Tunceli Halk Masalları Sergisi, Tunceli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde sanatseverlerle buluşacak. Sergi, salgın döneminde nenelerinin ve dedelerinin masallarını dinleyemeyen çocuklara ve masallarını bir süre çocuklarına fısıldayamayan sağlık çalışanlarına ithaf ediliyor. Bu yıl, kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında Tunceli'de sergi hazırlığı yapan Seher Kont Erdoğan, sergi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
KAYIP ÇOCUKLARIN ÇAĞRISI
Pandeminin insanın doğasına büyük bir çağrısı olduğunun altını çizen Erdoğan, “Yaşamın beklenmedik bir anda ters yüz olduğu, ruhsal bir doğumun en sancılı arefesinde bizlere güçlü bir şeyler fısıldadığı, bu distopik bunalım çağında insanların birbirine anlatamadığı mesele ve masalların, söyleyemediği sözlerin ve kayıp çocukluğun bir çağrısı olsun istedik” şeklinde konuştu.
GÜÇLÜ BİR İNANÇ DOĞURUYOR
Sergi ile masalın imkanlarını bir kez daha görmek istediğini hatırlatan Erdoğan, “Az Gidenler Uz Gidenler” Sözler/Renkler ve Sesler Tunceli Halk Masalları adlı sergi ile masalın imkanlarını bir kez daha görelim, gri ve aşırı gerçek olan bu soğuk dönemlerde masalın imkanlarına inanalım istedik. Hayvanların konuşabildiği, bitkilerin koşabildiği bu anlatının gezegenimizde insan olan yanımızı, yerimizi hatırlattığına dair güçlü bir inanç doğuruyor” ifadelerini kullandı.
KÜLTÜRÜN GÜÇLÜ BİR TAŞIYICISI
Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü; “Sanat özü itibariyle develerin tellal, pirelerin berber olduğu bir düş alanı. Çocukların belki de kendilerini özgür ve macera içinde bulduğu nadir edebi türlerden biri. Bu sebeple de kültürün güçlü bir taşıyıcısı olan söz ve hafıza, belki de kendisini en güçlü anlatı olan masallarla var edebiliyor. Bir nevi kültür atlası olan masallar, içindeki iyi ile kötünün, güzel ile çirkinin ebedi devinimini bazen görünür bazen ise yitik bir mit olarak varlığını sürdürüyor”
SERGİYE DAİR NOTLAR
Sergi ile hayal gücünde sınır tanımayan çocukların ve sanatçıların sihirli bir evrende buluşturulması amaçlanıyor. Tunceli'nin, söz ve anlatı evreninin olağanüstü zenginliği masalların tasviri ile daha anlamlı bir hale geliyor. Yaklaşık 25 sanatçının ( resim, müzik ve anlatıcı) katılacağı bu sergide; “Şahmaran, Alık ile Fatik, Dıngıl, Pepuk Kuşu” ve daha birçok masal sanatseverlerle buluşacak. Tunceli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürü Kenan Öncel’in ev sahipliği yapacağı serginin 19 Haziran tarihinde yapılması planlanıyor.