Soru önergesinde Tunceli-Erzincan karayolu ve Tunceli-Ovacık karayolunun kapatılmasının vatandaşların hayatını zorlaştırdığı belirterek şu ifadelere yer verildi:
“7 Haziran seçimleri sonrasında çatışmasızlık halinin bozulmasıyla “güvenlik” gerekçe gösterilerek, ilk olarak 3 Ağustos’ta Tunceli Valiliği tarafından, Tunceli-Erzincan karayolu ulaşıma kapatılmıştır. 2.5 saat süren iki il arasındaki mesafe, yolun kapatılması sebebiyle 9 saate yükselmiş; bunun yanı sıra yerleşim yerlerine de ulaşım zorlaşmıştır.Aynı uygulama 30 Ağustos’ta da yapılmış, yine “güvenlik” gerekçesiyle Tunceli Valiliği ikinci bir duyuruya dek Tunceli-Pülümür-Erzincan ve Tunceli-Ovacık karayollarını ulaşıma kapatmıştır. Söz konusu yasak üç gün devam etmiştir.Son olarak Tunceli Valiliği 14 Eylül tarihinde yaptığı bir açıklamayla, 15-18 Eylül tarihleri arasında Tunceli-Pülümür ve Tunceli-Ovacık yollarını ulaşıma kapattığını duyurmuştur.”
Bu bağlamda;
1. 15-18 Eylül tarihleri arasında Tunceli-Pülümür karayolunun kapatılması sonucunda, Pülümür Vadisi’nde köy ve mezralardan oluşan on üç yerleşim birimine ulaşım engellenmiştir ve Valiliğin gösterdiği alternatif yol yoktur. Pülümür’deki yerleşim birimlerine ulaşmak için bir dağ yolu olan ve yalnızca arazi araçlarının girebildiği, halkın kullanması mümkün olmayan Erzincan-Kemaliye güzergahı vardır. Bu süre zarfında halkın ihtiyaçlarını karşılamak için aldığınız bir önlem var mıdır? Acil hastalar olması durumunda sağlık hizmetini nasıl ulaştırmayı düşünüyorsunuz?
2. Yine aynı tarihlerde Tunceli-Ovacık karayolunun kapatılmasıyla Ovacık’ta da on altı yerleşim birimine ulaşım engellenmiştir. Bu köylere ulaşmak için ise iki farklı güzergah mevcuttur. Biri Hozat üzerinden gidilebilecek 20 kilometre ve yapımı tamamlanmayan bir yol; diğeri ise 90 kilometre ve sadece arazi araçlarının geçebileceği bir yoldur. Bu tarihlerde baş gösterecek acil bir durum için aldığınız bir önlem var mıdır?
3. Tunceli-Pülümür karayolu üzerinde dört, Tunceli-Ovacık karayolu üzerinde ise iki jandarma karakolu bulunmaktadır. Buradaki karakolların görevi halkın can ve mal güvenliğini sağlamak iken, toplamda altı karakolun bulunduğu yerde yasak ilan etmek bir çelişki doğmasına sebep olmamış mıdır? Söz konusu yasağın çatışmaları daha da arttırdığı ortadayken bu karar, halkın can ve mal güvenliğini daha fazla tehdit eder duruma getirmemiş midir?
4. Karayollarının kapatılmasıyla birlikte iller arasındaki mesafelerin dört kat artması, yolcu ve tır taşımacılığı yapanları da hem zaman bakımından hem de ekonomik anlamda olumsuz etkilemektedir. Bu işlerle uğraşanların zararını tazmin edecek bir çalışmanız, yasal düzenleme veya uygulama mevcut mudur?
5. Kapatılan karayolları güzergahında arıcılık, yaylacılık gibi ekonomik faaliyetlerde bulunan ve geçimi tamamen buna bağlı olan halkın zararını karşılamak için yürütülen bir çalışmanız var mıdır?
6. Tunceli Valiliği tarafından uygulanan bu yasak, Anayasa’nın 23. maddesinde yer alan ve temel hak ve özgürlükler kapsamında sayılan yerleşme ve seyahat özgürlüğünü ihlal değil midir? Yine aynı maddede yerleşme ve seyahat hürriyetinin ancak kanunla sınırlanabileceği hüküm altına alınmışken, valilik kararıyla sınırlanmasının hukuki izahı nedir?