Halk Sağlığı Müdürlüğü, çocuklara grip aşılaması yaptı.TOKİ Huzur Evi Sakinleri ve Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezinde bulunan çocuklara grip aşılaması yaptı.
Konu ile ilgili Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi: ” Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı tarafından riskli birimlerde çalışan sağlık personelleri, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu bünyesinde kalan 2 yaşından büyük çocuklara ve Huzurevi sakinlerine grip aşılaması planlanmıştır. Bu kapsamda Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü Bio. Sezai Ergin ,Sağlık Memuru Yusuf Çiçek ve Hemşire Özden Yağıcıbulut tarafından TOKİ Huzur Evi sakinlerine, Tunceli Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezindeki 14-15 yaşları arasındaki 18 engelli çocuğa grip aşılaması yapılmıştır.”denildi.
Aşılanma ve grip riski ile ilgili şu ifadelerede yer verildi: “Ülkemizde grip hastalığının Eylül-Ekim aylarında başlayıp Aralık ayında sonlandığı düşünülmekte ancak yapılan çalışmalarda, küresel ısınma veya başka faktörler nedeniyle birçok Doğu Avrupa ülkesinde olduğu gibi, Türkiye'de de grip mevsiminin ötelendiğini Ocak ayı ile birlikte aktif hale gelip ve aktivitenin Mayıs ayına kadar sürmektedir. Eğer sonbaharda aşılanmadıysanız, ilkbahara kadar aşılanmanız mümkündür; çünkü o zamana kadar gribe yakalanma riskiniz devam etmektedir.Grip her yıl değişebilen farklı tiplerdeki virüslerin neden olduğu hızla yayılabilen bir hastalıktır. Grip, “influenza” virüsünün solunum yoluyla insan vücuduna girmesiyle oluşan ve salgınlara yol açan bir bulaşıcı hastalığıdır. Grip; hasta veya taşıyıcı kişinin tuttuğu kapı kolu, telefon ahizesi veya havlu gibi ortak kullanım eşyalarından da bulaşabiliyor. Hasta kişilerden çevreye saçılan virüs parçacıklarının havada asılı kalabilme yeteneğine sahip olması, bulaşıcılığı daha da artırıyor. Hasta kişinin kapalı bir ortama girip çıkması bile o ortamda bulunan kişileri virüsün bulaşması açısından risk altına sokuyor. Bu nedenle kamuya açık alanlar ve toplu yaşanılan alanlarda enfeksiyona yakalanmanın ve bulaşın çok kolay olduğu ortamlarda hızla yayılabilmektedir. Bu nedenle her yıl grip aşılaması yapılmalıdır. “
GRİP AŞISI KİMLERE YAPILIR?
• 65 yaş ve üzerindekiler
• Grip aşısı kronik kalp ve akciğer hastalığı olan yetişkinler ve çocuklar (astımlı çocuklar da dahil).
• Böbrek, diyabet ve şeker hastalığı olanlar
• Bağışıklık sisteminde yetersizlik veya baskılanma durumları (kanser hastaları, AIDS hastaları, organ nakli yapılmış olanlar, steroid ilaç alanlar, kemoterapi ya da radyoterapi uygulananlar)
• Kan hastalıkları tedavisi görmüş veya hastanede görmekte olanlar sağlık personeli ve hastane çalışanları
• Huzurevi sakinleri, yetiştirme yurdunda kalan çocuklar