BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Bingöl ve Tunceli’deki yapılan kaçak avlanmaları TBMM’ye taşıdı.
TBMM Başkanlığı’na Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Baluken şunları söyledi: “Gelişen kapitalist üretim teknikleri doğayı ciddi anlamda tehdit etmektedir. Bu kapsamda çok sayıda canlı türü yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Hızla yok olmaya doğru giden bazı canlı türleri, bilinçsiz avlanma veya farklı gerekçelerle avlanma sonucu yok olmak üzeredir. Özellikle ülkemizin dağlık alanlarında var olan hayvan türleri bu tarz bir yaklaşım sonucu yok olma tehlikesi yaşamaktadır.
Bu tür coğrafi özelliklere sahip kentlerimizin başında ise Dersim ve Bingöl illerimiz gelmektedir. Bingöl ve Dersim ilimizde avcıların bilinçsiz avlanması ve kentte kamuoyu oluştuğu üzere bazı kamu görevlilerinin bilinçli bir şekilde yok olmak üzere olan hayvanları avlaması sonucu hayvan türlerinin azalması ve doğanın tahribatının gerçekleşmesi ortaya çıkmaktadır.” ifadesini kullandıktan sonra şu sorularının Başbakan tarafından yanıtlanmasını istedi:
Bu bağlamda;
1) Dersim ve Bingöl illerimizde avlanma yasağına uyulması için kamuoyunu bilinçlendirmeye yönelik yapılan çalışmalar nelerdir?
2) Son iki yıldır Dersim ve Bingöl illerimizde kaçak avcılık yapılmasından kaynaklı kaç kişi hakkında soruşturma açılmıştır? Soruşturma açılan bu kişilere verilen cezalar nedir?
3) Yeterli denetimin ve güvenliğin sağlanamaması sebebiyle Bingöl ilimizde bulunan Keklik hayvanlarının soyu tükenmek üzeredir. Keklik hayvanlarının soylarının sürdürülmesi için alınan özel önlemler nelerdir? Yeterli denetim yapılmamasının gerekçeleri nedir?
4) Dersim ve Bingöl illerinde avlanmaya çıkarak canlı türlerinin nesillerinin tükenmesine neden olan kişiler arasında kamu görevlilerinin bulunduğu ifade edilmektedir. Bu ifadelere ilişkin açılan herhangi bir soruşturma var mıdır? Varsa, soruşturmalar ne aşamadadır?
5) Dersim ve Bingöl illerimizde kaçak avlanan kamu görevlilerinin hayvan çeşitliliğini azaltmak ve doğayı tahrip etmek için bilinçli bir politika izledikleri ifade edilmektedir. Bu güçlü iddilara ilişkin bir çalışma başlatılmış mıdır? Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?
6) Nesli tükenmekte olan vaşakların avlanmasının önüne geçilmesi için yapılan çalışmalar nelerdir? Bugüne kadar öldürülen vaşak sayısı kaçtır?
7) Vaşakların öldürülmesi ile ilgili öldüren kişiler hakkında dava açılmış mıdır? Vaşak katliamını gerçekleştiren kişiler arasında kamu görevlileri var mıdır?
8) Bingöl ve Dersim illerinde hayvanların nesillerini sürdürebilmesi, biyo çeşitliliğin korunması ve arttırılması, bitki türlerinin korunmasına ilişkin özel bir eylem planınız mevcut mudur?
9) Bingöl ve Dersim illerinde biyo çeşitlilik ve hayvan türlerinin belirlenmesine ilişkin bir envanter çalışması yapılmış mıdır? Yapılmışsa sonuçlar nelerdir?