaşamaları için baklavacılık mesleğini rahat bir şekilde yapabilirler. Günümüzde her alanda faal olarak gördüğümüz kadınlarımız neden baklavacılık mesleğini yapmasınlar? Ben bir işletme sahibi olarak, bu mesleği yapan kadın bir işletmeci göremedim. Şu an bizim çocuklarımız bu okulda farkı alanlarda birçok eğitim veriliyor. Biz de buna ek olarak neden baklavacılığı da öğrenmesinler diye düşündük. Bunun için kız çocuklarımıza meslek edindirmek anlamında 5 ayaklı bir protokol imzaladık. Bugün birinci ayağını yaptık. Daha sonrasında ise firmamıza gelecekler ve en büyük projemiz de okulumuzla, öğrencilerimizle birlikte istişare ederek Bursa'mıza özgü bir baklava üreteceğiz” dedi.