Toplumun ortak sorunu olan pahalılık, en çok konuşulan, paylaşılan toplumsal ortak bir sorundur. Konudur.
Halkı aydınlatmakla, bilgilendirmekle görevli biz gazeteciler, görevimiz gereği, halkın yaşadığı paylaştığı sorunları dile getirmeye çalışırız.
Geçen yazımda, okurlarımın dile getirdiklerini, toplumda ortaklaşa paylaşılan, yaşanan sık, sık yapılan fiyat artışlarını, pahalılığı, okurlarımla paylaşmıştım.
Tunceli Sayın Ticaret il Müdürü, köşe yazımı okuyarak Duyarlılık göstermiş. Beni aramıştı. İlde fiyat denetimlerinde, Valilik Makamı ile ortaklaşa, denetleme yetkisi olan yetkili bir makamdı.
Bir önceki yazımda, denetim yetkisi olan makamlar, satış yerlerinde sürekli denetimlerini sürdürmezlerse, isteyen istediğini, tutturabildiği fiyata satabiliyordu.
Ticaret İl Müdürünü, birlikte bir kahve içmek için gazete yerime davet ettim. Sayın Müdürümüz, nezaket gösterdi. Bizi kırmayarak geldiler. Kahvelerimizi MOĞULTAY Mahallesi Muhtarı Yapmaktadır. Yaptığı Türk kahvesi ünlüdür. Kahvelerimizi yudumlarken, hemen herkesin gündeminde olan, hayat pahalılığını, hemen her gün artan fiyatları konuştuk.
Sayın Müdürüme, sordum. Cevap verdiler. Öncelikli sorum. Fiyat tarifelerinin nasıl düzenlendiğiydi. Esnaf, satış fiyatlarını, nasıl belirliyor. Etiketleri nasıl düzenliyor. Keyiflerine göre fiyat belirleyebilir mi? ‘Diye sordum. Sayın Müdür, ’Yok.’Dedi. ’Belirleyemezler. Fiyat tarifeleri yetkili odalarca belirlenir. Belirlenen tarifeler. Maliyetler, hesaplanarak belirlenir. Sunulan yetkili birlik yönetimi, sunulan tarifeyi onaylar. Veya ret eder. Düzenlenen fiyatlar, azami fiyatları, gösterir. Esnafların, fiyatlara uyup, uymadıklarını, Esnaf Sanatkârların kayıtlı olduğu oda denetler. Fiyat etiketleri, satılacak ürünlerin üstüne belirlen ebatta görünür şekilde asılır. Üyeler, esnaf, onaylanan, tarife, etiket listesi gelmeden, sergileyip, asmadan, kendine göre fiyat uygulayamaz.’Diye cevaplandırdılar.
Sayın Müdüre, ulusal, alışveriş marketlerini, ilde denetleyen bir yetkili makam var mıdır.’Diye sordum. ‘Valilik makamı ile il ticaret Müdürlüğünün oluşturduğu denetim ekibi onları denetler. Ürünün üzerindeki fiyatla kasada tahsil edilen fiyatın uyumlu olup olmadığına bakılır. Uymadığında cezai işlem uygulanır. Denetlemeler sonucu ulusal alış veriş merkezlerine binlerce kez cezai işlem uygulanmıştır.’Dedi.
Sayın Ticaret il Müdürümüz, halkın, toplumun merak ettiği konularda aydınlatıcı bilgiler verdiler. Esnafın, keyfine göre fiyat koyamayacağı, yetkili makamların onayı, fiyat listesi olmadan, kendi istekleri doğrultusunda fiyat koyamayacakları, bilgilerini bize verdiler. Bizde toplumu bu konuda aydınlatmaya çalıştık.
Toplum, Sayın Müdürümüzün gösterdiği duyarlılığı, esnaflardan sorumlu, kurumların, odalarında göstermelerini isterler.
Aynı Müdürlüğün, İl Ticaret Müdürlüğünün, İlçelerimizde kurdurdukları, destek verdikleri toplumsal önemli bir kuruluşu, KADIN KOOPARATİFLERİNİ, bir sonraki yazımda okurlarımla buluşturacağım.
Sayın İl Müdürümüze, bizi kırmayıp, sorduklarımızı cevaplandırdıkları, bilgilendirdikleri için kendilerine teşekkür ettim.
MOTOR KURYELER,
Bir tanıdık okurum, heyecanlı bir halde geldi oturdu. Nefes Nefeseydi.’Hayırdır. Ne oldu.’Dedim. ‘Ne olsun.’Dedi. Devam etti,’A şu ilerde, ana caddede, Motor kurye, kıl payı, bana çarpıyordu. Çarşının, kalabalığın içinde bu kadar hızlı gidilir mi, Trafik bunlara nasıl müsaade ediyor.’Diye dert yandı.
Misafirim haklıydı. Aynı sorunda dert yanan tanıdık çok olmuştu. Siparişleri yetiştirmek için çok hızlı koşuşturuyorlar. Bunlar her an için bir trafik kazasına yol açabilirler. Açmadan, trafik yetkilileri, gerekli uyarıları yapmalıdırlar.
YENİ GENÇLİK.
Yaşlı bir dostum, bir başka konuda dert yandı.’Minibüse, otobüse biniyoruz. Yer yok. Gençler, oturmuş. Ellerinde telefonları, bizler ayakta, yolculuk ediyoruz. Yaşlılar, kalkıp yer verirken, gençler, istifini bozmuyorlar. Bu da bizi üzüyor. Biz bunları böylemi yetiştirdik.’Diye dert yandı.
Gülerek,’Aynısına bende yaşadım. Bende üzüldüm.Şimdilerde gençlik böyle ne yapalım. ‘Dedim.