İpek Yolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezinde düzenlenen toplantıya, Meteoroloji 13. Bölge Müdürü Ömer Faruk Kaya, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç, Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır, Tunceli İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Abdulkadir Akkan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Elazığ İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Malatya İl Koordinatörü Murat Tunç ve Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdür Yardımcısı Hacı Akgül katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan FKA Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, Ajans olarak Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerinin kalkınmasına, sosyal ve ekonomik gelişimine yönelik çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Yoğunlu, ajansın bölgede yaptığı çalışmaların etkisini artırabilmek için Sanayi ve Teknoloji, Bakanlığı ile birlikte odaklanacak alanlar belirlediklerini belirterek, “Ajans olarak bölgenin kalkınması, sosyal ve ekonomik olarak gelişmesini sağlayıp insani gelişimini attırmak ve sektörel gelişimine katkıda bulunmak üzere turizm, sanayi ve tarım alanında çalışmalar yürütüyoruz” dedi.
Toplantıda kırsal kalkınma alanında ilgili kurumların ve Ajansın yaptığı çalışmaları değerlendireceklerini bunun yanında Ajansın bölgesel anlamda tarımda verimi ve kırsal kalkınmaya yönelik faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması noktasında neler yapılabileceğini istişare edeceklerini kaydeden Yoğunlu, şöyle konuştu:
“Malumlarınız olduğu üzere tarım ve gıda sektörleri özellikle son zamanlarda küresel ölçekte çok stratejik sektörler haline geldi. Yaşanan iklim değişiklikleri, bölgemizin bazı ürünlerde tarım üretim merkezi olması nedeni ile bölgemizi de etkilemektedir. Bugün inşallah iklim değişikliğini, tarımdaki verimliliği ve iklim değişikliğinin tarımsal faaliyetlerimize etkisini de görmüş olacağız. Bu bağlamda meteoroloji bölge müdürümüz de bizlere bölgemize yönelik bilgiler verecek. Programımızın son kısmında tarım ve kırsal kalkınma alanlarında koordinasyon gerektiren ve ajansın destekleri ile müdahale edebileceği konuları konuşacağız.”
Yoğunlu, TRB1 Bölgesi (Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli) olarak adlandırılan Fırat Bölgesine bakıldığında hem ulusal hem de uluslararası anlamda rekabetçi olan bazı ürünlerin bulunduğuna dikkat çekerek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ajansların katkılarıyla gerçekleştirilen YERSİS çalışması verileri ile iklim değişikliği öngörüleri dikkate alınarak; tarımda çalışan insanların sarf ettikleri emek ve kaynak ile azami verim elde edilmesine yönelik çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.
Açılış konuşmasının ardından sunumunu gerçekleştiren Yoğunlu, Fırat Kalkınma Ajansının Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli’de kırsal kalkınmaya yönelik yapmış olduğu çalışmalara yönelik bilgilendirmelerde bulunarak, desteklenen bazı projelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç da güvenli gıdanın önemine dikkati çekerek “Gıda Güvenirliği” konulu sunumunu gerçekleştirdi.
Sunumunda, nüfus projeksiyonu ve gıda üretim miktarlarından bahseden Kılıç, kıtlık riskini azaltmak ve bertaraf etmek için yapılacak üretimin yanı sıra gıda israfını önlemek için de tedbirler alınmasının önemine değindi.
Meteoroloji 13. Bölge Müdürü Ömer Faruk Kaya ise bölge müdürlüğü olarak Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli ve Adıyaman illerinde faaliyet gösterdiklerini kaydederek, “Meteoroloji olarak bölgemizde ürettiğimiz bilgilerin tarım da dahil tüm sektörlerde en etkin şekilde kullanılmasını arzu ediyoruz. Tarımsal üretim noktasında ülkemizin bu süreçteki kalkınmasına katkıda bulunmayı canı gönülden istiyoruz. Bizlere bu fırsatı verdiğiniz için, bu ortak çalışma imkânını sağladığınız için tekrar teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Kaya, “TRB1 Bölgesi İklimi ve Meteorolojik Durumu” konulu sunumunda bölge illerimizdeki ortalama sıcaklık değerleri ve yağış rejiminin yıllar içindeki dramatik değişimini gözler önüne sererek, bu doğrultuda alınması gereken önlemler konusunda bilgilendirmelerde bulundu.
Ayrıca Kaya, geliştirilen “Tarımsal Hava Tahmini Mobil Uygulaması” ile üreticilerin iklim olayları ve bağlı olarak gerçekleşebilecek zararları nispeten azaltmak adına kullanmalarının önemli olduğuna da değindi.
Sunumların ardından gerçekleştirilen toplantının son bölümünde tarım ve kırsal kalkınma alanlarında koordinasyon gerektiren ve ajansın destekleri ile müdahale edebileceği konular görüşüldü.
Bu doğrultuda; Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü tarafından yapımı tamamlanan sulama göletlerinin işletmeye alınması süreçlerinde geliştirilebilecek koordinasyon faaliyetleri, Keban Barajının 845 kot altında kalan ve suların çekilmesi ile ortaya arazilerin tarımsal üretimde değerlendirilmesi, kırsal alanda nüfusun azalması ile birlikte tarım alanlarının da işlenme oranının azalması, kırsal alandaki genç nüfusun azalmasının önüne geçmek için sosyal olanakların iyileştirilmesi, ölçek ekonomisinin oluşturulabilmesi için parça arazilerde toplu üretimin teşvik edilmesi gibi konular ele alınarak, yapılabilecek çalışmalar değerlendirilerek toplantı tamamlandı.
Caner Aktan/Kenan Korkmaz