• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara -1 °C
  • Tunceli 1 °C

İstanbul’daki Dersimlilerin köyü Akpınar’a ziyaret

İstanbul’daki Dersimlilerin köyü Akpınar’a ziyaret
Dersim Gazetesi, Dersim Araştırmaları Merkezi ve Pertekliler Derneği yöneticileri ile Alevi Dedesi Aziz Güler, İstanbul Göktürk’teki Akpınar Köyü’nü ziyaret etti.

 Ziyarette Dersimliler yaşadıkları sıkıntıları anlattı ardından da gelenlere zerefet ikram ettiler.

İstanbul Göktürk’te Akpınar Köyünde yaşayan Dersimlileri ziyaret eden Dersim Gazetesi, Dersim Araştırmaları Merkezi ve Pertekliler Derneği yöneticileri ile Alevi Dedesi Aziz Güler büyük bir ilgiyle karşılandı.

Eskiden göçmenlerin yaşadığı küçük bir köy olan Akpınar, 1960’ların başında kömür ocağında çalışmaya gelen Dersim Pertekli Haydar Akçelik’in ardından maden ocağı işletip 1960’dan itibaren hemşehrilerini, maden bölgesine taşıması sonucu Dersimlilerin yaşam alanı haline geldi.

Dersimlilerin gelip kömür ocaklarında çalışması sonucu hızla büyüyen köyün nüfusunu şimdilerde Dersimliler oluşturuyor.

DERSİM’DEN AKPINAR’A

Ziyaret sırasında görüştükleri köylülerden Hasan Taze, zor şartlarda çalışıp, düzen kurduklarını söylüyor. Pertek’in Dere Nahiyesi’ne bağlı Ağzunik köyünden gelip buraya yerleşen 1938 doğumlu Taze, hikayesini şöyle anlatıyor:

“1961’de Almanya işçi alıyordu. Ben de başvurdum. Babam ‘Almanya’da adam kesiyorlar’ deyince, korktum ve vazgeçtim gitmekten. Haydar Ağa’nın son hanımı bizim akrabaydı, babam, benim için ona söylemiş ve buraya geldik. Çok zor şartlarda kömüre girdim. O ara Zonguldak’tan işçiler gelmişti, tünel sistemiyle kömür çıkarılıyor. Haydar Ağa’da makine yoktu daha. Sonra makine girdi madene. Tünel yöntemi bitti. Açık işletme başladı. İşletme açılınca duyan geldi memleketten. Hiç ayrımcılık görmedik yerlilerden. Burada bizi dışlayanlar olmadı.”

“ÇOCUKLARIMIZ ASİMİLE OLUYOR”

1999 yılından beri muhtar ve aslen Pertek’in Gülbari köyünden olan Ali Genç’in verdiği bilgiye göre toplam köy nüfusu 1936 kişi. Dersimlilerin tahmini nüfusu ise 450-500 kadar. Dersimliler normalde daha çok ama göç vermişler.

Dersimlilerden biri “En büyük sorunumuz çocuklar. Çocuklarımıza kültürümüzü veremediğimiz için asimile oluyorlar” diyerek, Pir Aziz Güler’e dert yanıyor.

“DERSİMLİLER GİTTİĞİ HER YERİ GÜZELLEŞTİRİYOR”

Yoğun bir ilgiyle karşılanan sanatçı Ferhat Tunç da yaptığı açıklamada; “Dersimliler gittiği her yeri güzelleştiriyor. Görüyorum ki sizler de bu maden sahasını emektar ellerinizle, emeğinizle güzelleştirmişsiniz, sizinle gurur duyorum” diyor.

Kurum temsilcileri, Dersimlilerin yoğun gittiği kahvehane ziyareti ve köy gezisi sonunda; Hıdır ve Selvi Genç’in evine konuk oldular. Ev sahiplerinin geleneksel Dersim yemeği olan Zerefet ikramından sonra, köyden ayrıldılar.

Ziyarete Ahmet Doğru, Aziz Güler, Esra Çiftçi, Ferhat Tunç, Hüseyin Ayrılmaz, Murat Onay, Muzaffer Kocaman, Nesimi Aday, Nihat Öz ve Selman Yeşilgöz katıldı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim