Hükümet Konağı, vatandaşın, sıklıkla ziyaret ettiği devletin resmi, bir kurumudur. Mekânıdır. Vatandaşın sorunlarını, resmi işlemlerini çözen, başta ili, yöneten Valilik makamı olmak üzere, devletin, çoğunlukla kurumlarının, makamlarının, konakladıkları, görev yaptıkları bir konaktır. Mekândır.
Terör eylemlerinin yoğun olduğu eski yıllarda, hükümet konağının etrafı, güvenlik olsun diye barikatlarla çevrilmemişti. Güvenlik kontrol noktası yoktu. Konağı ziyaret edenler, kurulu güvenlik noktasından, kontrolden geçerek gitmezlerdi. Serbest, elini kolunu sallayarak giderlerdi.
Konağın etrafı güvenlik bariyerleri ile çevrilmesi, ilk kez TAŞKESEN Vali zamanında yapılmıştı. Görüşmemizde, bunu, çevirmeyi konuşmuştuk. Buna gerek var mı diye konuşmuştuk. Sayın Vali, Yaşanan terör eylemleri, nedeni ile gerekli gördüklerini, vatandaşın rahatça geçmelerini, engellemeyeceklerini ifade etmişlerdi.
Terör eylemlerinin, yoğun olduğu, uzun yıllar, Hükümet Konağının girişinde, ziyaretçileri kontrolden geçirten bir güvenlik birimi, noktası, yoktu. Hükümet konağı önünde, yaşanan bir terör eyleminin, dışında, Hükümet Konağında, kurumları, makamları, rahatsız eden bir vakaya rastlanmamıştı.
Şimdi, vatandaşın hükümet konağını ziyaretinde, girişte, güvenlik kontrol noktasında, üç evreden, kontrol yapılarak, geçişlere izin verilmektedir. Kimlik kartınızı, veriyorsunuz. Bakılıyor. Sonrasında kontrol cihazından geçiyorsunuz. Üçüncüsünde, arkanızdan çağırıyorlar, nereye, hangi daireye, gidiyorsunuz.’ Diye. Daha önceleri sadece kontrol cihazından geçilerek gidile biliyordu.
Bende, vatandaşta, bu kadarının fazla olduğunu söylüyoruz. Hemen her gün vatandaşın içinde olan, ilin, vatandaşın, sorunları ile yakından ilgilenen, çözüm arayan, bisikletiyle, korumasız, gezebilen Sayın Vali, ,’kapımız, halka açıktır.’Diyor. Gönülden söylediğine inandığımız bir davettir. Halkın, bu açık kapıyı, makamı, ziyaret etmeleri için güvenlik noktasın da, kapıların, halka, rahatça geçebilmeleri için açık tutulmalıdır.
+ + +
JENERETÖRLER NEREDE
Ülkemiz, geçen yıl yaşanan büyük deprem, felaketinde, çok büyük bir acı, yıkım, yaşadı, 11 il, ilin ilçeleri, köyleri, bu büyük felakette, büyük bir yıkımı, acıyı, yaşadı. Şehirler, yerleşim yerleri, yaşanan felaketle, yıkımla, enkaza dönüştü. Soğuk, yağışlı mevsimde elektrikler, kesilerek, deprem bölgesi, karanlığa gömüldü.
Ülkenin her yerinden, halk, belediyeler, Devlet, yardıma koştu. Yurt dışından da yardımlar ,geldi. Tunceli’den, sivil toplum kuruluşları, resmi kurumlar, hızla yardıma, koşmuşlardı. Tuncelilerin, yaptıkları yardımlar, deprem bölgesindeki illerde, övgüyle dile getirilmişti. Tunceli Valisi ve Özel İdare Genel Sekreteri, yardım için, yaklaşık, On Bin kayıp veren, enkaza dönüşen, Adıyaman’da görevlendirilmişlerdi.
Bunlar, yaşanırken, Gazeteci Ferit DEMİR in, bir haberi, Tunceli’nin, yaptığı fedakârlığa, yardımlara, gölge düşürmüştü. Tunceli’den, tırlar dolusu, ihtiyaç yardımları, gitmişti. Ferit DEMİR in, haberine göre, deprem bölgesine, karanlıkta kalan yerleşim yerlerinin, aydınlatılması, kurtarma ekiplerinin, depremzedelerin, en önemli ihtiyaçları için gönderilen, Adıyaman, Kızıl Ayın deposundaki JENARATÖRLERDEN,7 tanesi, alınarak, Tunceli, Özel İdarenin araçları ile Tunceli’ye, getirilmiş. Biri Özel İdare Genel Sekreterinin, Pertek ilçesindeki konağına, bırakılırken, diğer 6 âdeti de Tunceli Özel İdaresi Genel sekreterliğine getirilip, deposuna konulmuş. Bu haber, Tunceli Halkına, yakışmayan bir haberdi. Tunceli’de, kamuoyunda, büyük bir yankı uyandırmıştı. Tunceli Halkına yakışmayan bir haberdi. Binlerce yerleşim yeri karanlığa gömülmüşken, soğuk bir mevsimde, felaketzedeler için gönderilmiş, bu önemli araçların, Kızıl Ayın deposundan, izinsiz, alınarak, kaçırılarak, ihtiyaç duyulmayan, Tunceli’ye, getirilmesi, çok üzücü, utandırıcı, bir haber olmuştu. Büyük bir skandaldı. Karanlığa gömülmüş, Deprem Bölgesindeki, hiçbir yetkili,’Tunceli’nin bu jeneratörlere, ihtiyacı vardır. Alın götürün .’Demez. Dememiştir de. Kim, kimler, alıp, alıp getirmişse, izinsiz, gizlice, alıp, kaçırarak, getirmişlerdir. Depremi yaşayan halk, enkazda, karanlıkta, soğukta can çekişirken, çok acil ihtiyaç duyulan, jeneratörleri, alıp ihtiyaç duyulmayan Tunceli’ne kaçırmak, çok ağır bir suç olmalıdır. Açılan soruşturma sonucunda, Sorumlu olarak gösterilen, Özel İdare Genel Sekreteri, görevinden alınmıştı.
Hüsniye KARAKOYUN, Emek Gazetesindeki, 8 Mayıs tarihli yazısında soruyor. ‘Görevli gittiği deprem bölgesinden 7 jeneratörü getirmekle suçlanan ve görevinden alınan Nazif YILDIRIMIN, getirdiği jeneratörlere, ne oldu. Kurum, niye jeneratör, ihalesine çıkıyor.’Diye soruyor.
Bizde soruyoruz.7 jeneratörle,sorumlular, nerede.