Doğu ve Güneydoğu Anadolu için açılacak doğalgaz ihalesinin şartnameleri 30 Ekim'e kadar alınacak. Bazı iller paket halinde ihaleye çıkacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki 11 il için açılacak doğalgaz ihalesinde 30 Ekim’e kadar şartname alınması gerekiyor. İhalelerin ise 2013 yılının ilk aylarında yapılması planlanıyor. Bazı iller paket halinde, bazı iller ise tek tek ihaleye çıkacak. Ancak bazı illerde yapım için ihaleye çıkılmasına rağmen yapım ihalesinden önce yapılması gereken temel mühendislik ihalesinin henüz yapılmadığı öğrenildi. İhalelere özel sektörden yeterli talep gelmemesi halinde Bakanlar Kurulu bir karar alacak ve doğalgazı devlet götürecek.
İhaleye çıkılacak iller; Tunceli , Bitlis, Şırnak , Bingöl , Hakkâri, Mardin, Muş, Ağrı, Iğdır , Artvin , Sinop, Tatvan, Doğubeyazıt, Gerze, Kızıltepe ve Güroymak. Şırnak , Hakkâri, Tunceli , Sinop, Artvin , Doğubeyazıt, Tatvan gibi iller tek başına ihale edilecek. Bitlis, Bingöl , Muş, Güroymak bir paket, Ağrıile Iğdır paket, Sinop ile Gerze paket, Mardin ile Kızıltepe de ayrı bir paket olarak ihaleye çıkılacak.
15 yılda geri dönecek
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) geçen günlerde 11 il ve 5 ilçe ile ilgili ihale kararını aldı. İhaleye çıkılan iller içinde daha önce ihaleye çıkılanlar olmuştu. Ancak özel sektör yüksek bedel istediği için ihaleler iptal edilmişti. Ağrıbu illerden birisi. Bu ihalelerde firmanın ihaleyi kazandıktan sonra 6 ay içinde yatırıma başlaması, 18 ay içinde doğalgazı götürmesi ve 5 yıl içinde de bölgesi içindeki her yere doğalgazı ulaştırması gerekiyor. Ancak buralarda henüz boru hatları da yok. Nüfus düşük, üniversitelerin bulunması sadece avantaj olarak kabul ediliyor. 5 yıl içinde dağıtım bölgesindeki tüm yerlere doğalgaz götürülmesi gibi şartlar nedeniyle firmaların geri dönüşümleri daha yüksek yılları buluyor. Normalda 8-10 yıl olarak kabul edilen geri dönüşüm yılı bu illerde 15 yıldan başlıyor.
İhalelerde özel sektörün ilgi göstermemesi halinde sürecin tamamlanmasının ardından devreye devletin gireceğine yönelik bir plan yapılıyor. Bu konuda bir Bakanlar Kurulu kararı alınması gerekiyor. Kararda doğalgaz yapım işinin devlet tarafından gerçekleştirileceği yer alacak.