Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Tunceli'nin Hozat ilçesindeki fişleme iddialarına ilişkin alt komisyon raporunun sonuç bölümünün yeniden yazılmasına karar verdi. Sonuç bölümü, yeni yazımın ardından başka bir toplantıda ele alınacak
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Ak Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün başkanlığında toplandı. Toplantıda Hozat ilçesindeki fişleme iddialarıyla ilgili alt komisyon raporu ile Kandıra ve Silivri Ceza İnfaz Kurumları inceleme raporları ele alındı.
Hozat Alt Komisyon Başkanı, Ak Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, eski Türkiye'de fişlemenin, hukuk sisteminde olağan olduğunu belirtti. Hozat'ta yaptıkları incelemelerde bir takım duvarlarla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Metiner, Malatya Özel Yetkili Başsavcılığı'nın Hozat'daki fişleme iddialarına ilişkin dosyaları komisyondan gizlemesini içine sindiremediğini ifade etti.
"ÖN SEZİM VE KANAATİM"
Burada da paralel bir elin devreye girdiğini iddia eden Metiner, "Bu benim ön sezimdir, 'kanıtlayın' derseniz kanıtlayamam. Malatya Özel Yetkili Başsavcılığı ile ilgili bir şeyler yapılmalı." değerlendirmesinde bulundu. Sadece Hozat değil Türkiye'de bir çok yerde bu dinlemelerin, fişlemelerin yapıldığı kanaatine vardığını savunan Metiner, "Hozat'taki fişleme de paralel yapının bir faaliyeti olduğu kanaat. Ayrıca bu kişiler teknolojiyi çok iyi kullanıyorlar ve çok az iz bırakıyorlar." şeklinde konuştu.
CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ise 18 sayfalık raporun yetersiz olduğunu vurguladı. Bu konuda uzun bir karşı yazı yazdığını ve bunun bir kitaba dönüştüğünü anlatan Aygün, raporda o dönemde görev yapan polislerle ilgili hiçbir vurgunun olmadığını kaydetti. Aygün, fişlemenin nefret suçu olduğunun rapora yazılmasını talep etti.
"MİT YASASINDAN SONRA FİŞLEME OLAYLARI DAHA KÖTÜYE GİDECEK"
BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak, fişlemenin Hozat ile ortaya çıkmadığını, bunun bir devlet politikası haline geldiğini iddia etti. Fişlemenin nefret suçu sayılması gerektiğini söyleyen Bozlak, MİT yasasından sonra fişleme olaylarının daha da kötüye gideceğinin altını çizdi.
MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, MİT yasasıyla beraber fişleme ile ilgili bir çok konunun gündeme geleceğini söyledi. Doğru, nefret suçu sayılmasıyla ilgili görüşlere katıldığını kaydetti. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök de MİT'in üniversitede katıldığı yemek boykotu dolayısıyla kendisini fişlediğinin ortaya çıktığını söyledi. MİT'in "Uludere olayını 12 saat sonra öğrendim" diye komisyona haber gönderdiğini hatırlattı. Gök, raporda sorumluların somut olarak ortaya konulmamasının büyük bir eksiklik olduğunu kaydetti.
Ak Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener, MİT Kanunu ile "yeni silahlı güç oluşturulduğuna" ilişkin görüşlerin doğru olmadığını iddia etti. Komisyon Başkanı Üstün ise raporda fişleme olduğunun açık şekilde belli olduğunu söyledi. "Malatya Özel Yetkili Başsavcılığın tutumuyla ilgili durumu HSYK'ya bildirelim." diyen Üstün, "HSYK'dan bu konuda gereğinin yapılmasını talep edelim. Sonuçta bir yargısal faaliyet. Bunu gönderelim, takdir etsinler. Kanuni bir eksiklik varsa o da bizim eksiğimiz olsun. Rapor, olayı fişleme olarak kabul ediyor ve işin üzerini örtmüyor. Fotoğrafı net olarak ortaya koyuyor." şeklinde konuştu.
Ortaya çıkan görüşler doğrultusunda, raporun sonuç bildirgesinin yeniden yazılarak raporun başka bir toplantıda ele alınmasını öneren Üstü, "Kimseye haksızlık etmeden ve olayın kapanmasına da imkan vermeden bir suç duyurusunda bulunalım." ifadelerini kullandı.