• BIST 9002.34
  • Altın 2960.806
  • Dolar 34.1727
  • Euro 37.0326
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 4 °C
  • Tunceli 5 °C

HUKUK DEVLETİNDE

Fikri TAŞ


   HUKUK DEVLETİ, Temel hak ve özgürlükleri kollayan, koruyan, sahiplenen, yasaların egemen olduğu yönetimlerdir. Devletlerdir. Uygar ülkelerdir. Hukuk devletlerinde, yasalar, yalnızca insanların temel hak ve özgürlüklerini korumazlar. Bütün canlılarında, doğanında, yaşamsal, haklarını korurlar. Doğanın, Yağmalanmasına,  yok edilmesine izin vermezler. Çünkü o doğada, doğanın şemsiyesinde, insanlarla beraber, bütün canlılar, yaşam, hakkını bulurlar. Yaşarlar. Yaşam güvencesine kavuşurlar.
    Ülkemiz, temel hak ve özgürlüklerin, egemen olduğu bir hukuk devletidir. Anayasamız, devletimizin, bir HUKUK DEVLETİ olduğunu yazar. Devleti yönetenler, anayasanın belirttiği temel hukuk yasalarına, kurallarına, uyduğu sürece, ülkemiz, uygar, saygın, temel hak ve özgürlüklerin, korunduğu bir hukuk devleti olarak. Kalacaktır.
   Hukuk devletinde. Bireyler, hangi dini, inançta, siyasi inançta, olursa olsunlar. Vatandaşlık temel yasasında eşit haklara, sahiptirler, Hiçbir kimsenin, yasalar karşısında, imtiyazlı, hakları, üstünlüğü, yoktur.
    Her vatandaş, önceden izin almadan, düşüncelerini açıklayabilir. Siyasi partiler, çeşitli kurumlar kuruluşlar, izin almadan, basın açıklamaları, yürüyüşler, yapabilirler. Bunlar, hukuk devletlerinde, kullanılabilir önemli temel haklardır.
  Hukuk devletinde var olan bu önemli hakların kullanılmasını, korunmasını sağlayacak yetkili makamlar. İllerde ili yöneten valilerdir. Emniyet Müdürleridir. İlçelerde, ilçeyi yöneten kaymakamlardır. Bu yetkililer, temel hak ve özgürlüklerin korunmasında, kullanılmasında, gösterecekleri hassasiyet, Hukuk devletini, koruyacaktır. Yüceltecektir. Toplumda, devlete, yöneticilerine, olan güveni, saygıyı, artıracaktır.
    Hukuk Devletinin yasalarına uymayan, yasal olmayan, keyfi uygulamalar, yapan yöneticiler, görevliler, hukuk devletinin yasalarını yok saymak, yasalara uymamak suçunu, işlemiş olacaklardır. Aynı zamanda, Hukuk Devletinin, güvenine, saygınlığına, gölge düşüreceklerdir.
     Verilen görevleri icra eden görevliler, yasalara, kurallara uyarak görevlerini yapmalıdırlar. Yasalara, kurallara, uymadan keyfi görev yapan görevliler, aynı zamanda, kendilerini görevlendiren üst yetkililere, makamlara karşıda, verilen görevleri, yasalara, uygun, yerine getirmediği suçunu işlemiş olacaklardır. Bir üst makamları da gölgelemiş, hukuksuzluğa, ortak etmiş olacaklardır.
    İlimizde, yapılan bir basın açıklamasında, açıklama yapanların güvenliğinden sorumlu, bir emniyet görevlisinin, bir siyasi parti il başkanının yaralanmasına yol açan, keyfi, şiddet eylemi, hukuku bilen, hukuka, uyan Tunceli Halkın üzmüştür. Bu keyfilik, bu ön yargılık, şüphesiz ki, yetkili, emniyet makamlarını da, ili yöneten, Sayın Valiyi de, üzmüş olmalıdır.
   Hangi siyasi parti, olursa olsun. Hangi sorunla, konuyla,ilğili olursa olsun. Düzenleyecekleri etkinliklerde, açıklamalarda, emniyet görevlilerinin görevi, onların emniyetini sağlamaktır. Amerikan polisi gibi yapmamaktır. Emniyet görevlisinin, siyası düşüncesi, inancı, tercihi, ne olursa olsun, görevinde, ön yargılı, taraflı olamaz. Olmamalıdır.
   Bu tür yasalara aykırı, tasvip edilmeyen, davranışlar sergileyen, görevliler, mutlaka uyarılmalı, uyması gereken yasalar kurallar, tekrar hatırlatılmalıdır.                                                                                                                                        
   
   .

Bu yazı toplam 3179 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim