Kurumdan yapılan açıklamada, her yıl 10 Eylül tarihinde düzenlenen "Dünya İntiharı Önleme Günü’nde, intihar davranışı, krize müdahale ve intiharı önleme, ruh sağlığı bakış açısı gibi farklı konular masaya yatırıldığı ifade edildi.
Öte yandan açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine de yer verilerek, her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin intihar sonucu hayatını kaybettiği, sonlandırılmış intiharların yanı sıra yine her yıl, yaklaşık 10 ile 20 milyon kişinin intihar girişiminde bulunduğu, bu durumun her 3 saniyede 1 kişinin intihar girişiminde bulunduğu anlamına geldiği belirtildi.
Açıklamanın ayrıntılarında şu ifadelere yer verildi:
“İntihar; birden fazla etkene bağlı gelişen, ancak büyük ölçüde ruhsal hastalıklar zemininde ortaya çıkan bir davranıştır. Başta depresyon olmak üzere ruhsal hastalıklar intihar riskinde 10 kat artışa sebep olmaktadır. İlişki sorunları, ekonomik kayıplar, yalnızlık, düş kırıklığı, utanç, aşağılanma, başarısızlık, aile içi çatışmalar gibi zorlayıcı hayat olayları da intihar riski ile ilişkili bulunmuştur; ancak bu risk faktörleri genellikle tek başına intihar sebebi değildir. İntihar, hayatı sonlandıran bir tehdit olmasına karşın, önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur. İntihar eden kişilerin büyük bölümü intihar etmek konusunda bir süre kararsızlıklar yaşar, yaşamla ölüm düşünceleri arasında gidiş gelişler sırasında intihar edeceklerini çeşitli vesilelerle ima ederler. Ancak bunu açık bir şekilde ifade edemezler ve anlaşılmayacaklarına, olumsuz bir şekilde damgalanacaklarına inandıkları için yardım almaktan çekinirler. Bu nedenle intihar eğilimi olan kimselerin yardım almalarını kolaylaştırmak için toplumda bu konudaki duyarlılık arttırılmalıdır. Başta ailelerin, eğitimcilerin, sağlık personelinin olmak üzere tüm toplumda intihar riskinin tanınmasına yönelik eğitim çalışmaları yaygınlaştırılmalıdır. Medyada intihar yöntemleriyle ilgili detayların verilmesi intihar riskini artırdığından, ruh sağlığı uzmanlarıyla medya mensupları arasında işbirliği geliştirilmelidir.
İntiharın önlenmesindeki öncelikli adımlardan biri intihar davranışının yaygınlığı ile ilgili bilgiyi ve farkındalığı arttırmaktır. İntihar davranışında risk faktörlerin ve sebeplerin çok çeşitli olması nedeniyle önleme çalışmaları için çok boyutlu bir yaklaşım gereklidir ve bu konuda sağlık çalışanlarının dışında birçok kurumun ortak çalışması gerekecektir.”
“İntiharı Önleme Konusunda Bilgilendirme Yapılacak”
Dersim Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü kapsamında Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü tarafından 1 Eylül tarihinde Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan meslek elemanlarının katılımıyla Dersim’de intiharı önleme çalışmaları yapmak için toplantı düzenlendiği belirtildi.
Yine bugün ise Merkez Toplum Sağlığı Merkezine bağlı Aile Sağlığı Merkezlerinde İntiharı Önleme konusunda Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü Ruh Sağlığı Birimi çalışanları tarafından bilgilendirme çalışması yapılacağı duyuruldu.