Tunceli Halk Sağlığı Müdürlüğü, H1N1 Virüsü şüphesiyle Tunceli’de hayatını kaybeden hasta ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada; Viral Pnömoni tanısıyla sevk edilen hasta nedeniyle Tunceli Devlet Hastanesi
Acil servis çalışanlarının koruyucu maske, önlük ve eldiven giydiği, gerekli önlemlerin alındığı ve tedirgin olunacak bir durum olmadığı belirtildi.
Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:
“Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Elazığ Harput Devlet Hastanesine Viral Pnömoni Ön tanısıyla Erzincan 112 ambulansı ile nakledilen hastanın, ilimize 20 km kala kötüleşmesi üzerine; nakleden ekibin Tunceli 112 komuta merkeziyle ile irtibata geçmesi ve durumunun kötü olduğunu bildirdikten sonra yapılan görüşme sonrası en yakın sağlık kuruluşu olan Tunceli Devlet Hastanesi acil servisine getirmişlerdir.
Hasta Viral Pnömoni tanısıyla sevk edildiği için nakleden ekip, Viral Pnömoni hastalığının bulaşıcılığı nedeniyle koruyucu maske, önlük ve eldiven giyinmiş, Tunceli Devlet Hastanesi Acil Servisi’ ndeki sorumlu hekim konu hakkında Erzincan 112 ekibi tarafından bilgilendirilmiştir. Acil servis çalışanları da koruyucu maske, önlük ve eldiven giyinmiştir.
Tunceli Devlet Hastanesi Acil servisi Hastane Enfeksiyon Biriminin talebi doğrultusunda yaklaşık 2 saat dezenfekte edilmiştir. Kullanılan dezenfektanlar nedeniyle hastalar başka bir bölüme alınmış, bu süre zarfında acil hizmeti bu bölümde verilmeye devam edilmiştir.”denildi.
Sağlık Bakanlığının domuz gribi ile ilgili yayınlamış olduğu açıklamasına da yer verdiği metin şöyle devam etti:
“Dünya genelinde pek çok insanın ''domuz gribi'' virüsüyle karşılaşıp bağışıklık geliştirmesi nedeniyle, 2009 yılındaki salgın riskinin artık söz konusu olmadığını bildirdi. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, son zamanlarda ulusal ve yerel basında ''domuz gribi'' haberlerinin yer aldığı anımsatıldı.
Pandemik İnfluenza H1N1 virüsünün, 2009 yılında tespit edildiği ve o dönemde domuzlarda görülen grip virüsünden de genetik materyal aldığı için ''domuz gribi'' olarak adlandırıldığı belirtilen açıklamada, ilk kez ortaya çıktığı ve insanların bu virüse karşı bağışıklığı olmadığından çok sayıda kişiyi etkileyerek kıtalar arası salgına yol açtığı hatırlatıldı. ''2009 yılından günümüze kadar geçen sürede dünya genelinde pek çok insan bu virüsle karşılaşıp bağışıklık geliştirdiğinden 2009 yılındaki salgın riski artık söz konusu değildir. Pandemik grip, 2011 yılından itibaren Dünya Sağlık Örgütü tarafından mevsimsel grip olarak değerlendirilmektedir. H1N1 grip virüsü, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de görülmeye devam etmektedir. Ülkemizde son birkaç aydır H1N1, H3N2 ve İnfluenza B tipinde mevsimsel grip virüsleri görülmektedir. Ancak yukarıda da açıklandığı üzere bu grip virüsleri hem dünya hem de ülkemiz için artık tehlike oluşturmamakta, görülen vakalar da bu kapsamda değerlendirilmektedir.”ifadelerine yer verildi.