• BIST 9317.24
  • Altın 4074.566
  • Dolar 37.9464
  • Euro 43.137
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • Tunceli 16 °C

GGC’den Dersim belgeseline ödül

GGC’den Dersim belgeseline ödül
Gazeteci Ali Haydar Gözlü tarafından çekilen ve Dersim katliamı tanıklarının anlatımlarından oluşan "Domane 38" belgeseli, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) tarafından mansiyon ödülüne layık görüldü.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nin (GGC) bu yıl 36’ncısını düzenlediği “Geleneksel Yılın Başarılı Gazetecileri Ödülleri”ni kazananlar açıklandı.

Belirlenen dallarda çalışmaları teşvik etmek ve başarılı eserleri taçlandırmak amacıyla düzenlenen yarışmanın seçici kurulunda, Fikret Bila, Murat Yetkin, Hüyla Hökenek, Deniz Zeyrek, Burcu Kaya, Mesut Yar, Esengül Koç, Murat Bayram, Yılmaz Özdil ve Mahmut Begik gibi isimler yer aldı.

Gazetemizin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve Rûdaw muhabiri Ali Haydar Gözlü tarafından çekilen ve Dersim’de 1937-38 yılında yaşanan katliamın tanıklarının yaşadıklarını konu alan "Domane 38" belgeseli, Kürtçe Belgesel Dalı’nda mansiyon ödülünü aldı.

Aynı dalda birincilik, Waar TV’den Atilla Görür’ün “Çinar” adlı belgeseline verildi.

“GGC Basın Özgürlüğü Ödülü”,  Türkiye’de basın özgürlüğünün korunmasına yönelik yaptığı çalışmalardan dolayı Basın Konseyi’ne verildi.

“Jüri Özel Ödülü”, Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki 3000 yıllık Zerzevan Kalesinde yürüttüğü arkeolojik kazı çalışmalarında ortaya çıkarttığı Mithras Tapınağıyla büyük başarı elde ederek Diyarbakır’ı dünya gündemine taşıyan Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun’a verildi.

GGC ayrıca, pandemi döneminde koronavirüse yakalanarak hayatını kaybeden basın çalışanı Yılmaz Tarancı’ya ‘Vefa Ödülü’ verilmesini kararlaştırdı. Ödül, Yılmaz Tarancı’nın anısını yaşatmak amacıyla Tarancı ailesine takdim edilecek.

2fb8b11c-7082-46ba-8f44-345b0e0f7e95.jpg

Dersim Katliamı'nın hayatta kalan son tanıkları anlatmıştı

Ali Haydar Gözlü’nün hazırladığı "Domane 38" (Şahidên Dêrsimê) geçtiğimiz yıl Rûdaw TV’de yayınlandı.

Çekimleri yaklaşık 6 ay süren belgeselin orijinali Kürtçe’nin Kirmançki (Zazakî) lehçesinde hazırlandı. Belgesel, Rûdaw ekibi tarafından Kurmanci, Sorani lehçelerinde dublaj, Türkçe ve Arapça altyazı ile sosyal medya platformlarından yayınlandı.

Belgeselde katliamın 15 tanığı, yaşadıklarını anlatıyor. Belgeseldeki tanıkların 37-38 sürecinde en küçüğü 6 yaşında en büyüğü ise 13 yaşındaydı. 37-38'e tanıklık eden son jenerasyonun kayıt altına alınması nedeniyle söz konusu çalışma önemli bir belge niteliği taşıyor.

Belgeselin müzikleri Metin Kemal Kahraman ve Ali İnanır'ın katkılarıyla yapıldı.

Arşiv desteğini Dilek Kızıldağ Soileau ve  geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden Hasan Saltık'ın verdiği belgeselde, çeviri ise Kemal Yıldız tarafından hazırlandı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim