Türkiye'deki müzikal zenginliği dünyaya tanıtmasının yanında eşi Nilüfer Saltık ile birlikte 1938 Dersim Katliamı’na ait fotoğraf ve belgenin ortaya çıkarılmasını sağlayan Hasan Saltık, ölümünün birinci yılında memleketi Dersim’in Hozat ilçesindeki cemevinde anıldı.
Saltık’ın eşi eşi Nilüfer Saltık, Kemal Saltık, çocukları Ekin ve Helin Saltık ve sevenlerinin katılımıyla hayır yemeği verildi.
Hozat Cemevi’nde duaların okunması ile başlayan hayır yemeğine Saltık’ın sanatçı dostları ve vatandaşlar, Türkiye ve Dersim için önemli çalışmalar yapan Hasan Saltık’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşadıklarını belirtti.
“Kayıp olanları ortaya çıkarırdı”
Sanatçı Erdoğan Emir, “Hasan Saltık, hem bizim toplum için hem de başka toplumlar için hatırı sayılır önemli bir yere sahip bir insandı. Nerede bir kötülük yaşanmışsa ve güzellik yaşanmışsa ve üzerine türküler söylenmişse onun izini sürer ve kayıp olanları ortaya çıkarırdı” dedi.
İpek Karataş, “Ben çok görmedim kendisini ama insanlar sürekli Sarısaltık aşiretinden olduğunu ve çok iyi bir insan olduğunu söylerlerdi” diye konuştu.
Yazar Cemal Taş ise “Onun ölümüyle birlikte biz gücümüzü kaybettik, yıldızımı kaybettik çünkü bize hep yol oldu. O hepimizi gölge gibi korurdu, kim dardaysa kim zor durumdaysa onlara destek olurdu. O hep paylaşmayı severdi, asla almazdı. O yüzden yaptığı işlerle herkesin kalbinde ve aklında güzel bir yerde kalacak” şeklinde konuştu.
Hasan Saltık için 5 Haziran Pazar günü İstanbul’da Küçükyalı Mezarlığı’nda mezar ziyaretinin ardından saat 13:00’de Kartal Cemevi’nde hayır yemeği verilecek.
Ali Haydar Gözlü