1938 Dersim Katliamı sırasında karar merkezlerinden biri olarak kullanılan askeri kışla, Tunceli Müzesi olarak açıldı.
Dersim kent merkezinde 1935 ile 1937 yıllarında askeri kışla olarak inşa edilen ve 1949 yılına kadar kışla olarak kalan yapı daha sonra lojman ve yerleşim yeri oldu. Bina Tunceli Müzesi olması için 2015 yılında restorasyona alındı.
Müze, 5 bin 800 metrekare kapalı alana sahip.
Ayrıca müzenin inanç bölümünde Alevilik ile ilgili bilgi panoları ve ritüellerini temsil eden bir düzenleme de var.
Açılan Tunceli Müzesi’ne sosyal medyadan tepkiler geldi.
Sosyal medyada verilen tepkiler şu şekilde:
Dersim Araştırmalar Merkezi, “25 Aralık 1935 tarih ve 2884 sayılı Tunceli kanunu ile “Dersim” ismi “Tunçeli” olarak değiştirilmişti. Dersim ismine olan tahammülsüzlük bugün de devam ediyor. Katliam döneminde karar merkezi olarak da kullanılan askeri kışla, Tunceli müzesi olarak açıldı.”
Sanatçı Ferhat Tunç, “Dersim 38 Katliamı’nın doğrudan yönetildiği kışla olarak bilinen bina, ‘Tunceli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ olarak açılmış. Katliamı yansıtan en küçük bir detaya yer verilmemiş. Tunceli ismiyle açılmış bir müze yüzleşmeyi değil, soykırımı meşrulaştırır.”
Yazar Nesimi Aday, “Dersim’de etnografya müzesi de açılmalı elbette ama önce etnokırım müzesi açılmalı. Katliam merkezi kışla bu haliyle sevimli bir mekana dönüştürülmüştür. Kışla 1938 soykırımının kanlı tarihidir. Tunceli Müzesi durumu kurtaramaz.”
Av. Barış Yıldırım, “Dersim’de müze açılışı yapıldı. Her nasılsa Dersim Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak konulmuş. Tunçeli (Tunceli) 38 operasyonunun adıdır kabul etmiyoruz. Üstelik müze olarak belirlenen yer Dersim 38 soykırımının doğrudan yönetildiği bir kışladır. Tarihle yüzleşmek yerine tarihi acıların devamı mahiyetindeki eylemleri kabul etmiyoruz.”